Limita este de 3.000 de locuri și se pot înscrie: angajații farmaciilor, angajații din domeniul alimentației publice, reprezentanții mass-media, angajații firmelor de curierat, potrivit hotărârii Consiliului General al Municipiului București (CGMB), care a aprobat proiectul Gabrielei Firea în 18 iunie.
Institutul de Sănătate Publică a precizat, deja, că nu consideră că este oportună testarea la cerere a oamenilor fără simptome și care nu au intrat în contact cu nici o persoană infectată și că susține, în schimb, respectarea algoritmilor de testare. Îi puteți citi aici.
„Considerăm oportună acordarea sprijinului financiar pentru testarea RT-PCR angajaților farmaciilor, angajaților din domeniul alimentației publice, reprezentanților mass-media, angajaților firmelor de curierat, care vor solicita în mod voluntar înscrierea în cadrul proiectului și nu se află în categoriile definițiilor de caz, așa cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică.
Sprijinul financiar acordat pentru testarea în vederea depistării infectării cu virusul SARS-COV-2 este în cuantum de 200 lei/beneficiar și va fi decontat căre unitățile sanitare publice și/sau private afiliate proiectului”, se arată în proiectul aprobat de CGMB.
Bugetul este de 633.000 de lei, din care 600.000 lei reprezintă „spijinul financiar acordat” celor 3.000 de voluntari, 30.000 de lei costă aplicația de înscriere și 3.000 de lei hosting-ul, se mai arată în documentul citat.
Primăria Capitalei precizează, într-un comunicat, că mai desfășoară alte două proiecte de testare a populației, cel cu 11.000 de locuri (tot câte 200 lei primește fiecare voluntar), unde au fost testate circa 4.700 de persoane (cu rezultatul de patru infectați) și un altul în care își testează angajații asimptomatici (tot cu 3.000 de locuri) din companiile municipale. Angajații simptomatici sunt testați oricum „în mod obligatoriu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș”, conform unui răspuns al Primăriei, pentru Buletin de București.
Amintim că, pentru testarea celor 11.000 de bucureșteni fără simptome de coronavirus, Primăria Capitalei plătește 2,23 milioane de lei, conform unui răspuns al PMB, pentru Newsweek România.
Cealaltă campanie de testare a anticorpilor, pe care Gabriela Firea a început-o pe Arena Națională, a fost suspendată în ziua demarării de Direcția de Sănătate Publică, pentru că nu avea avize. Pentru acea campanie, Primăria a cumpărat 5.400 de teste rapide și materiale sanitare, în valoare de peste 416.000 de lei.
Săptămâna trecută, PSD s-a folosit de rezultatul obținut până acum de PMB în testarea a 4.600 de bucureșteni asimptomatici, din care doar patru au fost depistați cu virusul, ca să susțină că „doar 0,1 la sută din populație a fost expusă infectării”. PSD nu a mai ținut cont și că testarea s-a făcut fără nici o metodă de eșantionare și fără nici o metodologie, ceea ce înseamnă că rezultatele sale nu au relevanță științifică.
Citește și: EXCLUSIV Cum manipulează PSD testele COVID ale PMB: ascunde că testarea a fost făcută alandala