Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Jimbolia au declanşat, duminică, o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale, în urma căreia au depistat pe comunicaţia DN59A, la ieşirea din localitatea Cărpiniş spre localitatea Jimbolia, patru cetăţeni străini într-un autoturism înmatriculat în România şi condus de un cetăţean român, în vârstă de 27 de ani, arată un comunicat al Poliţiei de Frontieră Timişoara.
Algerian, arestat preventiv pentru trafic de migranți în Timiș. Șoferul român, sub control judiciar
Întrucât cetăţenii străini şi şoferul autoturismului nu îşi justificau prezenţa în zonă, toţi au fost conduşi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Jimbolia pentru cercetări.
În cadrul verificărilor preliminare, poliţiştii de frontieră au stabilit că cetăţenii străini sunt doi din Algeria şi doi din Siria, cu vârste cuprinse între 25 de ani şi 34 de ani.
Un cetăţean algerian este posesor de permis de şedere pe teritoriul României, celălalt cetăţean algerian este posesor de document temporar pentru solicitanţii de azi, iar cei doi sirieni au Dispoziţie de părăsire a teritoriului României.
Citește și: Liderul partidului care ar urma să conducă Austria, întâlnire cu talibanii. Nu ne vrea în Schengen
Migranții încercau să treacă din România în Serbia
Din primele declaraţii a rezultat că aceştia au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Serbia, cu intenţia de a ajunge în diverse state din vestul Europei.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Citește și: Austria să ştie. Oprim migranţii ilegali. Un sârb a fost prins cu ei, printre gresiile din camion
Totodată, s-a constat faptul că cetăţeanul din Algeria, posesor de permis de şedere în România, este implicat în traficul de migranţi, fiind prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş, care a dispus măsura arestării preventive a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.
Cum sabotează românii, traficanți de migranți, aderarea României la Schengen?
De asemenea, şoferul, cetăţean român este cercetat pentru infracţiunea de trafic de migranţi, procurorul de caz dispunând măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Acest incident survine la numai o zi după ce un microbuz cu numere de înmatriculare din România care transporta 20 de migranți ilegali a făcut accident în Capitala Ungariei. În acest caz, șoferul, cel mai probabil tot un român, a fugit de la locul accidentului, lăsând în urma lui 9 dintre migranți răniți, dintre care unul se află în stare gravă.
Austria, noi cifre ca să țină România afară din Schengen: 115.000 minori au cerut azil
Ministerul de Interne din Austria a publicat noi date prin care vrea să demonstreze că „Schengen nu funcționează”, acesta fiind principalul motiv pentru care ține România afară din Schengen.
Potrivit Ministerului austriac de Interne 233.944 de migranți adulți au solicitat azil în Austria între 2015 și 2022 - dintre care 195.033 de bărbați.
Mai mult, datele oficiale publicate de austrieci arată că 112.272 de cereri de azil au fost depuse în 2022, dintre care majoritatea au fost bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani.
Aceleași date spun că, din 2015 și până la sfârșitul anului 2022, în Austria au fost depuse în total 348.969 de cereri de azil. Dintre solicitanții adulți, 195.033 au fost bărbați.
Doar 38.911 au fost femei. În plus, 115.025 de minori au cerut azil aici, începând din 2015. Dintre aceștia, potrivit Ministerului de Interne, numărul migranților de sex masculin este și mai dramatic: 98,8%. 35.029 dintre minori erau așa-numiții UMF, adică refugiați minori neînsoțiți, potrivit exxpress.at.