Rafila, acuzat de medici că stârnește panică: Sună pacienții să ceară iod împotriva atacului chimic

DE Alin Crișan, Alin Crișan | Actualizat: 08.08.2022 - 18:09
Alexandru Rafila - Foto: Profimedia

Un medic de familie îl acuză pe Rafila că „a dat indicații iresponsabile românilor” și a creat panică printre populație

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Medicul de familie, Raluca Zoițanu, îl acuză pe Ministrul Sănătății Alexandru Rafila că distribuie indicații iresponsabile. 

Citește și: VIDEO Ministrul Transporturilor, ca „Big Brother”: Monitorizează șantierele de pe drumuri din cer

„Domnule ministru Alexandru Rafila, veniți dumneavoastră la cabinet acum sa îmi consultaţi pacienţii programați? În urma indicaţiilor total iresponsabile pe care le-aţi dat românilor astăzi, "să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia", ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o şi înghită, pentru că au înțeles de la dvs. că aşa trebuie, dacă e urgent”, a spus Raluca într-o postare pe pagina personală de Facebook. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila îi îndeamnă pe români să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru a lua prescripția pentru pastilele cu iod. Anunțul vine la doar câteva zile după ce armata rusă a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie.

Citește și: Valuri ucigașe pe Litoral: Trei persoane, inclusiv un salvamar, s-au înecat la Eforie și Saturn

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Citește și: Rafila îi îndeamnă pe români să meargă cât mai repede să ridice prescripțiile pentru pilulele cu iod

Ce sunt tabletele de iodură de potasiu?

„În situaţia unui accident la o centrală nucleară, tabletele de iodură de potasiu se administrează pentru a satura glanda tiroidă, împiedicând astfel captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Dacă sunt administrate înainte, sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian. Tabletele de iodură de potasiu nu sunt „antidotul antiradiaţii”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te