Expert internațional: Cum pot fi controlate serviciile secrete din România

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.11.2018 - 11:03
Peter Gill Foto: Arhiva personală via Vice România

Peter Gill, expert internațional în activitatea de intelligence, a explicat cum pot fi controlate eficient serviciile secrete, inclusiv în România. El a acordat un interviu publicației Vice România.

SHARE

Peter Gill este recunoscut internațional pentru lucrările sale referitoare la procesul de democratizare a serviciilor secrete și pentru analizele sale comparate despre moduri de control civil asupra unui serviciu secret.

El a explicat că o soluție la această problemă, adoptată deja în unele țări, este existența unor inspectori generali, care acționează în interiorul unui serviciu secret ca o conștiință organizațională. 

”În alte țări, ei sunt în afara serviciului. Este crucial ca ei să fie numiți de cineva care să le garanteze independența și să aibă suficiente resurse să investigheze ceea ce suspectează că ar fi în neregulă (sau le este comunicat de către un avertizor de integritate), acte presupus ilegale sau fapte de corupție. Analiza mea comparativă de-a lungul anilor mă face să cred că un control eficient presupune o comisie parlamentară plus acest tip de actori neutri, care să lucreze cu normă întreagă”, susține Gill, pentru Vice România.

Legislație nouă

În opinia sa, la fel de importantă este adoptarea de către țara noastră a unor noi legi ale securității naționale, care să crească nivelul de democratizare a serviciilor secrete. 

`Se poate ca liderii politici să amâne acest proces din diverse motive: consideră că nu este important prin comparație cu alte teme sau, mai rău, nu doresc să supere angajații agenției de intelligence care preferă starea de lucruri așa cum o știu (...) O bază legislativă coerentă și clară este o condiție indispensabilă în democrație. Asta înseamnă să precizezi foarte clar atribuțiile SRI (și ce nu are voie să facă, de pildă, spionarea disidenților politici pașnici), ce metode speciale pot folosi și care sunt cele pentru controlul activității. Există multe modele de legislație care ar putea fi implementate și adaptate la specificul românesc”, a explicat expertul.

De asemenea, modul în care sunt selectați parlamentarii care controlează serviciile secrete este foarte important. 

`Există criterii diferite de la stat la stat, iar ele, în general, pleacă de la parlamentul respectiv. În prezent (...) membrii comisiei sunt selectați de Parlament, reflectând balanța politică. O problemă în procesul de verificare: unele țări cer ca membrii comisiilor parlamentare să fie verificați înainte de numire, însă există posibilitatea ca lucrul acesta să fie făcut chiar de către agențiile pe care urmează să le controleze! O altă idee bună este ca șeful acestui comitet să fie din opoziție”, crede Gill.

El a punctat că ”S.U.A. au, probabil, cel mai transparent sistem de control, chiar dacă asta nu înseamnă că este și eficient”.

Relația SRI- DNA

Despre relația procurori- ofițeri de informații, Peter Gill consideră că ”nu este nimic greșit în a furniza probe procurorilor”. 

`Înțeleg îngrijoarea că relația dintre SRI și DNA ar fi devenit coruptă. Probele care pot fi acceptate de instanța de judecată ar trebui să fie colectate ținând cont de procedurile legale, prin comparație cu informațiile care devin <<intelligence>>. Un mod de a rezolva asta ar fi reducerea mandatului SRI la simplă <<siguranță națională>>, iar DNA-ul să se bazeze pe sprijinul poliției judiciare, dar asta nu ar elimina neapărat riscurile corupției”, a conchis expertul pentru Vice România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te