2019 DEFENSE SUMMIT - Soluțiile industriei de apărare la provocările militare actuale

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 25.09.2019 - 10:26

Newsweek România organizează pe 20 septembrie, o dezbatere dedicată nevoilor de înzestrare a Armatei Române.

SHARE

„Armatele țărilor central și est-europene sunt ruginite“. Această concluzie extrem de dură a fost trasă recent de profesorul american Thomas-Durell Young, autorul uneia dintre cele mai oneste și dure radiografii a armatelor țărilor central și est-europene.
Lucrarea sa „Anatomia instituțiilor de apărare din țările europene post-comuniste. Mirajul modernizării militare“ a fost publicată în 2017 și a devenit o referință în domeniu.

_________________________________________________________

DEFENSE SUMMIT Care sunt provocările militare ale secolului XXI și cât de pregătită este România

_________________________________________________________

Recent, prof. Young a susținut o conferință în România,  în care lansat o serie de avertismente: armatele de pe flancul estic al NATO sunt subdezvoltate și foarte departe de standardele occidentale; focusul pe operațiuni din perioada Războiului Rece a fost pierdut; piedicile în calea reformării armatelor au fost de natură politică și conceptuală; moștenirea comunistă își face în continuare simțită prezența; Ministerele Apărării nu sunt capabile să elaboreze politici de apărare coerente; consilierea și asistența occidentală nu și-au atins scopurile; modelele naționale nu funcționează; politicile trebuie schimbate rapid.

O realitate complicată de agresivitatea crescută a Rusiei în regiunea Mării Negre. Un raport al influentului think-tank  „Atlantic Council“ arată că, de la anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014, Moscova a transformat-o într-o fortăreață militară.

Practic, a dezvoltat o Zonă anti-acces în Marea Neagră, context în care amenințările de securitate asupra României și a vecinilor săi au crescut semnificativ.

În aceste condiții, consolidarea flancului estic al NATO devine o necesitate stringentă. România are un program de înzestrare a Armatei până în 2026, aprobat în Parlament, a cărui valoare atinge 10 miliarde de euro. Au fost deja semnate primele contracte de achiziții pentru corvete multifuncționale, rachete sau transportoare blindate. Suma va fi cu siguranță depășită, pentru că necesitățile sunt foarte mari.

Newsweek Romania vă propune un dosar despre cum stă Armata Română la capitolul înzestrare, care sunt planurile de viitor și cum poate face față amenințării militare a Rusiei.

 

Citește dosarul complet dedicat 2019 DEFENSE SUMMIT
 

De ce este întărirea flancului estic al NATO o urgență

Cu ce este înzestrată Armata Română

Cum merg programele de înzestrare

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -