O importantă masă de particule solare se lovesc joi de Pământ, putând declanşa o "severă" furtună geomagnetică de clasa G4, conform unei alerte emise de Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA), transmite Live Science.
Un val de particule solare lovește azi Pământul. Tehnologia, serios afectată de furtuna geomagnetică
Furtuni de o asemenea magnitudine ar putea afecta reţelele de energie electrică, pot modifica cursul unor sateliţi şi pot interfera cu sistemele de navigaţie prin GPS sau pot produce daune "unor tehnologii ce ţin de infrastructura critică", conform NOAA.
Furtuna geomagnetică ar putea face aurore vizibile la latitudini mult mai scăzute decât normal.
Conform NOAA, aurorele "ar putea deveni vizibile în mare parte din jumătatea de nord a SUA, şi posibil până în Alabama şi nordul Californiei" în cursul zilei de joi.
CItește și: Spectacol pe cerul din Baia Mare. Aurora boreală și-a făcut apariția din nou
Această ejecţie de masă coronală (CME) este rezultatul unei puternice erupţii solare care s-a produs în seara zilei de 8 octombrie, potrivit NOAA. Erupţia a fost clasificată în clasa X 1.8, fiind cel mai puternic tip de erupţie pe care o poate produce Soarele.
Erupţiile solare apar atunci când liniile de câmp magnetic încâlcite de pe Soare se repoziţionează violent la loc.
Unele erupţii pot fi însoţite de CME-uri - mase de plasmă care se mişcă rapid prin spaţiu şi care au nevoie de câteva zile pentru a ajunge la Pământ, dacă se întâmplă ca planeta să se afle pe direcţia lor de propagare.
Citește și: O furtună geomagnetică va ajunge pe Pământ. Unde se vor putea vedea efectele cerești spectaculoase
Atunci când lovesc câmpul magnetic protector al Pământului, ejecţiile de masă coronală pot provoca perturbări majore cunoscute sub numele de furtuni geomagnetice, ce duc la disfuncţionalităţi tehnologice şi manifestarea unor aurore la latitudini mult mai scăzute decât de obicei.
NOAA măsoară furtunile geomagnetice pe o scară de la 1 la 5, unde furtunile G1 sunt considerate "uşoare" şi furtunile G5 sunt considerate "extreme".
Erupţiile solare şi ejecţiile de masă coronală sunt mai frecvente în perioada de maxim a activităţii solare.
Soarele are un ciclu de activitate de aproximativ 11 ani.
Citește și: Să călătorești pe „valul morții“ înapoi spre conștiință. Cum poate creierul supraviețui morții?
Perioada de maximum solar ar urma să înceapă din 2025, dar unii oameni de ştiinţă sunt de părere că a început de anul acesta.
Cercetătorii nu vor şti cu siguranţă până când Soarele nu va ieşi din această perioadă şi activitatea solară va deveni mai puţin intensă.