Ce se întâmplă cu șoferii care consumă droguri sau alcool după ce au produs un accident

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.02.2024 - 17:30
Ce se întâmplă cu șoferii care au băut așcool după ce au comis un accident Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor și produc un accident pot ajunge la închisoare. Însă ce se întâmplă cu cei care consumă astfel de substanțe după producerea accidentului?

SHARE

Codul penal îi sancționează pe șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor. Însă sunt cazuri în care șoferii consumă astfel de substanțe interzise după producearea accidentului. Iar acest lucru a fost luat în discuție dacă să fie pedepsit sau nu. 

Ce se întâmplă cu șoferii care consumă droguri sau alcool după ce au produs un accident

Consumul de alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație a ridicat o problemă de drept, conform polițiști.ro în sensul că au existat două opinii principale cu privire la acest aspect:

-Prima opinie a susținut că în situaţia în care conducătorul unui vehicul consumă alcool sau alte substanțe psihoactive după producerea unui accident de circulație fără victime, nu se aplică dispozițiile art. 78 din OUG nr. 195/2002, deoarece acest caz este reglementat expres în altă incriminare (art. 336 indice 1 Cod penal).

Citește și: Care este berea din România cu cel mai mult alcool? Unde o găsești? Costă de 25 ori cât una normală

-A doua opinie afirmă că în situația în care accidentul de circulație nu a avut victime, dispozițiile art. 78 alin. (2) din OUG nr. 195/2002 (se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflectă starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului) vor produce toate efectele derivate, inclusiv reținerea infracțiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) Cod penal, dacă celelalte condiții sunt îndeplinite.

În acest context a apărut necesitatea stabilirii încadrării juridice a faptei, după introducerea la 9 iulie 2023 în Codul penal a infracţiunii prevăzute de art. 336 indice 1, care a modificat parțial practica judiciară anterioară.

Astfel, art. 336 indice 1 incriminează conducătorul unui vehicul care, după producerea unui accident de circulație soldat cu victime, consumă alcool sau alte substanțe psihoactive până la momentul recoltării

 mostrelor biologice, indiferent de cantitatea introdusă în corp sau de rezultatul analizei ulterioare a mostrelor biologice.

Drept urmare, atâta timp cât după introducerea în Codul penal a infracțiunii prev. de art. 336 indice 1, săvârșirea acestei fapte este automat reținută în sarcina conducătorilor de vehicul care, ulterior producerii

unui accident de circulație soldat cu victime consumă alcool sau alte substanțe psihoactive până la recoltarea mostrelor biologice, aplicarea față de aceste persoane în mod suplimentar și a prezumției cu

 caracter sancționator reglementată de art. 78 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 ar conduce la o dublă sancționare a aceleiași conduite interzise de lege.

Citește și: Cât de rapid se elimină din organism vinul, țuica și berea? La câte ore poți conduce în siguranță

Sintetizând, în cazul accidentelor cu victime, se reține doar infracțiunea prevăzută de art. 336 indice 1 Cod penal indiferent de rezultatul analizei mostrelor biologice, în timp ce în cazul accidentelor fără victime, se

poate reține infracțiunea prevăzută de art. 336 Cod penal doar dacă analizele biologice relevă o alcoolemie superioară valorii de 0,80 g/l alcool pur în sânge sau prezența unor substanțe psihoactive

Această concluzie a fost agreată în unanimitate în cadrul întâlnirii preşedinţilor secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel dedicată discutării aspectelor de practică judiciară neunitară, desfășurată la București, 15-16 noiembrie 2023, conform polițiști.ro.

Ce spune legea

Art.336 Cod penal arată:

 ”Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Art. 3361. -

(1) Fapta conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

(2) Nu constituie infracţiune consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substanţelor stupefiante, după producerea accidentului de circulaţie şi până la sosirea poliţiei la faţa locului, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te