CPJ, despre DIICOT vs Newsweek, Libertatea: Autoritățile trebuie să-nceteze anchetarea jurnaliștilor

DE Edi Neagu | Actualizat: 08.06.2021 - 09:02
CPJ cere oprirea anchetării jurnaliștilor Newsweek și Libertatea.

Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor (CPJ) susține că procurorii DIICOT au anchetat patru jurnaliști ai publicațiilor Newsweek și Libertatea din cauza relatărilor despre posibila corupție din contractarea lucrărilor publice.

SHARE

Autoritățile române ar trebui să înceteze convocarea jurnaliștilor pentru a fi anchetați din cauza activității lor iar oficialii locali ar trebui să nu declanșeze anchete penale împotriva membrilor presei, a anunțat Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.

Citește și: Folosirea DIICOT împotriva Newsweek și Libertatea, denunțată de Consiliul Europei

Începând cu luna mai, procurorii DIICOT, direcție a Parchetului General însărcinată cu investigarea activităților de crimă organizată și terorism, anchetează patru angajați ai cotidianului Libertatea și ai săptămânalului Newsweek România pentru modul în care au relatat desore posibilele acte de corupție din activitățile de lucrări publice.

Citește și: RISE Project: Goleac, omul lui Băluță, a racolat ofițeri din DNA pentru a afla informații din dosare

Astfel, notează CPJ, pe 20 mai procurorii i-au anchetat pe Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al Libertatea, și reporterul Mihai Toma, iar a doua zi pe reporterul Newsweek Mircea Marian și managerul Andrei Sabin Orcan, potrivit rapoartelor, dar și pe redactorul-șef al Libertatea, Dan Duca, și pe redactorul-șef al Newsweek, Sabin Orcan, tatăl lui lui Andrei Sabin, ambii comunicând prin e-mail cu reprezentanții CPJ.

Anchete pentru un articol publicat pe 15 martie

Duca și Orcan au declarat pentru CPJ că procurorii i-au cercetat pe angajați în legătură cu o plângere penală depusă de Daniel Băluță, primarul sectorului 4 din București, care a supervizat contractul public despre care publicațiile au bănuieli că este corupt. 

CITEȘTE ȘI: STUDIU Oamenii posedă codul genetic de a-și regenera părți ale corpului ca salamandrele

Potrivit lui Dan Duca și Sabin Orcan, Băluță a negat acuzațiile și i-a acuzat pe cei patru jurnaliști de stabilirea unui “grup criminal organizat” pentru a-l șantaja și de a schimba adecizia de acordare a contractului în favoarea unei companii pe care o susțineau jurnaliștii, cu promisiunea “câștigurilor financiare.” Orcan a negat că jurnaliștii ar fi avut vreo legătură cu compania respectivă.

“Este esențial pentru jurnaliști să fie capabili să relateze liberi despre folosirea banilor publici, fără teama de a fi hărțuiți de agențiile responsabile de aplicarea legilor”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul pentru Europa și Asia al programului CPJ, în New York. “Autoritățile române ar trebui să înceteze investigația asupra angajaților Libertatea și Newsweek și oficialii publici ar trebui să fie supuși investigațiilor de presă în loc să hărțuiască jurnaliștii pentru modul în care își fac meseria.”

CITEȘTE ȘI: VIDEO Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, 39% finalizat. Se montează cabluri. Inaugurat, 2023

Sabin Orcan a declarat CPJ că ancheta autorităților este legată de un articol din Newsweek Romania publicat pe 15 martie și preluat în rezumat de Libertatea pe 16 martie, în care se arată cum primăria a organizat o licitație pentru un contract care pare destinat unei companii posibil favorizate de Băluță. Articolul din Newsweek România a fost publicat sub pseudonimul “Alexandru Pop”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te