Carnea de porc românească, un aliment de lux. E cea mai scumpă din UE. Ireal cât costă acum un kg

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.01.2024 - 14:20
Carnea de porc românească, un aliment de lux. E cea mai scumpă din UE. Ireal cât costă acum un kg - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Carnea de porc românească, un aliment de lux. E cea mai scumpă din UE. Ireal cât costă acum un kg. Atunci când vine vorba de carnea de porc, românii au dat de mult timp verdictul. Gustul intens și textura cărnii de porc românești are o particularitate aparte.

SHARE

Carnea de porc românească este o adevărată declicatesă, ce se deosebește în materie de miros, gust și culoare, însă din păcate a devenit o raritate în tot mai multe magazine din țară.

Carnea de porc românească, un aliment de lux. E cea mai scumpă din UE. Ireal cât costă acum un kg

Gurmanzii colindă adesea supermarketurile în cautarea acestui aliment, iar atunci când îl găsesc sunt nevoiți să bage adânc mâna în buzunar, dacă vor să simtă „gustul cărnii de odinioară”.

În primele zile ale anului 2024, prețul carcasei de porc în fermele statelor europene a atins 210,3 euro/100 de kilograme, situându-se cu 0,9% sub media ultimei luni în blocul comunitar.

Cu toate acestea, prețul mediu în magazine a crescut cu 2,7% față de aceeași perioadă a anului anterior, înregistrând cea mai semnificativă scumpire înregistrată la carcasele de tip E, cu un conținut de țesut muscular cuprins între 55% și 60%, ajungând la 209,5 euro/100 de kilograme.

Citește și: Românii, în fața unui nou val de scumpiri la alimentele de bază. De când se aplică și care e cauza?

Deși aceasta reprezintă doar 28% din piața UE, carcasele tip S, ce reprezintă peste 64% din piață, au înregistrat un preț de 210,6 euro/100 de kilograme, cu o creștere de 2,5% față de perioada similară a anului precedent.

În România, prețul mediu la poarta fermei pentru carcasele tip S a fost de 260,9 euro/100 de kilograme (echivalentul a 1.296,80 de le/100 kg) în prima săptămână a anului, marcând o creștere semnificativă de 14,8% față de aceeași perioadă a anului anterior.

La raft, carnea de porc românească ajunge să coste între 30 și 43 de lei/kg, în funcție de magazin, iar din februarie prețul ar putea crește și mai mult după ce plafonarea produselor de bază va fi ridicată de guvern.

Carnea de porc românească, „un izvor” de vitamine și minerale

Regăsindu-se în numeroase preparate culinare, carnea de porc românească nu doar că îmbogățește intensitatea gusturilor din preparate, dar oferă și o serie de beneficii pentru organism. 

Citește și: Cum faci friptura perfectă? Secretul dezvăluit de un chef bucătar

Carnea de porc este o sursă valoroasă de vitamine și minerale, aducând multiple avantaje pentru sănătate. Mai mult, proveniența locală a cărnii de porc, în cazul României, adaugă o notă de importanță și autenticitate, siguranță alimentară și savoare.

Printre vitaminele furnizate de carnea de porc se numără B1, B3, B6 și B12, esențiale pentru metabolismul celular și funcționarea optimă a sistemului nervos. Aceasta mai conține și minerale precum fier, zinc, seleniu și fosfor, contribuind la întărirea sistemului imunitar și la menținerea sănătății oaselor.

Consumul moderat de carne de porc aduce beneficii importante, precum asigurarea necesarului de proteine, esențiale pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor. De asemenea, aportul de zinc din carne ajută la întărirea sistemului imunitar, iar vitamina B12 este esențială pentru formarea celulelor roșii din sânge.

Citește și: VIDEO Rețetă autentică pentru șorici în saramură de usturoi. Un deliciu pentru sărbătorile de iarnă

Importanța provenienței locale a cărnii de porc, în special în cazul României, constă în faptul că aceasta poate fi asociată cu practici tradiționale de creștere a animalelor și o atenție sporită la calitatea nutrițională a hranei acestora.

Cu toate acestea, este esențial să se mențină un echilibru în alimentație și să se opteze pentru gătirea cărnii de porc în moduri sănătoase, precum grătarul sau cuptorul, pentru a maximiza beneficiile nutriționale.

Citește și: Ce țară produce cea mai bună carne de porc. România nu se poate lăuda cu cea mai bună carne

Consumul responsabil și conștient al cărnii de porc poate face parte integrantă dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă.

Carne de pui mai ieftină în Europa decât în România

În contrast, prețurile cărnii de pasăre au înregistrat o scădere în primele zile ale anului 2024, cu carcasele de pui comercializate cu 260,7 euro/100 de kilograme în media europeană, reprezentând o descreștere de 0,4% față de săptămâna anterioară. 

În România, prețul mediu la poarta fermei pentru carne de pasăre a crescut cu 0,9% în prima săptămână a anului, dar a înregistrat o scădere de 0,1% față de luna anterioară.

Nici în cazul ouălor nu stăm mai bine la prețuri. Media europeană a fost de 228,7 euro/100 de kilograme în primele zile ale lui 2024, cu o creștere de 0,6% față de luna precedentă, dar cu o scădere de 7,7% comparativ cu perioada similară din 2023.

În România, prețul la poarta centrelor de ambalare a crescut cu 1,4% față de luna anterioară, dar a înregistrat o scădere de 8% comparativ cu prima săptămână a lui 2023, potrivit Adevărul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te