Un val de aer polar cuprinde țara noastră. Îl vor simți mai întâi locuitorii din nord, apoi spre seară, ninsorile ajung şi în sud. Am putea avea primii fulgi chiar şi în Capitală.
În intervalul menționat vântul va avea intensificări la munte, la altitudini de peste 1700 m, unde vitezele vor depăși temporar 60...70 km/h, iar pe creste, rafalele vor depăși 90...100 km/h spulberând zăpada.
Intensificări ale vântului vor fi şi în regiunile vestice, iar vineri (3 decembrie) local şi temporar şi în restul teritoriului, cu viteze în general de 45...55 km/h.
Citește și: Ultimatum rusesc: ori „scenariu de coșmar al confruntării militare” în Europa, ori NATO se restrânge
Pe parcursul zilei de vineri (3 decembrie) aria precipitațiilor se va extinde, iar la munte treptat vor predomina ninsorile şi local se va depune strat nou de zăpadă. Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță şi pe arii restrânse ninsoare se vor semnala în vest, centru şi nord, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (3/4 decembrie) şi în est şi sud.
Cantitățile de apă vor depãşi izolat 10...15 l/mp îndeosebi în zonele de munte.
„Un front atmosferic rece va traversa teritoriul țării noastre, la momentul acesta deja este prezent în vest, în nord-vest, va coborî treptat spre centru iar spre seară și la noapte și în partea de sud-est a țării.
Citește și: ICCJ: Iliescu poate fi anchetat penal privind moartea a patru persoane la Mineriadă
Vine deocamdată cu precipitații sub formă de ploaie, chiar și în zonele montane, care se vor transforma treptat, pe măsură ce masa de aer rece avansează, în lapoviță și ninsoare. Însă precipitațiile sub formă de ninsoare și cu depunere de stat de zăpadă vor fi în zonele montane, acolo unde vor fi asociate cu intensificări ale vântului, rafale mai ales pe creste de peste 70 - 80 km/h, astfel încât ninsoarea va fi viscolită.
Lapoviță și ninsoare vom întâlni și în zonele mai joase de relief, dar este foarte probabil ca undeva spre dimineață, în jurul Capitalei, să vedem și niște fulgi de nea”. a declarat meteorologul Alina Șerban.