Cum am fost gazați și bătuți la mitingul diasporei din 10 august 2018. 450 de răniți, niciun vinovat

DE Newsweek România | Actualizat: 10.08.2023 - 13:04
Protestul din 10 august 2018 Foto: Profimedia Images

După 5 ani de când un miting în Piața Victoriei, cunoscut drept ”mitingul diasporei” a degenerat în violențe extreme, cei vinovați au fost trimiși în judecată. Atunci, 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene.

SHARE

 Newsweek vă prezintă cronologia evenimentelor din 10 august 2018, când 500 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după violențele din Piața Unirii din București. 

Citește și: Dosarul 10 august, trimis în judecată după 5 ani de la violențele din Piața Victoriei. 16 inculpați

70 de oameni au ajuns la spital atunci. După 5 ani de la evenimente, Parchetul General a anunțat că dosarul în care au fost inculpați 15 jandarmi, inclusiv foști șefi care au coordonat represiunile, a fost trimis în judecată. 

Dosarul 10 august. Cronologia evenimentelor de la mitingul diasporei

Totul a început pe 8 august, de fapt, când procurorii DIICOT au anunțat deschiderea unui dosar penal pe numele lui Ovidiu Grosu, care s-a autointitulat „adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august”.

Citește și: Coordonatorul represiunii din 10 august 2018 e păstrat Director în Jandarmerie. Are averea la secret

Grosu, pus sub control judiciar, a fost luat în vizor de oamenii legii după ce, în cadrul unei emisiuni la Antena 3 (post de televiziune apropiat puterii politice PSD-ALDE), i-a îndemnat pe cei care urmau să participle la protestul Diasporei să recurgă la violențe împotriva forțelor de ordine. 

Pe 9 august, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, spunea într-o conferință de presă: „Am văzut şi citit ameninţări cu moartea, vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfăşurare a protestului.

Autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta impasibile în faţa unor astfel de manifestări care sunt în afara cadrului legal. Nu vom tolera niciun fel de subordonare civică, de acţiuni violente”.

Citește și: Șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, „omul în alb”: Nu pot fi filmat când trag cu pistolul

10 august – ziua protestului Diasporei

  • Primii protestatari au ajuns în Piața Victoriei încă din timpul nopții, fiind români veniți din diaspora. În jurul orei 13.00, în fața Guvernului, erau circa 200 de persoane. 

Citește și: Jandarmeriada - Înainte și după 10 august. 12 zile negre. EXCLUSIV ONLINE

  • Ora 16.30: Aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei, Bulebardul Kiseleff fiind blocat. Sunt înregistrate primele îmbrânceli între protestatari și jandarmi, iar forțele de ordine folosesc gaze lacrimogene. Situația se detensionează în câteva minute. Totuși, câțiva protestatari primesc îngrijiri medicale, în Piață, de la echipele SMURD. 

Citește și: Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei, preluat de Parchetul General

  • Ora 17.00: Traficul în Piața Victoriei este blocat, iar în Piață se dă din nou cu gaze lacrimogene. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, anunță la postul de televiziune Digi24 că protestatarii au forțat gardurile instalate în fața Guvernului. 

Citește și: „Oameni buni, chiar aveți de gând să continuați să ne sufocați?“

  • Ora 17.58: Jandarmeria Română, pe pagina oficială de Facebook, anunță că în Piața Victoriei se înregistrează violențe: „Vă rugăm să vă delimitați de grupurile care provoacă violență! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunțat inițial, pe rețelele de socializare, ca fiind unul pașnic.”

Citește și: Carmen Dan, despre intervenția Jandarmeriei la protest: Nu am ce să-mi reproșez

  • Ora 18.00: Tensiunile între jandarmi și protestatari s-au diminuat. Până la această oră, 34 de protestatari și doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Mii de oameni erau deja în fața Guvernului. 

Citește și: Contre între protestatari și jandarmi, la sediul MAI, de 10 august. Jandarmeria amenință cu amenzi

  • Ora 18.30: Protestatarii forțează gardul din fața Guvernului, jandarmii intervin din nou cu gaze lacrimogene. Mai mulți protestatari intoxicați cu gaze sunt purtați pe brațe de alți participanți la miting sau de medici și duși spre ambulanțe. 

Citește și: Ministerul de Interne va desecretiza convorbirile radio ale Jandarmeriei din 10 august

  • Ora 19.30: Zeci de mii de oameni participă la protestul din Capitală. 
  • Ora 19.39: Jandarmeria Română, printr-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, face apel la protestatari să se retragă din primele rânduri, din fața Guvernului: „Cei care comit violențe aruncă din spatele lor cu obiecte contondente, sticle și bucați din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecție pentru a putea să continue violențele.”

