"CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice.”
Citește și: Pușcașii marini americani au mâncat în patru zile toată rezerva de ouă și carne a unui port grecesc
De asemenea, CNCAN menţionează că sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale.
În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Citește și: Rafila, acuzat de medici că stârnește panică: Sună pacienții să ceară iod împotriva atacului chimic
Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend, relatează Reuters şi France Presse.
Citește și: VIDEO Șantaj: Clanul Cârpaci cere primăriei 200.000 € ca să elibereze un teren ce nu îi aparține
"Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş", a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a considerat sâmbătă "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenite de la centrala Zaporojie, unde unul dintre reactoare a trebuit să fie oprit după atacul efectuat cu o zi înainte.