Clanul din Videle face politica externă a României

DE Mircea Marian | Actualizat: 19.10.2018 - 15:34
24 aprilie 2018 - Tratatul Bulgaria-România-Grecia-Serbia

Newsweek România vă prezintă seria de gafe și de decizii haotice din politica externă dirijată de Dragnea și pusă în aplicare de conjudețeana sa din Videle, Viorica Dăncilă.

SHARE

După 21 de luni de guvernare, PSD a reușit să transforme România într-un paria al Uniunii Europene. Încurajat de posturile de televiziune controlate de PSD, a apărut chiar un curent, RoExit, care sugerează că ar trebui să ne recâștigăm independența și să ieșim din Uniunea Europeană. Această situație vine la capătul unor decizii haotice, dublate de prestația ridicolă a premierului Viorica Dăncilă. 

Deciziile majore de politică externă nu sunt luate de Ministerul de Externe în cooperare cu Administrația Prezidențială, ci de către Liviu Dragnea. 

Dragnea îi dă târcoale lui Trump

Primul gest major de politică externă a fost vizita premierului de la acel moment, Sorin Grindeanu, la Washington, în ianuarie 2017, la ceremoniile de instalare în funcție a președintelui Donald Trump. De fapt, Sorin Grindeanu a acționat ca o simplă anexă a lui Liviu Dragnea. 

Presa a scris, la acel moment, că, de fapt, cei doi ar fi plătit cu zeci de mii de dolari invitația la ceremoniile din capitala SUA, deplasarea fiind aranjată de Elliott Broidy, fostul șef al finanțelor Partidului Republican din SUA. Vizita s-a terminat cu câteva fotografii ridicole, în care Dragnea și Grindeanu se învârteau pe lângă Donald Trump. 

Citește și VIDEO Dăncilă la Vatican: două minciuni şi o gafă

Premierul PSD a susținut că a repurtat un important succes extern. „A fost foarte bine (...) pentru noi, şi pentru mine şi pentru preşedintele Camerei Deputaţilor, că am putut intra în contact direct cu oameni care au reprezentat stâlpi pentru preşedintele Trump în campania electorală“, a spus Grindeanu, care s-a plâns că au existat și „nuanțe răutăcioase“. 

Dragnea s-a întâlnit atunci și cu generalul în rezervă Michael Flynn, care a fost pentru 24 de zile consilierul pe siguranță națională a lui Trump, dar care a demisionat după ce a recunoscut că a mințit în legătură cu contactele sale cu guvernul Rusiei. Broidy, cel care l-a adus pe Dragnea în SUA, s-a retras din viața politică după ce s-a aflat că i-a plătit 1,6 milioane de dolari unei playmate Playboy, pe care o lăsase gravidă. 

Memorandumuri secrete apar la TV

În aprilie 2018, guvernul Dăncilă a decis mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Informația nu a fost făcută publică de Palatul Victoria, ci de presă și de Liviu Dragnea. Urmare a acestei situații, președintele PNL Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Dăncilă și a lui Dragnea. „Este o sesizare de încălcare a Constituției prin săvârșirea unor categorii de infracțiuni precum difuzarea de informații nepublice, încălcarea Legii răspunderii ministeriale, prin refuzul de a-l informa pe președintele țării cu privire la acțiuni de politică externă, uzurparea de calități oficiale, ca argument și faptul că Dragnea a anunțat la A3 că s-a luat decizia în guvern de mutare a ambasadei“, a explicat Orban. Parchetul General a decis să nu înceapă urmărirea penală. 

Între timp, procedurile de mutare a ambasadei par să fi înghețat, pe fondul unui val de critici din partea UE. Meleșcanu a spus de mai multe ori că este „pe ultima sută de metri“  analiza privind oportunitatea acestei mutări. În afară de SUA, și-au mai manifestat intenția de a-și muta reprezentanțele diplomatice la Tel Aviv și Guatemala, Paraguay, Honduras, Bulgaria și Cehia.

Cum îl cheamă pe Jüri? 

Spre deosebire de predecesorul ei Mihai Tudose, care nu a plecat în străinătate, Viorica Dăncilă s-a dovedit a fi o mare amatoare de contacte externe. Problema a fost că, la aceste întâlniri, gafele ei au provocat senzație. 

În iunie 2018, de exemplu, premierul român a uitat, în plină conferință de presă, cum îl cheamă pe premierul Estoniei, aflat în vizită oficială la Constanța. „Am avut onoarea să am lângă mine prim-ministrul Estonian Jüri... Ratas“, a spus premierul Viorica Dăncilă la începutul conferinţei de presă comune cu prim-ministrul eston. 

Liviu Pop

În momentul în care a anunţat că a avut onoarea să îl aibă alături pe premierul Estoniei, Dăncilă a spus doar „Jüri“, după care, timp de câteva secunde, se vede cum se uită în stânga ei pentru ca cineva să îi şoptească şi celălalt nume al şefului guvernului de la Tallinn.