Citește și: VIDEO Iohannis: Atacarea femeilor și copiilor este de neacceptat pentru un stat european

  • Ora 20.00: Metrorex informează că, prin decizia Direcției Generale de Management Operațional din cadrul MAI pentru asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, începând cu ora 20.00, stația de metrou din Piața Victoriei să fie închisă. Circulația metroului se reia, însă, în mod obișnuit începând cu ora 21.00.

Citește și: Dezinformare. Jandarmerița, la câteva minute după bătaie: „Fraților, unde dracu' m-ați dus?”

  • Ora 20.30: Câțiva protestatari aruncă cu diverse obiecte în jandarmi. Jandarmii folosesc în continuare gazele lacrimogene. Grupurile violente nu sunt extrase din Piață de către oamenii legii. 
  • Ora 20.37: Jandarmeria Română anunță pe pagina oficială de Facebook că în Piața Victoriei au apărut membri ai unor galerii de fotbal: „În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună-credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente!” 

Citește și: O nouă platformă pentru reclamarea abuzurilor jandarmilor

  • Ora 21.30: Peste 100.000 de protestatari sunt în Piața Victoriei. Începând cu ora 20.00, jandarmii au folosit gazele lacrimogene la intervale de 15-20 de minute, Piața fiind „sufocată”. Mii de protestatari sunt puși la pământ din cauza gazelor. Peste 140 de persoane rănite, până la ora 21.30. 
  • Ora 22.00: Jandarmeria anuță că va interveni în forță în Piața Victoriei, pentru restabilirea ordinii publice, susținând că „s-au făcut somaţiile legale, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”. 
  • Ora 22.45: Aproape 250 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Citește și: Ce mai face colonelul Laurențiu Valentin Cazan, inculpat în dosarul 10 august

  • Ora 23.00: Scutierii intră în forță în protestatari, se folosesc în continuare gaze lacrimogene, dar și tunul cu apă, manifestanții fiind luați cu asalt de jandarmi. Protestatarii sunt, în general, pașnici, iar grupurile restrânse de

 persoane violente sunt în continuare lăsate în Piața Victoriei de către oamenii legii. Sunt difuzate primele imagini cu doi jandarmi, printre care o femeie, care sunt loviți de câțiva participanți la protest.

Cei doi sunt, însă, protejați tot de protestatari, care fac scut în jurul lor. Cei doi jandarmi au fost lăsați în urmă de colegii lor din același pluton. Protestatarii care i-au apărat îi conduc, în siguranță, spre colegii lor din același pluton.

  • După ora 23.00: Postul de televiziune Antena 3 anunță că o femeie jandarm a fost ucisă în bătaie de protestatari. 
  • Ora 23.30: Președintele Klaus Iohannis postează pe Facebook următorul mesaj: „Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice.

Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei.

Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

  • Ora 00.00: Mii de oameni protestează în continuare pașnic în Piața Victoriei, însă aceștia s-au împrăștiat spre zona Iancu de Hunedoara. Jandarmii acționează în continuare în forță. 
  • Ora 1.00: Jandarmeria anunță că armele celor doi jandarmi loviți de unii participanți la protest au fost sustrase. Este vorba despre două arme de foc care ar fi fost furate, conform Jandarmeriei 
  • Ora 1.17: Trei turiști israelieni aflați într-un taxi au fost opriți în trafic de jandarmi, la capătul Bulevardului Ion Mihalache. Cei trei au fost scoși din mașină, cu fața în jos, și au fost bătuți de oamenii legii, deși au precizat că sunt turiști. Ulterior, oamenii legii au explicat că au crezut că cei trei sunt protestatari violenți care voiau să fugă.

Citește și: Jandarmeriada - Minciunile Jandarmeriei

  • Bilanțul nopții, după protestul Diasporei, a fost de 452 de persoane rănite, care au primit îngrijiri medicale în Piața Victoriei. 70 de persoane au fost spitalizate în acea noapte. 

Marți, 14 august, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că nu are ce să-şi reproşeze în privința violențelor din Piața Victoriei şi că Jandarmeria şi-a coordonat toată intervenţia sub supravegherea unui procuror militar. 

Jandarmeria Bucureşti a prezentat un proces verbal de sesizare din oficiu, semnat de procurorul militar Bogdan Pîrlog (Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București), care s-a aflat în Piaţa Victoriei la protestul Diasporei. Conform Jandarmeriei București, procurorul Pîrlog ar fi stat în Piața Victoriei începând cu ora 17.00 până la ora 4.00 dimineața. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te