Ministerul de Interne va desecretiza convorbirile radio ale Jandarmeriei din 10 august

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.11.2019 - 15:00
Jandarmeriada PSD împotriva românilor, din 10 august 2018. Foto: Inquam Photos - Adriana Neagoe

Ministerul de Interne va declasifica înregistrările radio efectuate de Jandarmerie în timpul intervenției împotriva protestatarilor din 10 august 2018, din Piața Victoriei, după ce a primit avizele necesare. După declasificare, înregistrările vor ajunge la Parchet.

SHARE

„Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației, a primit ultimele avize in vederea modificării indicativelor fonice folosite de unitățile din cadrul Jandarmeriei Române, pentru a putea astfel declasifica înregistrarea tuturor convorbirilor efectuate prin intermediul sistemului radio “TETRA”, la misiunile din perioada 10 – 11 august 2018, procedând astăzi la alocarea unor indicative noi. Domnul Ministru al Afacerilor Interne Marcel Vela a dispus conducerii Jandarmeriei Romane să ordone ca toate unitățile care au clasificat convorbiri să formeze comisiile pentru a aviza declasificarea lor în cel mai scurt timp”, a anunțat MAI. 

Citește și: Un an de la Jandarmeriadă. Doar victimele au plătit 

Declasificarea vizează atât unitățile din București implicate în intervenție, cât și pe cele din provincie care au participat la represiunea împotriva manifestanților. Ministerul de Interne estimează că înregistrările vor ajunge la procurori în următoarea săptămână.

Citește și: Uriașa bază de date cu informații ilegale deținută de Jandarmerie 

„Întregul volum de comunicații radio din 10 și 11 august, al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române, Direcției de Jandarmi a Municipiului București, cât și al Grupărilor de Jandarmi Mobile Craiova, Bacău și Ploiești, va fi declasificat și pus în următoarea săptămână la dispoziția Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casatie și Justiție, Secției Parchetelor Militare, respectiv Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. (D.I.I.C.O.T.), în vederea utilizării acestuia, în activitatea de cercetare penală”, a mai precizat MAI. 

În 14 noiembrie, a fost declasificat și raportul MAI privind intervenția din 10 august și a fost trimis la DIICOT.

Citește și: Jandarmeria s-a speriat de postările Facebook și a decis să-i gazeze pe protestatari, pe 10 august 

Dosarul 10 august: Cum ajungeau informațiile la Liviu Dragnea, care era la o petrecere la Scroviștea

Raportul protestului din 10 august: Ordinele ar fi fost date prin intermediul lui Mihai Valeriu

Raportul arată că informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale, iar intervenția în forță a fost justificată de translatarea caracterului pașnic al manifestării către acțiuni violente cu caracter repetitiv, potrivit Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te