Ajutor pentru familiile afectate de inundații, în limita a cinci milioane de lei. Cum se va împărți

DE Elena Andrei | Actualizat: 23.06.2021 - 23:03
Inundații Prahova/Foto: observatorul prahovean

Guvernul vrea să acorde ajutoare de urgență în limita sumei de 5 milioane de lei pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de inundațiile din acest an, potrivit unui proiect de Hotărâre aflat pe agenda ședinței de joi a Executivului.

SHARE

Ajutoarele se vor acorda în funcție de cât de afectate au fost locuințele, indiferent de veniturile familiilor și persoanelor singure care dețin acele proprietăți. Vezi în articol cum se vor împărți mai exact aceste ajutoare.

În proiectul de Hotărâre de Guvern se menționează că "ajutorul de urgență se acordă numai pentru persoanele singure și familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuințelor în care aceștia trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deținerii acestora. În cazul în care persoana singură sau familia deține mai multe locuințe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuință."

Cum se va împărți suma de 5 milioane de lei

În nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern se arată că "în prezent, cea mai mare parte a teritoriului României se află sub incidența unor coduri meteorologice galbene și portocalii de vreme severă cu producerea de fenomene care au condus și vor conduce, în continuare, la pierderi materiale însemnate pentru gospodăriile populației, cât și pagube deosebite pentru terenuri agricole, culturi, infrastructură rutieră, canalizare etc., unele localități și gospodării rămânând izolate și/sau lipsite de apă potabilă.

Multe familii sau persoane singure rămân fără locuință, bunuri uzuale și de folosință îndelungată, fără animalele și păsările din gospodării, în consecință fără elementele necesare traiului zilnic."

Prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului se propune instituirea acordării de ajutoare de urgență pe parcursul anului 2021, pentru sprijinirea populației afectate de inundații, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase, produse în anul 2021.

Ajutoarele de urgență se vor acorda în limita sumei de 5.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale astfel:

Câte 6.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;

Câte 4.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;

Câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%;

Câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;

Câte 1.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

În cazul în care, urmare inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.

Citește și

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Suceava, Neamţ, Harghita

Vrancea: Zeci de gospodării inundate în zona de munte

 

Sumele individuale se stabilesc în cuantumul prevăzut de prezenta hotărâre a Guvernului, pe bază de borderouri întocmite de către agențiile pentru plăți și inspecție socială din județele, respectiv municipiul București, unde s-au produs inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite, cu sprijinul comitetelor județene/locale pentru situații de urgență și pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor constituită prin ordin al prefectului, în baza Ordinului comun al ministrului Afacerilor Interne și ministrului Apelor și Pădurilor nr. 459/78/2019. Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.