Angajatul are dreptul la demisie fără preaviz. Situațiile în care este posibil acest lucru

DE Florentina Enache | Actualizat: 27.05.2024 - 09:05
Angajatul are dreptul la demisie fără preaviz. Situațiile în care este posibil acest lucru - Foto: Pexels.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Demisia fără preaviz este posibilă în anumite situații, conform Codului Muncii. Ce trebuie să știe atât angajații, cât și angajatorii?

SHARE

Conform legii, demisia este actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului, iar refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

Citește și: Fiecare angajat trebuie să plătească o datorie de 7.200 de lei. Trăim pe datorie și nu știm

De asemenea, salariatul are dreptul de a nu motiva demisia, conform Art. 81 din Codul Muncii.

Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă.

Citește și: Alexandru Rafila: „Concediul medical este un drept al oricărui angajat”

Acest termen nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere, conform Codului Muncii.

Cu toate acestea, angajatul poate demisiona și fără preaviz, în anumite situații.

Când poate demisiona angajatul fără preaviz?

Una dintre situațiile în care se poate renunța la preaviz este dacă angajatorul acceptă acest lucru. Contractul de muncă încetează într-o zi stabilită de comun acord.

Cu toate acestea, salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă, conform art. 81 alin. (8) din Codul Muncii.

Citește și: S-a angajat la supermarket dar a aflat că a muncit 2 săptămâni degeaba. ”Nu voi fi plătită”

Printre aceste obligații se numără: virarea salariului la timp, acordarea concediului de odihnă când este solicitat, asigurarea protecției și sănătății lucrătorilor.

Care sunt obligațiile angajatului când demisionează?

Salariații trebuie să depună demisia în scris. Demisiile anunțate verbal nu au valoare juridică și pot constitui abateri disciplinare, care pot fi sancționate, conform BestJobs.

În cazul demisiilor cu preaviz, angajații trebuie să respecte obligațiile impuse de această perioadă de preaviz, prezentându-se la muncă.

Citește și: Aproape 1,3 milioane de oameni lucrează la stat, în România. Unde s-au angajat cei mai mulți

Deși motivarea demisiei nu este obligatorie, în cazul demisiilor fără preaviz, acestea trebuie să conțină motivele angajatului de a pleca de la locul de muncă, explicând ce obligații nu au fost respectate de către angajator.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te