Cutremurul din 1977: Un oraș întreg din România, ras de pe fața Pământului de secretarul PCR

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.03.2023 - 21:58
Cutremurul din 1977: Un oraș întreg din România, ras de pe fața Pământului de secretarul PCR. - Foto: cronicadeteleorman.ro
Cutremurul din 1977: Un oraș întreg din România, ras de pe fața Pământului de secretarul PCR. - Foto: cronicadeteleorman.ro

Cutremurul care a zguduit România pe 4 martie 1977, cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, a distrus aproape complet un oraș. Deși seismul nu a pus jos decât câteva imobile, secretarul de partid local a raportat că localitatea a fost rasă de pe fața Pământului.

SHARE

În urmă cu 46 de ani, cutremurul din 4 martie 1977 a pus la pământ sau a avariat circa 35.000 de locuințe din România, în doar 56 de secunde. Cutremurul s-a soldat cu peste  1.500 de morți și 11.000 de răniți.

După București, unde au căzut peste 33 de clădiri și blocuri mari și au murit 1.424 de oameni, cel mai afectat oraș a fost Zimnicea.

Citește și: Cum am trăit cutremurul din '77. Aveam cinci ani și îmi aduc aminte absolut tot ce s-a întâmplat

Autoritățile comuniste locale de la acea vreme au raportat că 80% din imobilele din oraș au fost distruse sau grav avariate.

Petre Pârvu, primarul din Zimnicea, a povestit însă că „este o istorie legată de acest eveniment. În 4 martie 1977, în Casa de Cultură a oraşului Zimnicea avea loc plenara PCR, judeţeană, care urmă să îl aleagă pe primar. Şi în timpul acestei plenare are loc cutremurul, energia electrică este întreruptă şi în învălmăşeală asta, prim-secretarul care participă la această şedinţă vine la primărie şi de frică sună la București. Informează comitetul central că Zimnicea, în proporţie de 80%, este distrus de pe faţa pământului. Toată lumea este în mare alertă”.

Ceaușescu a ajuns la două zile de la cutremur la Zimnicea și a dat ordin sa fie reconstruit totul.

Citește și: Cutremur în România? Șeful Ordinului Arhitecților: Se construiește prost, fără respectarea normelor

„Înainte de a veni el, cei care conduceau destinele orașului și ale județului s-au speriat foarte rău și au băgat oameni și utilaje. Au distrus complet zona centrală a orașului pentru ca Ceaușescu să vadă acest lucru și să creadă în procentele care i se raportaseră (…) Apar reţele de apă, de canalizare legate de civilizaţie, asfalt, străzile principale, pentru că el gândea un oraş să se întindă pe 300 de hectare cu 52 de blocuri. Atunci apare primăria, casa de cultură, spitalul, construit cu fonduri alocate de statul austriac, liceul teoretic Zimnicea, făcut cu guvernul elveţian”, a mai spus actualul primar, relatează cronicadeteleorman.ro.

Oameni din nouă județe ale României au fost aduși să ajute la reconstrucția orașului Zimnicea, iar mare parte din banii pentru lucrări au fost donați de Germania și Austria.

Lucrările au fost făcute însă de mântuială, iar, spre sfârșitul anilor 1980, noua infrastructură ridicată după cutremurul din 1977 la Zimnicea deja dădea semne puternice de deteriorare.

Multe clădiri începute au rămas până în ziua de astăzi neterminate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te