Mai mulți membri ai FPÖ s-au întâlnit, printre alții, cu ministrul taliban de externe Amir Khan Muttaqi, pentru discuții în timpul unei călătorii în Afganistan.
Citește și: Austria, tot mai puține argumente să ne țină în afara Schengen. Ce s-a întâmplat cu cererile de azil
Liderul partidului care ar urma să conducă Austria, întâlnire cu talibanii. Nu ne vrea în Schengen
Potrivit Ministerului afgan de Externe, discuțiile au vizat, printre altele, facilitarea serviciilor consulare pentru cetățenii afgani din Viena. În plus, delegația austriacă FPÖ ar fi evaluat situația din Afganistan ca fiind „mult mai bună" după discuții decât aflase din mass-media.
Citește și: Austria, noi cifre ca să țină România afară din Schengen: 115.000 minori au cerut azil. Adevărul?
Mai mult, discuțiile cu talibanii vin în contextul în care Guvernul din Austria pune la zid și ține România și Bulgaria în afara spațiului Schengen, argumentând o „explozie” a numărului de migranți ilegali care vin în special din țările africane.
Facem precizarea că niciun lider Occidental nu s-a întâlnit până acum cu membri ai conducerii talibane care s-a instalat în Afganistan după ce trupele americane s-au retras.
Cei doi au vorbit cu unii afgani despre situația actuală din Kabul și, potrivit comunicatului de presă al Ministerului afgan de Externe, le-a fost „clar” că cetățenii din Afganistan sunt acum „mulțumiți de situația actuală” și se simt în siguranță.
Pe lângă Muttaqi și alți presupuși membri ai talibanilor, în fotografie apar, printre alții, fostul deputat FPÖ în Parlamentul European, Andreas Mölzer, și fostul membru al Consiliului Național, Johannes Hübner. Postul de televiziune afgan Tolo News a publicat, de asemenea, o fotografie pe Twitter (X).
Potrivit comunicatului, Hübner a deplâns, de asemenea, faptul că actualul guvern din Afganistan, care a asigurat „securitatea generală și a pus capăt conflictului de patru decenii din Afganistan", nu a fost încă recunoscut la nivel internațional. Potrivit comunicatului, delegația FPÖ a promis, de asemenea, că va prezenta Europei adevărata imagine a situației actuale din Afganistan.
Nici Mölzer și nici Hübner nu au comentat încă vizita. Reacțiile interne la aceasta au venit până în prezent din partea purtătorului de cuvânt al Verzilor pentru politică externă, Ewa Ernst-Dziedzic, care a comentat pe scurt pe Twitter și a cerut clarificări.
FPÖ a declarat că a aflat despre această călătorie doar din mass-media. Secretarul general Christian Hafenecker a declarat pentru Puls24 că a fost „o chestiune pur privată pentru aceste persoane".
Partidul Libertăţii Austriei (FPO), de extremă dreapta, favorit la conducerea Austriei
Partidul Libertăţii Austriei (FPO), de extremă dreaptă, a obţinut 25,7% din voturi, la alegerile parlamentare din provincia Salzburg, clasându-se pe locul al doilea, după o creştere de 6,9 puncte procentuale, arată proiecţiile radioteleviziunii publice.
După o campanie electorală axată pe problemele inflaţiei şi costului locuinţelor, FPO a reuşit să îi depăşească pe social-democraţii din SPO, care au obţinut 17,9% din voturi, cu 2,2 puncte procentuale mai puţin decât la scrutinul similar precedent.
Scrutinul regional din Salzburg, al treilea de anul acesta în Austria, este considerat un indiciu privind atmosfera politică la nivel naţional. În ianuarie, FPO obţinuse circa un sfert din voturi la alegerile din provinciile Austria Inferioară şi Carinthia.
Formaţiunea extremistă este pe primul loc în sondaje de la începutul anului, înaintea SPO şi a OVP, partidul cancelarului Karl Nehammer.
„Vremuri negre” pentru aderarea României la Schengen
Susanne Fürst ar putea fi noul cancelar al Austriei după alegerile din 2024. Ea a avut poziții mai dure despre migrație decât actualul cancelar și, cel mai probabil, va rămâne la poziția Austriei față de aderarea României la Shengen.
Susanne Fürst ar putea fi propusă de o coaliție care - potrivit sondajelor - are 50%.
