Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, și-a exprimat opinia într-un interviu acordat publicației Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, conform căreia ar putea veni un moment în care recrutarea de voluntari în Bundeswehr nu va mai fi suficientă și serviciul militar obligatoriu va trebui restabilit.
Totuși, deocamdată, recrutarea se va face pe bază de voluntariat. Deja în legislatura anterioară a parlamentului german s-a luat în considerare implementarea unui nou model de servicii , bazat pe mai multe etape, dar pe bază de voluntariat. Aceste soluții urmează să intre în vigoare începând cu 2026, arată defence24.pl.
Cea mai puternică țară din UE vrea să reintroducă armata obligatorie. Ce face România
Pentru început, tinerilor li se vor trimite chestionare despre atitudinile lor față de serviciul militar, iar completarea acestora va fi obligatorie pentru bărbați și voluntară pentru femei (destul de similar cu calificarea militară poloneză). Armata va contacta direct un grup select de zeci de mii de oameni, iar voluntarii vor servi pentru o perioadă de șase până la maximum 23 de luni.
În prima etapă de operare, noul serviciu urmează să acopere 5.000 de persoane pe an. Acest număr va crește treptat – până la 10.000, și apoi chiar mai mult. Dacă nu există suficienți voluntari, recrutarea ar putea fi reintrodusă, cu condiția ca politicienii aflați la putere să fie de acord. Deși creștin-democrații susțin serviciul militar obligatoriu, nu există unanimitate în rândul social-democraților pe această temă, iar poziția lui Pistorius nu reflectă opinia majorității SPD.
Boris Pistorius
Inspectorul general al Bundeswehr, generalul Carsten Breuer, susține, de asemenea, recrutarea de voluntari, subliniind că acceptarea unui număr prea mare de persoane în serviciu ar putea avea un impact negativ asupra pregătirii armatei. Recrutarea urma să fie restabilită doar în cazul unei amenințări iminente.
Citește și: Pentagonul retrage nava amiral a Flotei a Șasea. Era comanda unică pentru forțele NATO din Europa
Astăzi, Bundeswehr-ul are aproximativ 180.000 de soldați în serviciu activ. Marea majoritate a lor sunt soldați profesioniști, deși o anumită formă de voluntariat a fost menținută după suspendarea serviciului obligatoriu. Se așteaptă ca noua formă de serviciu să ofere aproximativ 100.000 de rezerviști pe termen lung.
Citește și: SUA și NATO, cea mai mare desfășurare navală. Europa, apărată de rachete NASAMS, HIMARS, NOMAD
Ce țări au armata obligatorie
În cele din urmă, Germania urmează să aibă aproximativ 200.000 de soldați activi, 60.000 de rezerviști cu pregătire de război ridicată (foști soldați de până la 6 ani după terminarea serviciului activ) și 100.000. soldați antrenați conform noului model (unde serviciul obligatoriu poate fi introdus dacă nu există voluntari) și alte 100 de mii de rezerviști. Acest lucru este menit să facă posibilă mobilizarea a până la 460 de mii de persoane. soldați care să îndeplinească cerințele NATO și capacitatea de a proteja teritoriul țării.
Cu toate acestea, mulți politicieni și experți în apărare pun la îndoială realitatea acestor planuri.
În prezent, în Europa serviciul militar este obligatoriu în Lituania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Letonia, Austria, Rusia, Grecia şi Estonia.
Ce face MApN
În paralel, Ministerul Apărării Naționale a comunicat că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen și militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, așa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.
“Ministerul Apărării Naționale a comunicat în repetate rânduri că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluții de recrutare a rezerviștilor pe bază de voluntariat”, a comunicat MApN.
Armata României are în jur de 85.000 de militari. Numărul de militari profesioniști este în jur de 80.000. Cu toate acestea, există un deficit semnificativ de personal.