Folosirea DIICOT împotriva Newsweek și Libertatea, denunțată de Consiliul Europei

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.06.2021 - 13:23
Folosirea DIICOT împotriva Newsweek și Libertatea, de către Daniel Băluță, denunțată de Consiliul Europei. Foto Facebook

Consiliul Europei denunță presiunile pe care primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, le pune asupra publicațiilor Newsweek România și Libertatea, prin intermediul DIICOT, și cataloghează „sursa amenințării” ca fiind „de stat”.

SHARE

După articolul publicat de Newsweek România și preluat de Libertatea, în care erau dezvăluite posibile fraude legate de cheltuirea banilor publici, printr-o licitație, un primar de sector, Daniel Băluță, a depus o plângere penală susținând că jurnaliștii de la aceste mass-media au fost implicați în șantaj criminal organizat, notează Consiliului Europei.

Mențiunea este făcută în cadrul platformei europene pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței pentru jurnaliști. 

„Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au emis citații și au chemat semnatarii articolelor și redactorii-șefi ai Newsweek România și Libertatea pentru interogare.

La 20 mai 2021, redactor-șeful al Libertatea, Cătălin Tolontan, și jurnalistul Mihai Toma au fost interogați. Un experimentat jurnalist, Tolontan a devenit ținta unei campanii de defăimare și, în timp ce jurnaliștii interogați au fost obligați să semneze acorduri de nedivulgare a discuțiilor cu procurorii, alte publicații au primit acces la plângerea penală și au publicat detalii selectate și trunchiate din document. Jurnaliștii 
Newsweek România, care au publicat inițial dezvăluirea [despre Daniel Băluță], au fost interogați pe 21 mai”, menționează Consiliului Europei. 

Citește și: Radiografia unui linșaj mediatico-penal: aberanta plângere a primarului Băluță împotriva Newsweek

Procurorii s-au grăbit să interogheze jurnaliștii

Poziția Consiliului Europei vine după ce organizațiile Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch au denunțat într-o scrisoare deschisă presiuni judiciare făcute asupra jurnaliștilor de investigație.

„Pe baza unei plângeri penale depuse fără nicio probă, procurorii români au început să interogheze jurnaliști care au relatat despre nereguli legate de achizițiile publice. Reporteri fără Frontiere (RSF) și organizația sa parteneră din România, ActiveWatch, avertizează împotriva unui precedent periculos, care are un posibil efect de cenzură asupra jurnaliștilor, și solicită o anchetă internă cu privire la modul în care plângerea penală a fost instrumentată de către procurori”, se arată în scisoare. 

Cele două organizații consemnează faptul că procurorii DIICOT, înainte de a face orice investigație independentă, au emis citații și i-au chemat semnatarii articolelor pentru a-i interoga, inclusiv pe senior editorii celor două publicații, Newsweek România și Libertatea (deținută de Ringier Group), acceptând tacit afirmația primarului - până în prezent fără nicio acoperire -, cum că aceștia ar fi autorii, respectiv „autorii morali”, ai așa-numitului șantaj.

Citește și: Contract de 27,6 milioane lei cu dedicație de la primăria lui Băluță

„Reamintim autorităților din România că relatarea subiectelor critice despre oamenii aflați la putere, în special despre cei care gestionează fonduri publice, este un drept puternic protejat al jurnaliștilor și că este obligația autorităților Statului să garanteze exercitarea și să protejeze implementarea acestor drepturi ale jurnaliștilor. De asemenea, le reamintim că publicarea colaborativă, în mass-media independente, este o practică standard și nicidecum un indiciu de crimă organizată”, au menționat Reporteri fără frontiere și Activewatch.

Cele două organizații au solicitat Inspecției Judiciare și Procurorului General al României să înceapă o investigație cu privire la modul în care a fost tratată această plângere penală, dacă cererea ar fi putut fi analizată de alte instituții la un nivel inferior celui DIICOT, dacă a fost prioritizată pentru că provine de la un primar în funcție, dacă procurorii au efectuat cercetări preliminare pentru a stabili dacă cererea a avut vreo substanță înainte ca jurnaliștii să fie chemați ca martori, în fața procurorului.

„Facem apel la DIICOT să anunțe public dacă în acest caz s-au produs abuzuri, interferențe ierarhice și scurgeri în afara instituțiilor. Solicităm ca o astfel de investigație cu privire la modul în care procurorii DIICOT s-au ocupat de caz să se facă cu celeritate maximă, iar rezultatele să fie comunicate public cât mai curând posibil”, este menționat în scrisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te