Miliardarul Benny Steinmetz a scăpat de toate acuzațiile în Israel. În România, e condamnat la 5 ani

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 24.12.2022 - 11:39
Beny Steinmetz / Foto: Profimedia

Autorităţile israeliene au renunţat la toate acuzaţiile penale împotriva lui Beny Steinmetz, miliardarul franco-israelian suspectat de spălare de bani. În România, acesta este condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Autorităţile israeliene au renunţat la toate acuzaţiile penale împotriva lui Beny Steinmetz, miliardarul franco-israelian suspectat de spălare de bani, şi au acceptat, în schimb, un acord financiar, potrivit documentelor instanţei consultate de AFP, relatează News.ro.

Co-fondatorul companiei miniere Beny Steinmetz Group Resources a fost reţinut în august 2017 şi apoi eliberat în cadrul unei investigaţii privind presupusa spălare de bani.

„Un total de 17 milioane de şekeli (4,8 milioane de dolari)... vor fi confiscate, ca parte a unui acord de confiscare civilă în temeiul legii privind spălarea banilor”, a transmis parchetul israelian într-un comunicat, menţionând că acordul a fost semnat joi.

Citește și: FOTO Corespondență din buncărul Moșului: Magia Crăciunului, salvată și în caz de atac nuclear

Acordul cu autorităţile fiscale israeliene „pune capăt disputei” cu Steinmetz, se mai arată în comunicat.

Magnatul, care a făcut avere în industria diamantelor, apare de mult timp pe lista anuală a revistei Forbes a celor mai bogaţi oameni din Israel.

O declaraţie trimisă AFP de avocaţii lui Steinmetz, Nati Simchony şi Ronen Rosenbloom, menţiona că acordul arată că acuzaţiile împotriva clientului lor sunt „fără temei”.

„De mai bine de 10 ani, el a fost în centrul unei campanii internaţionale vizând reputaţia şi integritatea sa”, au spus avocaţii.

Deşi autorităţile israeliene au renunţat la acuzaţii, Steinmetz încă aşteaptă rezultatul unei cereri de apel împotriva unei condamnări pentru corupţie în Elveţia.

Steinmetz a fost găsit vinovat în 2021 de înfiinţarea unei reţele financiare complexe pentru a plăti mită pentru a se asigura că firma sa poate obţine autoriizaţii în regiunea Simandou din sud-estul Guineei, despre care se estimează că ar conţine cele mai mari zăcăminte de minereu de fier neexploatate din lume.

Citește și: VIDEO Moș Crăciun a aterizat cu parașuta în centrul Brașovului și a dat sania pe o mașină de curse

El a fost condamnat de un tribunal de la Geneva la cinci ani de închisoare şi a fost obligat să plătească despăgubiri de 50 de milioane de franci elveţieni (53 de milioane de dolari).

Steinmetz, condamnat în România la cinci ani de închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”

În decembrie 2020, Steinmetz a fost condamnat în lipsă în România la cinci ani de închisoare într-un dosar legat de proprietate, datând din anii 2006-2008. Steinmetz şi un co-inculpat au fost găsiţi vinovaţi de „crearea unui grup infracţional organizat” într-un dosar care a costat statul român 145 de milioane de dolari, comentează AFP, referindu-se la dosarul ”Ferma Băneasa”.

În urmă cu un an, miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost reţinut pe aeroportul din Atena, ca urmare a condamnării în dosarul ”Ferma Băneasa”. În martie anul acesta, autorităţile elene au respins cererea părţii române de extrădare a lui Steinmetz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te