Cu rachete antiaeriene de 6.000.000.000$ România va apăra și Bulgaria sau Ungaria

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 26.07.2025 - 17:25
Cu rachete antiaeriene de 6.000.000.000$ România va apăra și Bulgaria sau Ungaria - FOTO: Inquam Photos / George Călin
Cu rachete antiaeriene de 6.000.000.000$ România va apăra și Bulgaria sau Ungaria - FOTO: Inquam Photos / George Călin

După ce va semna contractul pentru sistemele antiaeriene cu rază mică și a celor cu rază foarte mică, SHORAD/VSHORAD, România va avea un scut antiaerian greu de învins și va putea apăra și Bulgaria sau Ungaria.

SHARE

Este vorba de de 16 sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD pentru Forțele Aeriene și 9 sisteme SHORAD și 16 sisteme VSHORAD pentru Forțele Terestre, inclusiv suport logistic. Totul la un preț de 1,907 miliarde de euro. Furnizorul va fi Rafael din Israel prin sistemele Spyder.

Cu rachete antiaeriene de 6.000.000.000$ România va apăra și Bulgaria sau Ungaria

Operațional, cu peste 15 ani de succes dovedit, Spyder este în dotarea a opt dintre cele mai sofisticate forțe armate din lume, inclusiv Republica Cehă, primul membru NATO care a implementat sisteme Spyder. Familia Spyder de sisteme de apărare aeriană mobile, cu reacție rapidă și cu rază scurtă și medie de acțiune, include: Spyder SR, Spyder MR, Spyder LR, Spyder ER și cel mai nou membru, Spyder All-in-One. Acestea neutralizează rapid amenințări aeriene multiple și diverse, cum ar fi aeronavele, dronele și munițiile ghidate de precizie.

Citește și: România are sisteme antirachetă Patriot, Hawk și unele sovietice. De ce nu se poate apăra singură?

De precizat, sistemul dispune de un radar foarte performant. Poate procesa până la 1200 de ținte în modul de supraveghere aeriană și detectează, de asemenea, ținte situate la 250 km distanță. Când radarul este static, acoperă 120° în azimut.

Citește și: Contraamiral: Nu avem sistemele antiaeriene, trebuie schimbat AKM-ul, iar cu muniția stăm prost

De precizat, România mai are 72 de tunuri antiaeriene Oerlikon cumpărate de la Elveția și sisteme antiaeriene autopropulsate GEPARD, ambele foarte eficiente contra dronelor. În plus mai avem 8 sisteme de rachete sol-aer Homing All the Way Killer (Hawk) achiziționate în 2004. Acestea sunt integrate cu sistemele Patriot și urmează să facă misiuni de luptă și cu bateriile Spyder.

Sistem de apărare integrat

Alături de deja celebrele Patriot, trei la număr, deocamdată, mai urmează să vină trei și încă unul pentru sistemul donat Ucrainei, sistemele Spyder vor face ca România să aibă o antiaeriană greu de trecut mai ales dacă luăm în calcul și Scutul de la Deveselu. De precizat, că România a achitat pentru Patriot 4 miliarde de dolari și urmează să mai dea încă pe atât.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Cu un astfel de sistem stratificat de apărare aeriană România va fi pionul de bază în zonă dacă vorbim de combaterea țintelor aeriene mai ales că vecinii sunt mult inferiori la dotări.

Ce au Bulgaria și Ungaria

Bulgaria, de exemplu are numai sisteme rusești care sunt învechite și abia acum face unele demersuri pentru achiziționarea de baterii IRIS-T din Germania. Dar nici alea nu vor prea multe pentru că vor achita numai 182.114.000 euro. În rest au sovieticele Osa-AKM, S-125M Neva-M, S-75M Volkhov, 2K12 Kub, S-200 Vega-E sau S-300PMU. Cele mai noi au cel puțin 25 de ani de serviciu și pot fi considerate perimate.

Pe de altă parte, apărarea antiariană din Ungaria a avut un impuls semnificativ în 2020 prin comandarea sistemului de rachete NASAMS și a celor 11 radare ELM-2084, dar nici acestea nu sunt considerate suficiente.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te