Cum faci friptura perfectă pentru masa de Crăciun? Secretul dezvăluit de un chef bucătar

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.12.2023 - 18:34
Cum faci friptura perfectă pentru masa de Crăciun? Secretul dezvăluit de un chef bucătar: Foto: România Tv / imagine cu caracter ilustrativ

Cum faci friptura perfectă pentru masa de Crăciun? Secretul dezvăluit de un chef bucătar. Ce să faci pentru a avea o friptură suculentă în ziua de Crăciun.

SHARE

Cum faci friptura perfectă pentru masa de Crăciun? Secretul dezvăluit de un chef bucătar. Ce să faci pentru a avea o friptură suculentă în ziua de Crăciun.

Friptura perfectă pentru masa de Crăciun

Fie că alegem să o facem la ceaun cu mămăliguță și mujdei de usturoi, ori la tigaie sau cuptor, cert este că avem nevoie de o marinată pe măsură, pentru un gust special la carnea pentru friptură.

„Pentru masă de Crăciun putem face mai multe tipuri de fripturi, cu mai multe tăieturi, dar astăzi vom face ce am spus mai devreme. Eu o să folosesc ceafă, este o parte din porc mai marmorată, are și carne macră și grăsime, este mult mai fragedă și mult mai ușor de gătit și mai puțin timp de gătit.

Citește șiRețeta cozonacului „ca la cofetărie”. Greşeala banală care te împiedică să obții un cozonac perfect

O tăiem cuburi ca la pomana porcului. Pe vremuri, ținând cont că se făcea la foc de lemn, la sobă, oamenii o făceau la ceaun sau afară la chirosteu, noi astăzi pe aragaz, la tigaie, putem folosi și ceaune.

Punem puțin ulei în tigaie sau șuncă, îl lăsăm să ajungă la o temperatură mai ridicată și apoi vom pune carnea. Putem să o și marinăm înainte, cu diferite ingrediente, sare, piper, folosim cimbru, piper boabe, usturoi, dar eu folosesc pentru infuzat la final, gustul rămâne mai pregnant. Trebuie să stea și la frigider dar când sunt atâtea lucruri, mulți omit acest lucru.

După ce se închide puțîn carnea pe toate părțile adaug puțin vin alb pentru o baza mai acidă. La porc de preferat este să se folosească un vin alb, demisec. Nu dulce sau demidulce. Să avem grijă la sortimentul de vin pentru a avea gustul dorit.” a declarat chef Vlad.

Friptura la cuptor și baițul la care trebuie lăsat peste noapte

Chefii știu că o friptură bună are nevoie de mult timp la cuptor, dar și să stea peste noapte în baiț. Mai exact, bucata aleasă de carne este recomandat să stea într-o saramură formată din: ulei de măsline, vin, usturoi, hrean, ghimbir, boia iute/dulce, piper, sare, rozmarin și cimbru.

Citește și: VIDEO Rețetă autentică pentru șorici în saramură de usturoi. Un deliciu pentru sărbătorile de iarnă

Unele gospodine preferă să adauge și foi de dafin, dar depinde de gusturi. Poți să renunți la condimentele pe care nu le preferă cei dragi ție. Al doilea pas important este să dai folia de aluminiu jos chiar aproape de finalul gătirii.

Friptura se unge cu sucul propriu lăsat în tavă sau cu alt sos făcut din diverse mirodenii alese de tine. În cazul în care vrei să îi oferi o crustă aurie și crocantă, bucătarii sugerează să o dai cu puțină miere, ulei de măsline și boia afumată dulce.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te