Cea mai puternică explozie solară a anului a lovit Pământul. Ce e mai rău va veni săptămâna viitoare

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.05.2025 - 11:20
Cea mai puternică explozie solară a anului a lovit Pământul - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Cea mai puternică explozie solară a anului a lovit Pământul - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)
Cea mai puternică explozie solară a anului a lovit Pământul
Cea mai puternică explozie solară a anului a lovit Pământul

Miercuri, 14 mai, o explozie solară a lovit Pământul, cauzând întreruperi și perturbații ale comunicațiilor și semnalelor radio în mai multe zone din Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Dar ceea ce e mai rău ne așteaptă în zilele următoare, conform specialiștilor.

SHARE

Cea mai puternică explozie solară a anului a lovit Pământul. Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală (CME) sunt frecvente atunci când Soarele se află în cea mai activă fază a ciclului său de 11 ani, așa cum este acum.

Atunci când o CME lovește spațiul terestru este denumită furtună geomagnetică și, în anumite cazuri, poate fi deosebit de periculoasă.

Cea mai puternică explozie solară a anului a lovit Pământul. Ce e mai rău va veni săptămâna viitoare

O ejecție de masă coronală este ca un „strănut solar”, care aruncă miliarde de tone de particule solare încurcate cu câmpuri magnetice prin sistemul solar.

Cea mai intensă CME din ciclul actual a fost X9.0 în octombrie 2024. Acum, după mai bine de șase luni, activitatea pare să fi scăzut, dar Soarele este încă destul de turbulent.

Astfel, steaua sistemului nostru solar a dezlănțuit miercuri, 14 mai, cea mai puternică erupție a anului, declanșând puternice pene de curent radio în întreaga lume.

Citește și: Un val de particule solare lovește azi Pământul. Tehnologia, serios afectată de furtuna geomagnetică

O ejecție de masă coronală de clasă X2.7 a izbucnit dintr-o regiune nou apărută dintr-o regiune rece și întunecată a astrului zilei cunoscută sub numele de AR4087.

Erupțiile de clasă X sunt cele mai intense pe scara furtunilor solare - capabile să întrerupă comunicațiile, să avarieze sateliții și chiar să amenințe rețelele electrice de pe Pământ.

Aceste erupții se nasc din petele solare - zone întunecate și mai reci de pe suprafața Soarelui unde se acumulează o activitate magnetică intensă.

Atunci când această energie magnetică este eliberată brusc, ea poate lansa în spațiu explozii puternice de plasmă și radiații cu viteza luminii.

Dacă sunt îndreptate spre Pământ, aceste unde de înaltă energie pot ioniza atmosfera superioară, creând furtuni de radiații care interferează cu semnalele radio de înaltă frecvență și cu alte sisteme dependente de tehnologie.

Actualul ciclu solar a început în 2019 și va dura până în 2030 - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

Erupția de miercuri a fost clasificată drept X2,7, situându-se la limita inferioară a celei mai periculoase clase de erupții solare, dar suficient de puternică pentru a afecta zone întinse ale planetei, potrivit Daily Mail.

Citește și: Fabrica de soare a României: 831 de proiecte pentru energie curată și facturi mai mici

Experții avertizează că este posibil să apară și alte erupții solare, pe măsură ce pata solară AR4087 se rotește în aliniere directă cu Pământul în zilele următoare, crescând șansele de noi furtuni solare.

Furtuna solară a provocat întreruperi ale comunicațiilor

Erupția a trimis raze X și radiații ultraviolete extreme spre Pământ cu viteza luminii, ionizând rapid atmosfera superioară.

Cu alte cuvinte, acest val brusc de radiații a făcut ca electronii să se desprindă de moleculele din stratul cel mai exterior al atmosferei, făcând-o încărcată electric.

Această sarcină a perturbat semnalele radio de înaltă frecvență, ceea ce a dus la întreruperea comunicațiilor pentru unii operatori radio din Europa, Asia și Orientul Mijlociu.

Aceste regiuni au fost singurele afectate deoarece se aflau pe partea de zi a Pământului în momentul erupției erupției solare.

Experții spun că ne putem aștepta la mai multe erupții solare până săptămâna viitoare, pe măsură ce pata solară AR4087 se rotește pentru a fi orientată direct spre Pământ.

Citește și: Cum spun specialiștii că trebuie montate panourile fotovoltaice pentru a reduce maxim factura

„Aceasta devine intensă, mai ales pe măsură ce această regiune activă se apropie. După erupția de clasă X, pata solară a declanșat o altă explozie de energie - o erupție solară de clasă M5,3.

Ce planuri are această regiune activă pentru următoarele zile... va trebui să așteptăm și să vedem”, a scris vânătorul de aurore Vincent Ledvina într-o postare pe X (fostul Twitter) făcută miercuri dimineața.

Soarele se rotește în sens invers acelor de ceasornic, ceea ce înseamnă că AR 4087 își va croi drum pe fața Soarelui, punând-o într-o poziție în care este mai probabil ca unele dintre exploziile sale să fie îndreptate în direcția Terrei.

Actualul ciclu solar este al 25-lea, din 1755, când a început monitorizarea extensivă a activității petelor solare. El a început în decembrie 2019 și este preconizat să continue până în 2030.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te