Alcoolul îngrașă sau slăbește? Câte pahare sunt prea multe pentru siluetă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.12.2023 - 14:08
Alcoolul își dă senzație de foame Foto: Freepik. com rol ilustrativ

Alcoolul poate avea diferite efecte asupra sănătății, inclusiv creșterea în greutate. Cu toate acestea multe persoane care consumă frecvent alcool par că nu au probleme cu greutatea.

SHARE

Alcoolul poate avea diferite efecte asupra sănătății care se leagă de creșterea în greutate. Alcoolul este bogat în calorii goale și poate afecta hormonii care semnalează apetitul, foamea și stresul. 

Deși medicii recomandă renunțarea totată la alcool, unii specialiști spun că nu trebuie să renunți complet la astfel de băuturi pentru a-ți controla greutatea. 

Cât de mult alcool te face să te îngrași?

Alcoolul are o mulțime de calorii, dar nu oferă nutrienți și poate afecta hormonii care controlează apetitul, foamea și stresul.

În timp, alcoolul te poate face să te îngrași dacă îl bei în exces. Consumul excesiv de alcool poate activa hormonii care semnalează apetitul, foamea și stresul. Alcoolul este, de asemenea, bogat în calorii, dar îi lipsesc nutrienții care susțin sănătatea.  În schimb, consumul ușor până la moderat de alcool nu provoacă creștere în greutate. 

Citește și: De ce nu ne mai amintim nimic a doua zi după o noapte de beție? Cum șterge alcoolul memoria?

Poate că ați auzit „burta de bere” și v-ați întrebat: alcoolul provoacă grăsime pe burtă? Nu avem un răspuns clar pentru această dilemă. O mică parte din caloriile din alcool se acumulează sub formă de grăsime în apropierea secțiunii mediane. 

În schimb, ficatul tău prioritizează descompunerea alcoolului, mai degrabă decât a grăsimilor. Drept urmare, nu ardeți grăsimi în timp ce beți. 

Greutatea nu este cu siguranță singurul factor când vine vorba de sănătate. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care ați putea dori să le știți despre consumul de alcool și compoziția corporală dacă credeți că băutura vă poate afecta greutatea, scrie healt.com.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Cercetările au descoperit că aportul ușor până la moderat de alcool nu provoacă creștere în greutate. În schimb, consumul regulat de alcool poate duce la creșterea în greutate în timp. 

Citește și: De ce te doare capul când ești mahmur ? Ce să faci să nu-ți mai fie rău după ce ai băut alcool ?

Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA) definește consumul intens de alcool ca fiind mai mult de trei băuturi pe zi sau șapte băuturi pe săptămână pentru femei. Pentru bărbați, NIAAA spune că consumul intens de alcool înseamnă mai mult de patru pahare pe zi sau 14 băuturi pe săptămână

Simți că ți-e foame

După câteva băuturi, este mai probabil să faci alegeri alimentare nesănătoase fără să te gândești la asta.

Cele mai multe studii privind efectele alcoolului asupra apetitului au fost efectuate la animale. Sunt necesare mai multe cercetări umane pentru a înțelege modul în care alcoolul afectează foamea. Un studiu pe animale publicat în 2017 a constatat că alcoolul activează celulele din creier care semnalează foamea intensă. 

Citește și: Te poți urca la volan după cei ai băut un pahar cu vin fiert în Târgurile de Crăciun? Iată riscurile

Alcoolul vă poate reduce nivelul zahărului din sânge, ceea ce poate crește foamea.  Unele dovezi sugerează că oamenii pot căuta alimente bogate în carbohidrați pentru a-și satisface poftele dacă glicemia scade ușor. 

Ca urmare, persoanele cu diabet ar putea avea nevoie să fie precaute cu alcoolul. Consumul de alcool împreună cu medicamente pentru diabet, în special pe stomacul gol, poate duce la scăderea zahărului din sânge. 

Crește grăsimea abdominală

Poate că ai auzit de termenul „burtă de bere”. Totuși, credința că alcoolul provoacă creșterea depozitelor de grăsime în jurul zonei abdominale este inexactă. Un mic procent din caloriile pe care le bei din alcool se transformă în grăsimi.

În schimb, alcoolul are un impact asupra modului în care corpul tău arde grăsimile. Ficatul tău descompune alcoolul mai degrabă decât grăsimea în timp ce bei. Ca urmare, grăsimea se poate acumula în regiunea abdominală. 

Citește și: În ce țări UE poți urca băut la volan și poliția nu îți ia permisul. Cât alcool poți consuma?

Grăsimea abdominală se leagă de mai multe complicații de sănătate, cum ar fi: 

-Boala de inima

-Tensiune arterială crescută

-Colesterol ridicat

-Diabet de tip 2

Bărbații au mai multe șanse să câștige grăsime abdominală din băutură decât femeile. În general, bărbații stochează mai multă grăsime în burtă. Femeile pot crește în greutate în regiunea lor abdominală după menopauză, atunci când nivelurile de estrogen scad în mod natural. 

Voi pierde în greutate dacă nu mai beau?

Nu sunt dovezi clare care să lege consumul redus de alcool cu ​​pierderea în greutate. Un studiu publicat în 2016 a constatat că scăderea consumului de alcool ușor până la moderat nu a afectat în mod semnificativ pierderea în greutate. Totuși, cercetătorii au observat că reducerea consumului de alcool a dus la mai puțină impulsivitate, cum ar fi supraalimentarea. 

Citește și: La cât timp poți urca la volan după ce ai băut o bere sau un pahar de vin. Așteptarea e foarte lungă

Unele dovezi sugerează că eliminarea alcoolului în rândul persoanelor care beau mult ajută la controlul greutății. Într-un studiu publicat în 2018, persoanele care au încetat să bea au slăbit cu 1,6% mai mult decât cei care nu și-au schimbat consumul de alcool. Totuși, cercetătorii au remarcat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care eliminarea sau limitarea consumului de alcool afectează pierderea în greutate. 

În general, trebuie să consumi mai puține calorii decât folosești pentru a pierde în greutate. Nu trebuie să renunți complet la alcool pentru a crea un deficit de calorii. În schimb, schimbarea obiceiurilor de băut vă poate ajuta să vă gestionați greutatea. 

Iată câteva modalități prin care puteți bea cu atenție pentru a ajuta la susținerea pierderii în greutate:

  • Bea cu moderație:  Ghidurile dietetice pentru americani recomandă limitarea consumului de alcool la cel mult una sau două băuturi pe zi. 6
  • Mănâncă înainte de a bea:  Acest lucru poate reduce riscul de a mânca în exces și poate ajuta stomacul să absoarbă lent alcoolul. 
  • Nu amesteca băuturile:  lichiorul, sucul și siropul sunt bogate în calorii. Optează pentru un seltzer sau un strop de suc dacă vrei o băutură mixtă. 
  • Optează pentru băuturi cu conținut scăzut de calorii:  alcoolul are calorii goale care pot înlocui alimentele sănătoase și hrănitoare, folosind o parte din caloriile zilnice. 

Alegeți băuturi cu conținut scăzut de calorii dacă doriți să consumați alcool reducând în același timp caloriile zilnice. De exemplu, berea ușoară are aproximativ 100 de calorii la 12 uncii, comparativ cu 150 de calorii în 12 uncii de bere obișnuită.

  • Stabiliți limite:  Acest lucru ajută la reducerea riscului de a bea prea mult.
  • Sorbiți încet:  a bea prea repede poate crește riscul de a bea prea mult. Optează pentru apă după ce termini o băutură alcoolică. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te