Afacerea urât mirositoare ce poate învrăjbi România și Bulgaria. Duce în cabinetul unui ex-ministru

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.09.2023 - 13:11
Afacerea urât mirositoare ce poate învrăjbi România și Bulgaria - Foto: Giurgiu Pe Surse - Foto: g4media

O afacere urât mirositoare a Friendly Waste România poate crea tensiuni între Bulgaria și România. La Giurgiu se dorește deschiderea unui incinerator de medicamente, lucru care ar putea crea poluare și mirosuri. Oamenii protestează, iar o scrisoare s-a pierdut.

SHARE

O afacere urât mirositoare făcută de Friendly Waste România ar putea crea tensiuni între Bulgaria și România.

Pe vechea platformă a fabricii chimice Verachim de pe malul românesc al Dunării ar urma să fei ridicat un incinerator de deșeuri medicale. Fapt care ar putea polua nu doar Giurgiu, ci și Ruse. 

Citește și: Cum speră Bulgaria să intre în Schengen în decembrie? România a ales un război deschis cu Austria

Afacerea urât mirositoare ce poate învrăjbi România și Bulgaria. Duce în cabinetul unui ex-ministru

Vestea că acolo ar putea fi construit un incinerator pentru arderea deșeurilor medicale și deșeurilor animaliere a readus locuitorilor de pe ambele maluri ale fluviului amintirea coșmarului din trecutul recent - mirosul sufocant de sulf, nopțile nedormite și mortalitate ridicată din cauza afecțiunilor căilor respiratorii.

Citește și: Trei români salvați, după ce o femeie din Bulgaria a intrat în moarte cerebrală

Se pare că în spatele ideii se află doi băieți tineri, dar în același timp înstăriți și ambițioși, de 22 și 27 de ani, au scris în investigația sa ediția electronică a publicației „Despre adevăr”, citat de Rador.

Cine este Friendly Waste România

Friendly Waste România este o firmă înființată în urmă cu 4 ani. Nu a avut niciodată profit, anul trecut fiind pe pierdere cu 2 milioane de lei. Are datorii de 10 milioane de lei. Compania incinerează nu doar deșeuri medicale, dar și deșeuri animaliere.

Compania a fost înființată de oi cetățeni români - Bratu Eugen și Mohamed Fadel. Potrivirt, Fadel Mohamad este căsătorit cu Fadel Olivia ( fostă Ardelean). Această Olivia Fadel este absolventă a Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – Facultatea de Farmacie. n anul 2016, după rezidenţiat, Olivia Fadel a fost angajată, doar pentru scurt timp, la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

În anul 2017, Olivia Fadel şi-a schimbat locul de muncă şi a devenit consilier personal la Cabinetul Ministrului Transporturilor.

Cine era, pe atunci, ministrul Transporturilor pe care-l consilia Olivia Fadel? O persoană binecunoscută giurgiuvenilor:  Răzvan Cuc, fost deputat de Giurgiu şi fost ministru al Transporturilor, în prezent senator de Neamţ.
În acelaşi an în care devine consiliera lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor, Olivia Fadel este numită MEMBRU PROVIZORIU în Consiliul de Administraţie al CN APDF Giurgiu, o societate aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, scrie jurnalgiurgiuvean.ro

Schimb de scrisori

Ministerul Mediului și Apelor din Bulgaria a aflat pentru prima dată despre intenția Friendly Waste România de a construi un incinerator în martie 2022. Atunci, Ministerul Mediului din România trimite Bulgariei invitația de a participa la evaluarea impactului proiectului asupra mediului. 

„O scrisoare din partea României despre acest proiect nu a ajuns cu siguranță în biroul meu pentru o rezoluție, pentru a se vorbi despre orice inacțiune din partea mea”, a scris Borislav  Sandov, ministruil bulagr al Mediului pe profilul său de Facebook. 

În august 2023, Ministerul Mediului și Apelor a reacționat în sfârșit și a publicat pe site-ul său intenția de investiție a Friendly Waste România. De asemenea, a fost trimisă o cerere pentru ca Bulgaria să fie inclusă în procedura de evaluare a impactului asupra mediului, se arată în comunicatul de presă al ministerului. De acolo, instituția solicită și din partea română informații suplimentare legate de protecția calității aerului.

Între timp, locuitorii de pe ambele maluri ale Dunării au organizat proteste și petiții împotriva construirii incineratorului, următorul protest fiind programat sâmbătă (30 septembrie).  

Mii de semnături au fost strânse de locuitori ai municipiilor Giurgiu și Ruse, atât de afectați, în urmă cu mai bine de trei decenii, de emisiile nocive ale fostului Combinat Chimic, pentru a împiedica construirea acestui incinerator.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te