Declarația lui Dumitru Buzatu au fost făcute, miercuri seară, în timpul unei intervenții telefonice la emisiunea „Imparțial”, de la Digi 24. Deputatul social-democrat s-a întrecut în greșeli de exprimare și de limba româmă și a ținut o adevărată pledoarie despre de c ear trebui adoptat un act normativ care să vizeze grațierea și amnistia.
„Problema unei amnistii nu văd de ce chinuie atât de mult și atâta lume, pentru că în orice stat, în diverse momente ale existenței sale, ca urmare a faptului că apare un curent, o dorință că anumiți cetățeni care au greșit, care au fost sancționați, pedepsiți, care și-au ispășit o parte din pedepsă și care prin comportamentul lor, prin felul în care se raportează la ceea ce au făcut dovedesc că pot sau că sunt conștienți de faptul că au greșit, statul acordă clemența sa, grația sa și, evident, apar fenomene din acesta.
Eu nu înțeleg această tendință sângeroasă, ideea aceasta că trebuie băgați unii la pușcărie, mai ales fiind însoțită de o parte mare a opoziției, care vede prin aceasta o metodă de a câștiga alegerile, pentru că altfel nu este în stare să propună ceva, să propună un proiect cât de mic, care să creeze așteptările cetățenilor. Cetățeni care să le dea votul”, a spus Buzatu, în intervenția de la Digi 24.
„Când s-a mărit salariile, statul și-a asumat ceva”
Liderul PSD Vaslui a mai precizat că „de ani de zile, se macină aceeași teorie: trebuie băgați la pușcărie hoții, fără dovevzi, insulte, acuze cu grămadad turnate și toți băgați la pușcărie, pentru că noi nu reușim să demonstrăm oamenilor și poate că lucrul acesta ar trebui să fie mai bine analizat de cei care procedează în felul acesta și să înțelegem că un stat trebuie să dea dovadă - și nu vorbim în mod teoretic, ci concret, prin parlament, prin guvernele care se succed, indiferent ce culoare politică au - să dea dovadă de umanism și de înțelegere pentru aceia care au greșit și conștientizează acest lucru și să acorde această garție.”
Referindu-se la salarizare și la piața muncii, Dumitru Buzatu a vorbit și despre „o politică de mii de ani” care ar fi fost dusă greșit și care ar fi secătuit țara de forța de muncă calificată”: „Partidul sigur că-și asumă ceva, întotdeauna. Când s-a mărit salariile în sistemul bugetar, dând tonul creșterii salariilor în raport cu o politică greșită pe care am promovat-o mii de ani, zeci de ani, care ne-a secătuit țara de forța de muncă calificată. Și-a asumat ceva. Și-a asumat și criticile consiliului întreprinzătorilor, care consideră că la noi toată populația trebuie să muncească pe degeabași veșnic treaba asta, nu numai o perioadă istorică oarecare, determinată. Conform unora, nu e niciodată oportun și, atunci, trebuie să ne întrebăm când e oportun, dacă nu e niciodată oportun?”