Cine e românul a cărei invenție a fost introdusă în sălile de chirurgie cu laser din întreaga lume

DE Mihai Duță | Actualizat: 17.10.2024 - 14:43
Inginerul Ioan Cosmescu deține peste 200 de brevete de invenții în domeniul medical, una dintre ele devenind un standard internațional pentru toate sălile de operații cu laser din lume Foto: NWR
Inginerul Ioan Cosmescu deține peste 200 de brevete de invenții în domeniul medical, una dintre ele devenind un standard internațional pentru toate sălile de operații cu laser din lume Foto: NWR
Ioan Cosmescu
Ioan Cosmescu

Inginerul Ioan Cosmescu deține peste 200 de brevete de invenții în domeniul medical, una dintre ele devenind un standard internațional pentru toate sălile de operații cu laser din lume. El a plecat din România în vremea regimului Ceaușescu însă a revenit și are propriul baorator.

SHARE

Inginerul Ioan Cosmescu deține peste 200 de brevete de invenții în domeniul medical, una dintre ele devenind u standarn internațional pentru toate sălile de operații cu laser din lume.

Ioan Cosmescu s-a născut în 1947, în satul Beriu, de lângă Orăştie.

A absolvit Liceul Decebal din Deva, iar din adolescenţă s-a dedicat invenţiilor în domeniul tehnic şi judo-ului. După terminarea studiilor superioare, a lucrat ca tehnician la Atelierul Judeţean de Întreţinere şi Reparaţii Aparatură Medicală. În paralel, Cosmescu a înfiinţat şi a condus un club sportiv de judo în Deva, iar din 1975 a fost arbitru de judo, până la plecarea sa din România.  A emigrat în SUA în 1983.

Cine este inventatorul român care a stabilit un standard internațional în chrurgia cu laser

Inginerul Ioan Cosmescu s-a stabilit în oraşul Sedona de la poalele stâncilor Marelui Canion din statul Arizona. La scurt timp, s-a angajat ca inginer într-un spital din Sedona.

Citește și: Cine e românul care a inventat stiloul și a mers primul cu trenul? Secretar al lui Tudor Vladimirescu

Şi-a continuat studiile la Facultatea de Automatizări şi Electromagnetică din Phoenix-Arizona, unde s-a specializat în design de lasere.

În SUA, a fondat compania I.C. Medical în Phoenix, Arizona, care a devenit lider în domeniul dispozitivelor medicale inovatoare.

Citește și: Cine e românca ce a luat Premiul Nobel pentru cel mai mare experiment din istorie? Neștiută în țară

Ioan Cosmescu a adus contribuții semnificative la domeniul chirurgiei laser și electrochirurgiei cu radiofrecvență.

Deține peste 200 de brevete de invenție în SUA și internațional, primul fiind obținut în 1989.

Citește și: Cercetătoarea care a ratat Premiul Nobel, murind la 37 de ani. Munca sa la descifrarea ADN, uitată

Una dintre cele mai importante invenții este sistemul de automatizare a evacuării fumului chirurgical, brevetat în 1990. Acesta a devenit standard industrial și este utilizat în sălile de operație din întreaga lume.

„Inovatorul Anului“ în domeniul Medical/Biotehnologie, în Arizona

Pentru realizările sale, a fost numit „Inovatorul Anului“ în domeniul Medical/Biotehnologie de către Arizona Innovation Network în 1996. Există și o carte scrisă despre Ioan Cosmescu, după ce acesta a primit titlul de Doctor Honoris Causa.

„De aproximativ 14 ani, stau mai mult în țară și merg în SUA numai când este necesar pentru a rezolva probleme la compania pe care o dețin acolo. În România mi-am amenajat un laborator unde produc prototipuri la cele mai recente și importante invenții ale mele.

Acestea sunt pentru chirurgie, ULTRAPOLAR, denumire sugerată de un prieten chirurg din SUA,  Henry Rich, acesta fiind considerat  la vremea respectivă unul dintre cei mai buni  din lume“, a declarat  Ioan Cosmescu pentru Newsweek România.

El crede că în România trebuie să se schimbe modul în care sunt educați copiii. „Părerea mea este că trebuie lăsați și încurajați să învețe ceea ce le place, să investească timp în pasiunile pe care le au, numai așa în viitor vor ajunge să își câștige existența dintr-un hobby.

Trebuie să fim conștienți că viitorul acestei țări îl reprezintă generația de copii, este importantă educația și felul de a gândi, de aceea nu trebuie obligați să meargă într-o  direcție pe care nu și-o doresc“, ne-a spus Ioan Cosmescu.

Ioan Cosmescu a fost nominalizat în Top 100 Români de Pretutindeni 2024, un proiect RePatriot.

Proprietate de 30 de milioane de dolari

Românul a devenit faimos şi pentru casa pe care şi-a construit-o la poalele stâncilor Marelui Canion. Vila familiei Cosmescu are o suprafaţă locuibilă de peste 8.000 de metri pătraţi şi se numără printre atracţiile turistice ale zonei. Terenul pe care a fost clădit domeniul a fost cumpărat în 2001 cu 286.000 de dolari, iar construcţia a început în anul 2003 şi a fost finalizată în 2008. Casa a fost evaluată la aproape 30 de milioane de dolari.

 

Top 100 români de pretutindeni - Categoria Sănătate

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te