De ce te doare capul când ești mahmur? Ce să faci să nu-ți mai fie rău după ce ai băut alcool?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.12.2023 - 11:13
Durerea de cap apare frecvent după consumul de alcool Foto: Freepik. com - rol ilustrativ

Durerile de cap sunt un simptom comun al mahmurelii. Există, însă, o varietate de remedii pentru astfel de ”afecțiuni”, care survin după consumul mai multor pahare de băuturi alcoolice, dar nu există prea multe dovezi științifice care să arate cât de eficiente pot fi.

SHARE

Sunt foarte multe persoane care s-au plâns de dureri de cap mai puternice sau mai slabe după ce au consumat băuturi alcoolice. Durerile de cap sunt un simptom comun al mahmurelii. Și desigur există și ”leacuri” pentru astfel de ”suferințe”. 

Dar nu există prea multe dovezi științifice care să arate cât de eficiente pot fi.  Pe unii îi ajută, însă alții ajung la spital.

De ce te doare capul când ești mahmur? Ce să faci să nu-ți mai fie rău după ce ai băut alcool?

Probabil că sunt puțini cei care nu au experimentat niciodată o stare de mahmureală după o petrecere la care s-au consumat băuturi alcoolice. Apoi, fiecare a încercat tot felul de ”remedii” auzite de la prieteni. Cele mai multe nu au dat rezultatele așteptate. 

Foto Freepik.com- rol ilustrativ

Cea mai bună modalitate de a evita mahmureala este să bei cu moderație. Cu toate acestea, dacă o persoană dezvoltă o durere de cap, există modalități de a ajuta la gestionarea acesteia.

Sunt și situații în care persoana care a consumat prea mult alcool trebuie să se adreseze medicului. 

Citește și: Te poți urca la volan după cei ai băut un pahar cu vin fiert în Târgurile de Crăciun? Iată riscurile

Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAATrusted Source), nu există dovezi științifice care să demonstreze că remediile pentru mahmureala funcționează. Organizația spune că singura modalitate de a vindeca mahmureala este să așteptați până când produsele secundare toxice au fost îndepărtate din organism, conform medicalnewstoday.com.

 Asta înseamnă că nu există nicio dovadă a unui remediu specific pentru o durere de cap mahmureală. Cu toate acestea, dacă ai astfel de probleme poți ușura disconfortul dacă ții cont de unele măsuri simple.

 Hidratarea

Alcoolul face ca oamenii să urineze des deoarece suprimă eliberarea unui hormon numit vasopresină. Acest hormon afectează organismul în multe feluri, inclusiv care afectează capacitatea rinichilor de a reabsorbi apa. Dacă organismul unei persoane produce mai puțină vasopresină, aceasta poate duce la deshidratare, care poate provoca o durere de cap.

Citește și: În ce țări UE poți urca băut la volan și poliția nu îți ia permisul. Cât alcool poți consuma?

Transpirația, vărsăturile și diareea sunt, de asemenea, simptome ale mahmurelii și pot duce la deshidratare suplimentară.

Consumul de apă încet poate ajuta la rehidratarea organismului și poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap.

Potrivit Fundației Naționale pentru Cefalee, o persoană poate consuma și soluții de rehidratare orală pentru a ajuta la gestionarea deshidratării. Soluțiile de rehidratare orală conțin cantitățile corecte de glucoză și electroliți pentru a ajuta o persoană să se rehidrateze mai rapid.

 Consumul de carbohidrați

Consumul de alcool poate scădea nivelul zahărului din sânge, astfel încât, unele dintre oboseala și durerile de cap asociate cu mahmureala se pot datora funcționării creierului fără suficient combustibil.

O persoană mahmură ar trebui să mănânce carbohidrați blânzi, cum ar fi pâinea prăjită, pentru a minimiza greața, pentru a îmbunătăți nivelul de energie și pentru a ajuta la readucerea zahărului din sânge la normal.

Citește și: La cât timp poți urca la volan după ce ai băut o bere sau un pahar de vin. Așteptarea e foarte lungă

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

 Analgezice fără prescripție medicală (OTC)

Dacă ai dureri de cap de la consumul de alcool, poți lua un analgezic, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, așa cum ai face pentru orice durere de cap. Cu toate acestea, aceste analgezice pot crește eliberarea de acid și pot irita mucoasa stomacului.

