S-a angajat la supermarket dar a aflat că a muncit 2 săptămâni degeaba. ”Nu voi fi plătită”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.02.2024 - 10:41
Angajată din supermarket spune că a lucrat degeaba 2 săptămâni Foto: Unsplash.com - rol ilustrativ

O femeie spune că s-a angajat la un supermarket la începutul acestui an însă a afalt că primele două săptămâni lucrate nu vor fi plătite. Mai mult, nici bonurile de masă nu se acordă pe toată luna. Angajata a fost sfătuită să facă plângere le ITM

SHARE

Supermarketurile au multe oferte de muncă disponibile însă, deși atractive, mulți dintre cei care se angajează renunță relativ repede la job. 

Motivele sunt diverse. Unii spun că trebuie să muncească prea mult pe prea puțini bani. Așa a pățit o femeie care și-a dat seama că primele două săptămâni de muncă într-un supermarket au fost neremunerate. 

S-a angajat la supermarket dar a aflat că a muncit 2 săptămâni degeaba. ”Nu voi fi plătită”

Femeia care spune că s-a angajat în luna ianuarie, a cerut sfatul unor avocați pentru această situație în care se află. Pe lângă faptul că nu este plătită pentru primele două săptămâni considerate ”de probă”, pentru următoarele trei luni cu contract pe perioadă determinată nu primește contravaloarea bonurilor de masă pentru toate zilele lucrate. 

”Aș dori și eu o părere a cuiva avizat. M-am angajat la un market pe 20 ianuarie. Mi s a făcut contract pe 2 săptămâni de probă, pe care am înțeles de la celelate angajate, că nu voi fi plătită.

După 2 săptămâni ,pe 4 februarie mi s-a încheiat următorul contract pe 3 luni. Până aici am înțeles cu cele 3 luni. Ce nu înțeleg eu de ce nu voi fi plătită ptentru cele 2 săptămâni?

Citește și: Ce salarii primesc angajații de la Mega Image, Lidl și Auchan. Ce spun oamenii care au lucrat acolo

Apoi încă ceva. Ni se dau bani pentru bonuri de masă doar pe jumate. Programul de lucru este de 15 ore pe zi. Lucrăm o zi cu o zi. Înțeleg că lucrăm doar pe jumătate de lună dar sunt 15 ore per zi. Socotit la ore, un angajat cu 8 ore pe zi,c are  lucrează 5 zile pe săptămână, face 40 de ore pe săptămână și acumulează 160-168 de ore pe lună și are dreptul la 20 și ceva de bonuri de masă.

Noi lucrăm 200 de ore pe lună și ne dau doar în jumate  socotindu-ne la zile la muncă nu și orele duble lucrate pe zilele respective. Este corect cum se  procedează?”, a întrebat femeia pe grupul cu sfaturi de la avocați de pe Facebook.

Situația ei a fost comentată de utilizatorii grupului. Mulți i-au spus să meargă la Inspectoratul Teritorial de Muncă. 

”Este exclus ca dvs. să prestați muncă fără a fi plătită, indiferent de ce spune angajatorul că sunt de proba sau ce mai inventează el. Mergeți și faceți sesizare la ITM”, a scris unul dintre internauți.

”Nu este normal să nu fiți plătită pentru munca prestată. Atâta timp cât există un contract de muncă, există și un ștat de plată pe care cineva îl semnează dacă se face plata în numerar sau un OP către salariat.

Referitor la bonurile de masă, angajatorul poate stabili nr de bonuri pe care îl oferă angajatului, existând un număr maxim pentru luna lucrată, dar nefiind minim”, a explicat altă persoană.

Alții au sfătuit-o să schimbe locul de muncă. 

Citește și: 2 milioane de euro amendă pentru Mega Image pentru furnizarea de informaţii inexacte a prețurilor

”Schimbați locul de muncă ,nu sunteți obligată dacă ,nu sunteți mulțumită!!”

”Și eu am program asemănător doamnei, dar primesc bonuri pentru toată luna, nu pentru câte zile lucrez eu. La final, dacă tragi linie orele sunt aceleași că și cum ai sta 8 ore la muncă zi de zi”.

”Da se lucrează unii patroni pe motiv "nu găsesc om" nu mai bagă schimb și de nevoie stai și lucrezi mai ai și rate ...la bancă ,da știu un fapt concret marketurile și aprozarele”

 ”Și în horeca se lucrează la fel, chiar și 16,17 h/zi”.

”Lucrezi cumva în Congo?? Du-te, frate, și fă gura pâlnie la AJOFM, reclamă-i pe șarlatani și cere-le să-ți înregistreze cererea pentru a fi convins că vei primi un răspuns în 30 de zile!”

”Dacă face gură, în secunda 2 trebuie să-și plece că nu mai are zile bune cu patronul ăstai motivul ptr care nu mai muncește omul”, au mai scris oamenii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te