3 din 5 angajați și-ar putea pierde locul de muncă în următorii 10 ani. Înlocuiți cu AI

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.07.2023 - 19:43
Sursa foto: Profimedia Images

Peste 25% dintre locurile de muncă din țările membre ale OCDE se află în pericol de a fi înlocuite de inteligența artificială (AI) în viitoarea revoluție tehnologică, iar lucrătorii se confruntă cu temeri legate de pierderea locurilor de muncă, a anunțat OCDE.

SHARE

Potrivit OCDE, care reunește 38 de țări, majoritatea fiind națiuni dezvoltate, dar și economii emergente, cum ar fi Mexic și Estonia, deocamdată există puține dovezi concrete privind impactul AI asupra locurilor de muncă. Cu toate acestea, aceasta se datorează, probabil, faptului că revoluția tehnologică este încă în faze incipiente, conform informațiilor furnizate de OCDE și citate de Reuters.

3 din 5 angajați și-ar putea pierde locul de muncă în următorii 10 ani

Potrivit unui raport recent privind ocuparea forței de muncă al OCDE, locurile de muncă cu cel mai mare risc de automatizare reprezintă în medie 27% din forța de muncă a țărilor OCDE, cu țările din Europa de Est fiind cele mai expuse.

Aceste locuri de muncă cu risc ridicat au fost definite ca fiind cele care implică utilizarea a peste 25 din cele 100 de competențe și abilități considerate ușor automatizabile de experții în domeniul AI.

Într-un sondaj realizat de OCDE anul trecut, s-a constatat că trei din cinci lucrători se tem că își vor pierde locurile de muncă în următorii 10 ani din cauza AI. Sondajul a implicat 5.300 de lucrători din 2.000 de companii din sectoarele de producție și finanțe din șapte țări membre OCDE.

Citește și: Roboţi umanoizi cu AI au afirmat într-o conferinţă ONU că pot să conducă lumea

Trebuie menționat că acest sondaj a fost realizat înainte de apariția explozivă a inteligenței artificiale generative, precum ChatGPT.

Cu toate temerile legate de AI, două treimi dintre lucrătorii care lucrează deja cu această tehnologie au declarat că automatizarea a dus la crearea unor locuri de muncă mai sigure sau mai interesante.

"Modul în care AI va afecta în cele din urmă lucrătorii și dacă beneficiile vor depăși riscurile depinde de măsurile politice pe care le adoptăm", a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, într-o conferință de presă.

Citește și: Unul dintre cele mai bine vândute ziare din Europa concediază jurnaliști și îi înlocuiește cu AI

El a subliniat că guvernele trebuie să sprijine lucrătorii în adaptarea la schimbări și să profite de oportunitățile oferite de AI.

Salariile minime și negocierile colective ar putea contribui la reducerea presiunii asupra salariilor cauzate de AI, în timp ce guvernele și autoritățile de reglementare trebuie să asigure că drepturile lucrătorilor nu sunt compromițate, a concluzionat OCDE, potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te