2019 DEFENSE SUMMIT - De ce este întărirea flancului estic al NATO o urgență

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 19.09.2019 - 17:17
SEVASTOPOL Vladimir Putin a vizitat 
Flota Crimeii

Rusia a transformat Crimeea într-o veritabilă fortăreață militară și a dezvoltat o Zonă anti-acces în Marea Neagră. În acest context, amenințările de securitate asupra României și vecinilor săi au crescut semnificativ.

SHARE

Newsweek România organizează pe 20 septembrie, o dezbatere dedicată nevoilor de înzestrare a Armatei Române 

DEFENSE SUMMIT Care sunt provocările militare ale secolului XXI și cât de pregătită este România

__________________________

Întărirea flancului estic al NATO a devenit în ultimii ani o preocupare aproape exclusivă a liderilor Alianței Nord-Atlantice. Un raport al influentului think-tank  „Atlantic Council“ arată că, de la anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014, Rusia a transformat-o într-o fortăreață militară. Un detaliu semnificativ: personalul militar dislocat în peninsulă a crescut de la 12.500 la 32.000, iar predicțiile până în 2025 sunt că se va ajunge la cifra de 43.000.

Zonă anti-acces

Cel mai îngrijorător aspect este că Rusia a dezvoltat și o zonă anti-acces (A2/AD) în Marea Neagră, care impune limite libertății de navigație.

Zona A2/AD înseamnă și plasarea unor componente balistice impresionante: sisteme de rachete „Bal“ și „Bastion“, care pot lovi navele din strâmtorile Mării Negre, precum și ținte din porturile Ucrainei, României, Bulgariei și Turciei.

Apărarea anti-aeriană a Crimeii este asigurată de sistemele de rachete S-400 „Triumf“, protejate de anti-aerienele „Pantsyr S1“.

Se adaugă bombardierele Tu- 22 M3, dotate cu rachete de croazieră, care pot îndeplini misiuni de luptă în spațiul aerian al întregii Europe de Vest, trei fregate și șase submarine înarmate cu rachete de croazieră „Kalibr“, cu capacitatea de a lovi ținte din Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

O amenințare semnificativă este și cea nucleară. Până în prezent nu există dovezi concrete referitoare la existența unor capacități nucleare în Peninsula Crimeea, dar modernizarea unității FEODOSIA-13, care a adăpostit bombe nucleare până în 1994, este un process în plină desfășurare.

Mai mult decât atât, bombardierele Tu-22 M3 pot transporta ogive nucleare. Ca să nu mai vorbim de faptul că, în apropiere de Crimeea, Rusia are stocuri importante de armament nuclear în depozitele din Novorossiysk, cel mai mare port al Rusiei de la Marea Neagră.

Agresivitate crescută

O analiză publicată de „Monitorul Apărării și Securității“ (MAS), la sfârșitul lunii iulie, relevă faptul că „Rusia continuă seria de acţiuni agresive în Marea Neagră, folosind abuziv dreptul de a închide unele zone maritime în vederea desfăşurării de exerciţii“.

Din 26 iunie până în 19 august, Rusia a închis cinci zone maritime din Marea Neagră pentru a efectua exerciţii militare. Cele cinci zone se suprapun peste traseele maritime care leagă porturile principale din România, Bulgaria, Ucraina şi Georgia de Bosfor. Turcia este singurul stat riveran care nu este afectat.

„Decizia este o metodă hibridă de a penaliza statele riverane. (…) Politic, fără să tragă un foc, Rusia îşi revendică controlul asupra Mării Negre“, punctează MAS. Autorii analizei subliniază că, prin aceste metode, „Rusia a găsit modalitatea prin care să demonstreze riveranilor că apelul la aliaţi nu are nicio valoare în asemenea situaţii“.

„Riveranii nu vor reacţiona. Nu numai că nu au mijloacele militare, dar este o premieră căreia trebuie să-i facă faţă fără să agite situaţia politică.

Problema va apărea dacă asemenea acte ostile, sub pretextul perfect legal al protejării navigaţiei, se vor repeta. Atunci va trebui găsită o soluţie politico-militară având în vedere, însă, că, fără elementul militar naţional puternic, nu se va putea realiza nimic“, mai punctează „Monitorul Apărării și Securității“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te