Ce trebuie să își monteze proprietarii în case să nu fie amendați cu 1.000 lei. Mai au timp 2 luni

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 06.10.2023 - 19:18
Ce trebuie să își monteze proprietarii în case să nu fie amendați cu 1.000 lei. Mai au timp 2 luni Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilsutrativ)

Montarea contoarelor de căldură sau a repartitoarelor în blocuri este obligatorie până la 31 decembrie. ANRE avertizează că amenzile sunt de 1.000 de lei pe familie.

SHARE

Montarea contoarelor de căldură sau a repartitoarelor în blocuri este obligatorie până la 31 decembrie. ANRE avertizează că amenzile sunt de 1.000 de lei pe familie.

Românii care stau la bloc și sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt de acum înainte în atenția Guvernului.

Repartitoarele de căldură au devenit obligatorii de la 1 ianuarie 2024, iar cei care nu le montează riscă amenzi uriaşe, scrie RTV.

“Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumaţi!

În imobilele de tip condominiu şi în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Ce trebuie să își monteze proprietarii în case să nu fie amendați cu 1.000 lei. Mai au timp 2 luni

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a indentificat în contorizarea individuală un potenţial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor şi diminuare a emisiilor de CO2.

Fiecare proprietar plăteşte consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidenţiate în nota de consum individual pusă la dispoziţie lunar de firma autorizată de ANRE”, scrie ANRE pe Facebook.

Legea a fost promulgată în acest an de Klaus Iohannis, iar actul normativ stabilește însă 31 decembrie 2023 ca dată-limită pentru montarea de sisteme individuale de contorizare a energiei termice sau de repartitoare de costuri în blocurile racordate la sistemele de distribuție a energiei termice.

Citește și: 50000 de euro amendă pentru cine nu respectă noua lege a încălzirii. Ce trebuie să facă proprietarii

“În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit” scrie în legea 24/2023.

Așadar, dacă nu va apărea o nouă modificare, până la finalul acestui an aceste sisteme de măsurare a energiei termice devin obligatorii pentru cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua centralizată.

Citește și: UE vrea ca românii să renunțe la sobele tradiționale, pe lemne, pentru a combate poluarea

Până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, potrivit unui proiect de ordonanță ce se află la avizarea Consiliului Economic și Social (CES).

În acest sens, de la sfârșitul anului, se vor putea instala doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță, iar dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate. Inițial, măsura era cuprinsă într-un proiect de lege apărut acum aproape doi ani, dar care a fost transformat recent în proiect de OUG, ceea ce ne indică faptul că autoritățile vor s-o adopte cât de curând.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te