Se discută deja de faptul că deputata FPÖ Susanne Fürst (54 de ani), avocată din Linz și talent politic, ar putea prelua astfel postul lui Nehammer pentru FPÖ ca cancelar unificator - dacă FPÖ câștigă într-adevăr alegerile pentru Consiliul Național de anul viitor și este posibilă o coaliție cu ÖVP.
Austria, noi cifre ca să țină România afară din Schengen: 115.000 minori au cerut azil
Ministerul de Interne din Austria a publicat noi date prin care vrea să demonstreze că „Schengen nu funcționează”, acesta fiind principalul motiv pentru care ține România afară din Schengen, cu toate că țara noastră nu se află pe ruta pe unde vin migranții.
Potrivit Ministerului austriac de Interne 233.944 de migranți adulți au solicitat azil în Austria între 2015 și 2022 - dintre care 195.033 de bărbați.
Mai mult, datele oficiale publicate de austrieci arată că 112.272 de cereri de azil au fost depuse în 2022, dintre care majoritatea au fost bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani.
Aceleași date spun că, din 2015 și până la sfârșitul anului 2022, în Austria au fost depuse în total 348.969 de cereri de azil. Dintre solicitanții adulți, 195.033 au fost bărbați.
Doar 38.911 au fost femei. În plus, 115.025 de minori au cerut azil aici, începând din 2015. Dintre aceștia, potrivit Ministerului de Interne, numărul migranților de sex masculin este și mai dramatic: 98,8%. 35.029 dintre minori erau așa-numiții UMF, adică refugiați minori neînsoțiți, potrivit exxpress.at.
Tunisia - Italia, ruta favorită a migranților
Lampedusa a devenit din nou punctul fierbinte al Europei în materie de imigrație, după ce peste 11.000 de persoane au sosit în ultima săptămână, în timp ce aproape 500 de persoane salvate de o navă a unui ONG au fost aduse marți la Brindisi, în Puglia, ceea ce a dus numărul celor care au debarcat în Italia, până în prezent, în acest an, la peste 127.000 - mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2022.
Premierul afirmă că Italia este „sub o presiune incredibilă" din cauza numărului mare de sosiri din nordul Africii, mai exact din Tunisia. Meloni a declarat că nu va permite ca țara să devină „tabăra de refugiați a Europei", după ce mii de persoane în căutare de refugiu au debarcat pe coastele sale, determinând Franța să înăsprească controalele la granița cu Italia.
Kalr Nehammer pedepsește România pentru că vin migranți din Tunisia în Italia
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, nu cedează presiunilor europene în ceea ce privește intrarea României în Schengen. El afirmă în continuare că „extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează”, însă refuză să admită faptul că ruta migranților NU este prin România.
El apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia din Lampedusa.
Ruta migranților NU trece prin România
Datele FRONTEX arată cu claritate că migranții ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest.
Cifrele prezentate de autoritățile române la cererea Newsweek România arată o altă realitate și faptul că ruta migranților ilegali spre Austria nu trece prin România.
Într-un răspuns, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.
Conform Frontex, în 2022 au fost înregistrate 330.000 de intrări ilegale, dintre care 45% pe ruta Balcanilor de Vest.
Numărul cetăţenilor sirieni vizaţi s-a dublat, ajungând la 94.000.
„Este al doilea an consecutiv cu o creştere puternică a numărului de intrări ilegale", a precizat Frontex într-un comunicat, adăugând că sirienii, afganii şi tunisienii reprezintă împreună 47% dintre intrările ilegale din 2022.
Austriecii „de rând” nu ne vor în Schengen
Un expert din Austria a declarat că cetățenii țării sale sunt clar opuși față de aderarea României la spațiul de liberă circulație.
Această afirmație provine de la sociologul Christoph Haselmayer, care este directorul unui institut de cercetare a opiniei publice din Austria.
„După părerea mea, guvernul federal austriac va respinge cererea președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, deoarece Austria se află în prima linie a imigrației ilegale în spațiul Uniunii Europene. Acesta va fi răspunsul țării mele.
Nu este vorba de corectitudine. Este vorba despre imigrația în interiorul Uniunii Europene. Și, în opinia mea, nu este corect, nu este corect nici pentru Grecia, nici pentru Austria, Italia și alte țări. Așadar, Austria și, poate, Olanda vor vorbi despre acest subiect în cadrul Consiliului European. Și apoi vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat sociologul austriac Christoph Haselmayer.