Borrell se disculpă în Parlamentul European: Vizita la Moscova a presupus anumite riscuri

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 09.02.2021 - 18:05
Josep Borell în vizită la Moscova/FOTO: Getty

Şeful diplomaţiei UE Josep Borrell a recomandat marţi adoptarea de noi sancţiuni împotriva Kremlinului, după afrontul suferit în timpul vizitei sale la Moscova şi şi-a anunţat intenţia de a face propuneri în acest sens statelor membre, scriu AFP şi dpa.

SHARE

„Guvernul rus se află pe o cale autoritară şi este fără milă în cazul Navalnîi (...) Ar fi bine să prevedem sancţiuni. Îmi voi folosi dreptul de iniţiativă şi voi face propuneri care vor combina acţiuni pentru lupta împotriva dezinformării şi a atacurilor cibernetice", a declarat el în faţa Parlamentului European reunit la Bruxelles.

Noile sancţiuni ar urma să fie evaluate în următoarele săptămâni, a mai spus şeful diplomaţiei UE, precizând că această chestiune va fi abordată la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE din 22 februarie şi la un summit UE din martie.

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a declarat, la audierea din Parlamentul European, că vizita la Moscova a avut loc într-un context tensionat, că a presupus „anumite riscuri” pe care și le-a asumat, și că în timpul întâlnirii cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a cerut să aibă o întâlnire cu disidentul Alexei Navalnîi, dar a fost refuzat.

Josep Borrell a spus că echipa sa s-a întâlnit cu avocații lui Alexei Navalnîi și că vor menține dialogul.

„Nu mi-am făcut niciun fel de iluzie înainte de această vizită, acum sunt și mia îngrijorat”, a spus Borrell.

Înaltul Reprezentant al UE, care se confruntă cu critici dure din partea mai multor europarlamentari, unii dintre aceștia semnând deja o petiție adresată șefei Comisiei Europene pentru a-l demite din funcție, susține că a avut o „discuție aprinsă” cu Lavrov, cerându-i insistent eliberarea imediată și necondiționată a lui Navalnîi și o anchetă independentă în privința otrăvirii acestuia.

Borrell le-a mai spus europarlamentarilor că ministrul rus de Externe nu l-a informat despre expulzarea diplomaților UE, ci a aflat de pe internet.

Rusia a expulzat vineri trei diplomaţi din Germania, Suedia şi Polonia pentru că aceştia ar fi participat la demonstraţiile de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi.

Anunţul a fost făcut în timp ce şeful diplomaţiei UE se afla într-o vizită oficială la Moscova, unde acesta susţine că a aflat de pe social media despre expulzările de vineri ale diplomaţilor europeni, în timp ce discuta cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Germania, Suedia şi Polonia au anunţat luni că vor expulza câte un diplomat rus în replică la deciziile anunţate vineri de Rusia, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.