Beny Steinmetz, miliardarul din dosarul Băneasa, nu va fi extrădat în România. E lăsat în libertate

DE Alin Crișan | Actualizat: 03.11.2023 - 20:32
Beny Steinmetz, miliardarul din dosarul Băneasa, nu va fi extrădat în România. E lăsat în libertate - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Curtea de apel din Cipru a decis vineri împotriva extrădării în România a miliardarului Beny Steinmetz. Aceasta a fost a doua încercare a autorităților române de a-l aduce în România pe omul de afaceri israelian.

SHARE

Curtea de apel de la Nicosia a decis vineri împotriva extrădării în România a magnatului israelian al mineritului Beny Steinmetz, răsturnând astfel hotărârea din 11 octombrie a instanţei inferioare.

Beny Steinmetz, miliardarul din dosarul Băneasa, nu va fi extrădat în România. E lăsat în libertate

Steinmetz a fost reţinut în Cipru la sfârşitul lui august, în baza unui mandat emis de România într-un caz privind drepturi funciare. Acesta neagă că a comis ilegalităţi.

Decizia tribunalului cipriot a fost unanimă şi stipulează eliberarea imediată a lui Steinmetz.

Citește și: Miliardarul Benny Steinmetz a scăpat de toate acuzațiile în Israel. În România, e condamnat la 5 ani

Steinmetz s-a aflat acum câţiva ani în centrul unui caz legat de implicarea sa într-o grupare care a încercat să obţină în mod ilegal drepturi funciare în România. Steinmetz spune că acţiunea în justiţie împotriva sa din România este motivată politic şi că ar fi fost privat de dreptul la un proces corect, amintind că mandatul emis de România a fost respins şi de Grecia şi Italia.

"Încă un tribunal dintr-un stat european trimite un răspuns răsunător celor care încalcă în mod flagrant drepturile omului şi desconsideră brutal orice noţiune de stat de drept. Sunt foarte satisfăcut că mă pot întoarce în sfârşit în ţara mea, într-un astfel moment critic pentru Israel", a reacţionat Steinmetz, într-o declaraţie făcută publică de un purtător de cuvânt.

Steinmetz se sustrage executării pedepsei în România din 2020

Steinmetz se sustrage executării pedepsei în România din 2020, de când a fost condamnat definitiv. 

Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de către Curtea de Apel Brașov. 

Nume sonore cum este cel al lui Darius Vâlcov, fostul ministru al finanțelor publice din perioada guvernului condus de Liviu Dragnea, dar și al unor cetățeni mai puțin cunoscuți au început să fie aduse în România pentru a-și executa pedepsele definitive primite. 

Newsweek România a mers recent pe urmele a 12 infractori români condamnați pentru fapte de corupție sau omor care au decis să se refugieze în Italia în ultimii ani. 

5 ani cu executare pentru grup infracțional organizat

Steinmetz a fost condamnat definitiv, în decembrie 2020, de ÎCCJ, la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat în dosarul Ferma Băneasa. 

Steinmetz crease acest grup infracțional organizat pentru a obţine în mod ilegal drepturi asupra unor terenuri în România.

Citește și: Condamnat în România pentru corupție, miliardarul Beny Steinmetz a fost găsit vinovat și în Elveția

În același dosar mai fuseseră condamnați fostul consultant politic Tal Silberstein, tot la cinci ani de închisoare, omul de afaceri Remus Truică 7 ani cu executare și prințul Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare.

Acesta din urmă a fugit din ţară. A fost dat, de asemenea, în urmărire internaţională, fiind localizat la Paris. Și pentru acesta din urmă procedurile de extrădare sunt în curs. 

Nu e cu noroc

Aceasta este a doua încercare a autorităților române de a-l aduce în România pe omul de afaceri israelian. 

Anterior, Curtea de Apel Brașov transmisese autorităților din Republica Elenă un mandat european de arestare, în vederea executării unei pedepse de 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, în urma localizării sale pe teritoriul acestui stat. 

Predarea a fost refuzată de către statul solicitat, autoritatea de executare din Republica Elenă apreciind că sus-numitul nu a beneficiat de un proces echitabil. 

La momentul respectiv nu mai putea fi luată altă măsură atâta timp cât Steinmetz se afla pe teritoriul Greciei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te