VIDEO Dăncilă la Vatican: două minciuni şi o gafă

DE Mircea Marian | Actualizat: 14.05.2018 - 15:52

Noua deplasare externă a premierului Viorica Dăncilă, la Sfântul Scaun, a fost înconjurată de secretomanie: presa a aflat cu câteva ore înainte de plecare.

SHARE

În plus, Guvernul nu s-a oferit să le asigure jurnaliştilor acces la întâlnirile pe care le-a avut şeful Executivului. De obicei, în astfel de deplasări, Guvernul se ocupă de acreditarea presei şi se asigură ca microbuzul cu jurnalişti să se deplaseze în coloana oficială, pentru a ajunge la timp. 

În această deplasare, primul-ministru a dat doar două declaraţii: una pentru Antena 3 şi alta pentru Radio România.

Cu totul neobişnuit a fost faptul că, pe căi oficiale, Vaticanul a contrazis una din declaraţiile premierul Dăncilă, la doar câteva ore după ce aceasta se întâlnise cu Suveranul Pontif.

Un anunţ doar pentru Antena 3

Prima minciună: Viorica Dăncilă declară în exclusivitate la Antena 3 că Papa Francis va efectua o vizită, în 2019, în România. "L-am invitat pe Papă în România şi mi-a răspuns că la începutul anului viitor va veni în România", a declarat Viorica Dăncilă, vineri, la Antena 3. 

Câteva ore mai târziu, declaraţia a fost dezminţită. „Nunțiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendía, m-a rugat să fac o precizare pentru presă:
Când se va stabili vizita Papei Francisc în țara noastră, anunțul acesteia va fi făcut simultan de cele două părți: Statul Vatican (Sf. Scaun) și Președinția României. Comunicatul de azi al Sf. Scaun nu face vreo referire la viitoarea vizită”, a scris, pe Facebook, Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

De altfel, preşedintele Iohannis nu a ratat ocazia să o ironizeze pe Viorica Dăncilă: „Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluţie şi în final a apărut şi comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire şi într-adevăr acolo se spune că s-a vorbit despre preşedinţia României a Consiliului UE în prima parte a lui 2019. 

Singura explicaţie a mea este că doamna a înţeles că este vorba de vizită şi nu de preşedinţie, deci o confuzie inexplicabilă”. 

Timpul s-a dilatat

A doua minciună: discuţia cu Papa a durat 45 de minute. „Nu este un lucru obişnuit să te întâlneşti cu Papa şi să simţi acel fior de emoţie prin mesajele date. Întâlnirea a durat cam 45 de minute”, a declarat primul-ministru, tot la Antena 3. Site-ul askanews, un portal italian de ştiri, a scris că întâlnirea a durat 24 de minute: „Il colloquio a porte chiuse tra la premier romena e Francesco nel corso di una udienza nel palazzo apostolico vaticano, è durato 24 minuti”. 

Speech româno-englez

Gafă: deşi Guvernul României a tăiat sonorul la înregistrările video, postate pe youtube, de la întâlnirea cu Papa – fapt, de asemenea, neobişnuit – site-ul Rome Reports a făcut publice imagini cu sonor. 

În aceste înregistrări se aude că primul-ministru începe să-i vorbească Papei în română, după care o schimbă în engleză. „Sfinţia Voastră, I am very glad for this oportunity”, a spus Dăncilă. 

Formula oficială era, în engleză, „Your Holiness”, care s-ar traduce eventual cu „Prea Sfinţia Voastră”.  Formula oficială de adresare este `Sanctitatea Voastră`. 

Ulterior, Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, a susţinut că: „Toate, absolut toate înregistrările video ale audiențelor private ale Papei Francisc sunt fără sunet. Imaginile video sunt pentru documentare, conținutul discuțiilor este rezervat/privat”. 

Totuşi, pe site-ul Rome Reports, care se recomandă drept o agenţie de ştiri privată şi independentă, specializată în evenimentele de la Vatican, apar imagini însoţite de voce. (vezi mai sus)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te