50000 de euro amendă pentru cine nu respectă noua lege a încălzirii. Ce trebuie să facă proprietarii

DE Alexandra Lupascu | 27.09.2023 - 19:53
50000 de euro amendă pentru cine nu respectă noua lege a încălzirii. Ce trebuie să facă proprietarii Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Bundestagul a adoptat vineri, 8 septembrie, controversata lege a încălzirii, iar la sfârșitul lunii septembrie, legea mai trebuie să treacă de Bundesrat, înainte de a fi promulgată.

SHARE

Bundestagul a adoptat vineri, 8 septembrie, controversata lege a încălzirii, iar la sfârșitul lunii septembrie, legea mai trebuie să treacă de Bundesrat, înainte de a fi promulgată.

Conform planurilor din noua lege a încălzirii, sistemele cu petrol sau gaz pur vor fi interzise din 2024, ca parte a planului Green Deal, dar şi pentru a creşte independenţa energetică faţă de Rusia.

În perioada premergătoare, au avut loc dezbateri aprinse cu privire la controversata lege a încălzirii: printre altele, landurile federale au cerut ca începerea aplicării legii să fie amânată din 2024 în 2027.

Dar acum este clar că, pe termen lung, încălzirea cu petrol și gaz va fi eliminată treptat. Interdicția nu înseamnă că sistemele de încălzire intacte trebuie să fie îndepărtate. Dar încălzirea cu energii regenerabile este o componentă importantă.

50000 de euro amendă pentru cine nu respectă noua lege a încălzirii. Ce trebuie să facă proprietarii

Mulți proprietari din Germania va trebui să spună adio sistemelor de încălzire convenționale bazate pe combustibili fosili.

Indiferent dacă vor decide să se convertească la o pompă de căldură sau la o altă alternativă. Deși interdicția generală privind sistemele de încălzire cu petrol și gaz și obligația directă pentru pompele de căldură au fost ridicate, componenta de bază rămâne:

În conformitate cu GEG (Legea privind energia în construcții), începând cu 2024, sistemele de încălzire nou instalate trebuie să fie alimentate în proporție de 65 % cu energie regenerabilă, potrivit siteului Stiridiaspora.

Proprietarii au opțiunea de a implementa soluții individuale. Aceștia pot fie să dovedească matematic ponderea energiilor regenerabile (cel puțin 65 %), fie să aleagă dintre diferitele opțiuni prevăzute de lege pentru a îndeplini cerința de generare a cel puțin 65 % de energie termică din surse regenerabile.

Alternative la încălzirea cu petrol și gaz

racordarea la o rețea de încălzire

o pompă de căldură electrică

încălzirea directă cu energie electrică

încălzirea hibridă (combinație de încălzire regenerabilă și cazan pe gaz sau pe petrol)

Citește și: https://newsweek.ro/actualitate/ue-vrea-ca-romanii-sa-renunte-la-sobele-traditionale-pe-lemne-pentru-a-combate-poluarea

un sistem de încălzire bazat pe energie termică solară

În plus, amenzile urmează să fie ajustate în 2024. Deja acum, se aplică sancțiuni proprietarilor de sisteme de încălzire – de exemplu, dacă nu respectă obligația de a înlocui sistemul după 30 de ani.

Cu toate acestea, amenzile au fost majorate în continuare. Mai exact, sunt de așteptat amenzi cuprinse între 5.000 de euro și 50.000 de euro – în funcție de încălcare. Ignorarea inspecției pompei de căldură urmează să fie sancționată cu o amendă de 5000 de euro.

Proprietarii de locuințe care au o pompă de căldură (foto de arhivă) ar putea, de asemenea, să se confrunte cu amenzi începând cu 2024 – de exemplu, dacă inspecția nu este luată în considerare.

Proprietarii de locuințe cu o pompă de căldură (foto de arhivă) ar putea, de asemenea, să se confrunte cu amenzi din 2024 – de exemplu, dacă inspecția este ignorată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te