The Guardian: Când va fi gata un vaccin contra coronavirusului? Toate variantele posibile

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.03.2020 - 18:59

Testele unui posibil vaccin împotriva coronavirusului vor începe în luna aprilie, dar chiar dacă totul va merge bine, există multe bariere înainte ca imunizarea globală să fie posibilă, scrie publicația britanică The Guardian.

SHARE

Chiar și la cele mai eficiente strategii de retenție nu au făcut decât să încetinească răspândirea bolii respiratorii Covid-19. Cu Organizația Mondială a Sănătății care a declarat în sfârșit situația ca fiind pandemie, toată lumea își îndreaptă atenția spre opțiunea unui vaccin.

Aproximativ 35 de companii și instituții academice se pregătesc să creeze vaccinul, dintre care cel puțin patru au testa deja efectele pe animale. Primul dintre acestea - produs de firma de biotehnologie Moderna, cu sediul în Boston, va intra în teste pe oameni în aprilie.

Viteza de dezvoltare a tratamentului, fără precedent de altfel, se datorează în mare parte eforturilor timpurii ale Chinei de a secvenționa materialul genetic al Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. China a împărtășit acea secvență la începutul lunii ianuarie, permițând grupurilor de cercetare din întreaga lume să crească virusul viu și să studieze modul în care invadează celulele umane și îi îmbolnăvește pe oameni, mai arată The Guardian.

Deși nimeni nu ar fi putut prezice că următoarea boală infecțioasă care va amenința globul, va fi cauzată de un coronavirus - gripa fiind considerată în general cel mai mare risc pandemic - cercetătorii au început să lucreze la „prototipuri” de patogeni.

"Viteza cu care am [produs acești candidați] se bazează foarte mult pe investiția în înțelegerea modului de a dezvolta vaccinuri pentru alte coronavirusuri", spune Richard Hatchett, care lucrează la Coalitia pentru Epidemia Preparare Inovații (Cepi), care conduce eforturi pentru finanțarea și coordonarea dezvoltării vaccinului Covid-19.

Coronavirusurile au provocat alte două epidemii recente - sindromul respirator acut sever (Sars) în China în 2002-2004 și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers), care a început în Arabia Saudită în 2012.

O companie, Novavax, cu sediul în Maryland, a oferit, acum, noi scopuri vaccinurilor pentru Sars-CoV-2 și spune că are mai mulți candidați gata să intre în teste în primăvara acestui an. Între timp, Moderna s-a bazat pe lucrările anterioare asupra virusului Mers, efectuate la Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA din Bethesda, Maryland.

Sars-CoV-2 împarte între 80% și 90% din materialul său genetic cu virusul care a provocat Sars - de unde și numele acestuia. Ambele sunt compuse dintr-o bandă de acid ribonucleic (ARN) în interiorul unei capsule proteice sferice care este acoperită cu țepi. Țepii se prind pe receptorii de pe suprafața celulelor care acoperă plămânul uman - același tip de receptor în ambele cazuri - permițând virusului să intre în celulă. Odată ajunsă în interior, deturnează aparatul de reproducție al celulei gazdă pentru a reproduce mai multe copii ale ei, înainte de a o ucide în acest proces.

"La fel ca majoritatea cercetătorilor, nu cred că acest vaccin va fi gata înainte de 18 luni", spune Annelies Wilder-Smith, profesoară de boli infecțioase emergente la London School of Igiene și Medicină Tropicală. Acest lucru este deja extrem de rapid și presupune că nu va fi niciun efect.

Toate vaccinurile funcționează după același principiu de bază. Acestea prezintă o parte sau tot a agentului patogen pentru sistemul imunitar uman, de obicei sub formă de injecție și la o doză mică, pentru a determina sistemul să producă anticorpi pentru agentul patogen. Anticorpii sunt un fel de memorie imună care, după ce a fost declanșată o singură dată, poate fi din nou mobilizată rapid dacă persoana este expusă virusului în forma sa naturală.

Între timp, există o altă problemă potențială. De îndată ce un vaccin va fi aprobat, va fi necesar în cantități mari - iar multe dintre organizațiile aflate în cursa pentru vaccinul Covid-19 pur și simplu nu au capacitatea de producție necesară. Dezvoltarea vaccinurilor este deja o problemă riscantă, din punct de vedere al afacerilor, deoarece foarte puțini candidați ajung aproape de rezultate reale.

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi) și organizații similare există pentru a suporta o parte din riscuri, menținând companiile motivate, să dezvolte vaccinurile necesare. Cepi intenționează să investească în dezvoltarea unui vaccin Covid-19 și în stimularea capacității de producție, în paralel, iar la începutul acestei luni a solicitat 2 miliarde de dolari pentru a-i permite acest lucru.

Odată ce a fost aprobat un vaccin contra Covid-19, se va prezenta un set suplimentar de provocări.

„Obținerea unui vaccin care s-a dovedit a fi sigur și eficient la om este cel puțin, aproximativ, o treime din drum pentru ceea ce este necesar pentru un program de imunizare globală”, spune expertul în sănătate globală Jonathan Quick de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, autorul The End de Epidemie (2018).

În afara pandemiilor, OMS discută cu guvernele, fundațiile caritabile și producătorii de vaccinuri pentru a conveni o strategie echitabilă de distribuție globală, iar organizații precum Gavi, alianța pentru vaccinuri, au creat mecanisme inovatoare de finanțare pentru a strânge bani pe piețe pentru asigurarea aprovizionării către țări mai sărace.

Acest lucru este dezbătut, dar va trece ceva timp până vom vedea mișcări reale. Pandemia, spune Wilder-Smith, „va atinge probabil nivelul maxim și va scădea înainte ca vaccinul să fie disponibil”. Un vaccin ar putea încă să salveze multe vieți, în special dacă virusul devine endemic sau perenă circulând - ca gripa - și există focare suplimentare, eventual sezoniere. Dar până atunci, cea mai bună speranță a noastră este să izolăm boala pe cât posibil. Spălați-vă pe mâini.

Întregul articol poate fi citit pe site-ul The Guardian.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te