Știați că: ciupercile pot comunica până la 50 de cuvinte? Ce au descoperit oamenii de știință este de-a dreptul uluitor pentru că au găsit asemănări cu limbajul omenesc.
Îngropate în gunoiul pădurii sau în apropierea copacilor, ciupercile ar putea da impresia că sunt simple organisme, dar un nou studiu sugerează că ar putea comunica.
Printr-o analiză matematică a semnalelor electrice, oamenii de știință se pare că au descoperit că ciupercile le trimit una altuia un fel de cod cu unde care poartă o similaritate structurală izbitoare cu vorbirea umană, scrie theguardian.com.
Impulsuri fungice, asemănătoare cu vorbirea
Cercetările anterioare au sugerat că ciupercile conduc impulsurile electrice prin structuri filamentoase lungi, subterane, numite hife - similare cu celulele nervoase care transmit informații la oameni.
S-a demonstrat chiar că viteza de declanșare a acestor impulsuri crește atunci când hifele ciupercilor care digeră lemnul crescând posibilitatea ca acestea să folosească acest „limbaj” electric pentru a împărtăși informații despre alimente sau despre părțile îndepărtate ale lor.
Citește și: Năsui, despre prescripția faptelor în cazul judecătoarei care lua șpagă: „Un sistem bolnav!”
Pentru a investiga, profesorul Andrew Adamatzky de la laboratorul de calcul neconvențional al Universității din Vestul Angliei din Bristol a analizat tiparele de vârfuri electrice generate de patru specii de ciuperci.
El a făcut acest lucru inserând microelectrozi mici în substraturile lor.
Citește și: Armata ucraineană avansează în Donețk. Rușii susțin că au respins un atac în Zaporojie
„Nu știm dacă există o relație directă între tiparele de vârf ale ciupercilor și vorbirea umană.
Posibil că nu. Pe de altă parte, există multe asemănări în procesarea informațiilor în substraturi vii de diferite clase, familii și specii. Eram curios să compar.”, a spus Adamatzky.
Cercetarea, publicată în Royal Society Open Science, a constatat că aceste vârfuri s-au grupat adesea în trenuri de activitate, asemănătoare cu vocabulare de până la 50 de cuvinte și că distribuția acestor „lungimi de cuvinte fungice” se potrivea îndeaproape cu cea a limbilor umane.