 După această pauză, spune mai încet „Ratas“ şi apoi reia numele întreg; Jüri Ratas. În aceeași conferință, oficialii executivului român au pus steagul Estoniei cu capul în jos, fiind nevoie ca premierul Ratas să se ducă personal pentru a-l aranja în poziția potrivită. 

Olguța Vasilescu

Alte gafe răsunătoare făcute de Dăncilă: 

  • A vrut să plece de pe podiumul oficial înainte de intonarea imnului Croaţiei și a fost nevoie ca premierul croat să-i facă semn să stea pe loc.
  • A spus că se află la Priştina, capitala Kosovo, în plină conferință de presă susținută la Podgorica, capitala Muntenegrului.
  • În Macedonia, a inventat cetățenia aromână.

Cu toate acestea, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a apărat-o hotărât: „Evident toţi suntem oameni. Restul e cancan. Vă asigur, acolo unde am fost prezent, comunicarea a fost extrem de corectă“. 

Nemții, gândaci și naziști

În plin război politic cu Klaus Iohannis, mai mulți lideri PSD au atacat comunitatea germană din România, ceea ce a provocat reacția dură a ambasadorului Germaniei la București. Fostul ministru PSD al Educației, Liviu Pop, a spus că Iohannis a condus o organizație nazistă – Forumul Democrat al Germanilor din România. Tot Pop este autorul unei postări de pe Facebook în care Germania, SUA, Austria și Olanda apăreau sub forma unor gândaci. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, după controversele privind intervenția jandarmilor la mitingul din 10 august: „Ca neamț, să vorbești de gazare, trebuie să ai mult curaj“. Principalul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, a postat un clip în care simbolul comunității Rezist este transformat într-o zvastică, iar președintele Klaus Iohannis apare într-un trucaj fotografic ca Hitler, cu mustață și frizura dictatorului german și textul „Hail Iohannis!“.

Citește și Olguța Vasilescu: PSD a dat dovadă de servilism când l-a renegat pe mareșalul Antonescu

Liviu Dragnea nu a putut decât să dea mâna cu Trump într-un hol de hotel din SUA. Momentul a fost prezentat de PSD ca un mare succes

„Recentele afirmaţii defăimăitoare ale unor înalţi politicieni români la adresa minorităţii germane sunt total inacceptabile (…) Nu vreau să vă ascund că ar fi util dacă şi întregul Guvern al României s-ar distanţa public necondiţionat de aceste defăimări, pentru că aceste defăimări au importanţă pentru toţi, nu doar pentru minoritatea germană, ne afectează pe toţi“, a fost reacția ambasadorului Germaniei, Cord Meier-Klodt. Guvernul nu a reacționat la această solicitare. 

UE își pierde răbdarea

În octombrie, România a avut parte de critici fără precedent din partea oficialilor europeni, în frunte cu socialistul Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene. „Independența justiției și capacitatea de luptă împotriva corupției sunt piatra de temelie a unei Românii puternice. În ultima perioadă am văzut însă regrese”, a declarat Timmermans. El a avertizat că România ar putea fi sancționată. La sfârșitul lunii octombrie, este posibil ca Parlamentul European să adopte o rezoluție împotriva României, chiar dacă PNL, care face parte din grupul majoritar al popularilor europeni, a anunțat, între timp, că ar prefera să se renunțe la această măsură.

În paralel, comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu, fost membru al PSD, și-a întețit atacurile împotriva guvernului PSD. „Nu înţeleg această tensiune care s-a creat între mine şi Guvern, spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, nu avem proiecte”, a spus Crețu, într-o conferință de presă. 

Cu toate aceste reproșuri venite dinspre Bruxelles, la 4 octombrie, când s-a întors de la Strasbourg, Dăncilă a fost aplaudată în picioare de către miniştri, la începutul ședinței de Guvern.

Foștii și noii securiști, sătui de Bruxelles

În fața atacurilor de la Bruxelles, replica PSD a fost să încurajeze, prin mediatizarea pe posturile pe care le controlează, o mișcare RoExit. Primul care a sugerat această direcție a fost Marian Munteanu, fost turnător al Securității și fost candidat PNL la Primăria Capitalei. „Decizia care se va lua la finalul acestei săptămâni este o declarație de independență“, a spus Marian Munteanu, la Antena 3, după ce grupul socialiștilor din Parlamentul European a criticat organizarea unei consultări populare care urma să decidă că o căsătorie este posibilă doar între bărbat și femeie. Munteanu a devenit, în ultima vreme, un invitat frecvent al emisiunii „Sinteza Zilei“, difuzată de Antena 3. Un alt apropiat al PSD, fostul colonel SRI Daniel Dragomir a a lansat pe Facebook un manifest anti-UE, sub titlul „Roexit”. „Puteți să vă băgați păcaleala aia de MCV și de Schengen undeva”, este primul punct al „programului politic”. La scurt timp, Dragomir, care are o condamnare cu suspendare, în primă instanță, a fost invitat de Norica Nicolai, europarlamentar ALDE, să vorbească la un seminar organizat de Parlamentul European.

Citește și VIDEO Încă o gafă a lui Dăncilă: oprită de premierul Croației, să asculte imnul


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te