Cei cinci copii, cu vârste între 3 și 16 ani și doi adulți au ajuns la spital cu simptome severe de intoxicație, după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.
Familia culege frecvent ciuperci, dar de data aceasta ciuperci otrăvitoare s-a strecurat printre cele comestibile.
Cinci copii și doi adulți au ajuns la spital după ce au mâncat ciuperci culese din pădure
Cinci copii din Tudora au ajuns, joi, la Urgenţe după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. „Prezentau dureri abdominale cu vărsături. Li s-au recoltat analize de laborator, tratament și au fost internați pentru supraveghere și tratament de specialitate”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean „Mavromati” pentru Monitorul de Botoșani.
Tot joi la Urgențe au ajuns și doi adulți, din cauza ciupercilor. „De la Darabani au fost preluați încă doi adulți cu intoxicație ciuperci. Este vorba despre doi soți, de 35 și 32 de ani. Erau conștienți, prezentau dureri de burtă și vărsături. Au fost stabilizați și aduși la urgențe”, a transmis medic primar Liviu Stan, coordonator în cadrul dispeceratului SJA SMURD.
Citește și: Știați că: ciupercile pot comunica până la 50 de cuvinte? Ce au descoperit oamenii de știință
Medicii recomandă doar folosirea ciupercilor ambalate din magazine, și în niciun caz a celor comercializate ilegal pe tarabele pieţelor, de persoane neautorizate.
Pentru prevenirea intoxicaţiilor, se recomandă consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate sau însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor.
Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minimum 15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală, deces.
Citește și: Popularitatea ciupercilor este în plină expansiune, dar la fel sunt și otrăvirile
Se impune prezentarea de urgență la medic, putându-se interveni eficient, cu prognostic favorabil, în peste 90 la sută din cazuri, inclusiv în cele grave.
În România există peste 200 de specii de ciuperci otrăvitoare din cele peste 4.000 de specii cunoscute, însă numărul acestora crește anual din cauza mutațiilor genetice.