Potrivit Harvard Health, oamenii ar trebui să evite să ia acetaminofen (paracetamol). Dacă o persoană ia acetaminofen în timp ce alcoolul este în organism, aceasta poate agrava efectele toxice asupra ficatului.

Citește și: Care este alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare. Valoarea la care se face dosar penal

Cauzele durerilor de cap cauzate de mahmureală

Alcoolul din vin, bere și lichior este alcătuit dintr-o substanță chimică numită etanol.

Acesta poate provoca dureri de cap astfel: 

Vasodilatația: Aceasta este o lărgire a vaselor de sânge care poate provoca dureri de cap pentru unele persoane.

Diuretic: Etanolul este un diuretic natural, ceea ce înseamnă că crește cantitatea de apă și sare pierdută de organism. Determină organismul să excrete vitamine, sare și minerale prin rinichi, ducând la dezechilibre chimice și deshidratare, care pot provoca dureri de cap.

Citește și: VIDEO Ce băutură se elimină cel mai rapid din organism. În cât timp puteți conduce în siguranță

Există mitul ”cui pe cui”. Oamenii cred că dacă beau mai mult alcool în timpul mahmurelii vor scăpa de simptome. Însă, specialiștii spun că adăugarea unei cantități suplimentare de alcool nu face decât să crească simptomele, chiar dacă uneori le poate întârzia. 

Băuturile alcoolice limpezi, cum ar fi ginul și vodca, tind să provoace mai puține mahmureli decât cele mai închise, cum ar fi tequila și vinul roșu. Băuturile alcoolice mai închise pot conține metanol, care este toxic și pot agrava mahmureala.

Alimente ciudate: miturile pentru vindecarea mahmurelii, cum ar fi consumul de ouă crude, pește crud și sos Tabasco pot provoca unei persoane un stomac deranjat dacă are mahmureală.

Dacă cineva găsește de obicei aceste alimente dezagreabile, ar trebui să le evite atunci când trece mahmureala.

Consumul de lichide sau consumul de supă poate ajuta o persoană să se rehidrateze și să-și îmbunătățească durerea de cap.

Foto: Freepik.com

Cum prevenim durerile de cap după consumul de alcool

Cea mai eficientă modalitate de a evita o durere de cap de mahmureală este de a evita consumul de alcool sau de a bea în exces.

Citește și: Ai băut o bere și vrei să conduci? Un polițist a testat ce alcoolemie afișează etilotestul

Iată câteva sfaturi pentru evitarea stării de rău după o petrecere cu alcool, de la Serviciul Național de Sănătate al Regatului Unit:

Evitați să beți pe stomacul gol: O persoană poate considera util să consume o masă care conține carbohidrați sau grăsimi, ceea ce poate ajuta la încetinirea absorbției de alcool de către organism.

Bea apă și băuturi neacidulate după fiecare pahar de băutură alcoolică. Băuturile carbogazoase pot accelera absorbția alcoolului.

De asemenea, cel care a consumat mai mult alcool la o petrecere, trebuie să încerce să consume, încet, câte o halbă de apă înainte de culcare. 

Atenție, însă, consumul excesiv de alcool poate avea efecte grave asupra organismului. De asemenea, poate duce la otrăvire cu alcool, care poate fi fatală dacă persoana respectivă nu primește tratament.

Iată simptomele care arată că trebuie să mergi de urgență la medic:

 -vărsături excesive sau vărsături cu sânge

 - convulsii

- stare de inconștiență 

- dezechilibru

-modificări ale culorii pielii în violet sau albastru

- expirare de mai puțin de opt ori pe minut

- frisoane

- confuzie. 

Foto: freepik.com

În concluzie, nu există un remediu dovedit pentru o durere de cap de la mahmureală, dar există câteva metode pentru ameliorarea simptomelor mahmurelii.

În general, oamenii ar trebui să evite miturile de vindecare a mahmurelii, inclusiv „cui pe cui” și să mănânce alimente de obicei neplăcute, cum ar fi ouăle crude.

Severitatea mahmurelii este strâns legată de cât de mult alcool a consumat persoana și de cât de mult a dormit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te