TOP 100 Pianistul care a cântat la NATO

DE Newsweek România | Actualizat: 12.10.2019 - 23:37

Teo Milea (37 de ani) s-a născut în Chișineu-Criș și a început să studieze pianul în Arad, la Liceul de Muzică „Sabin Drăgoi“.

SHARE

Apoi s-a mutat la oraș, în Timișoara, așa cum își tachina prietenii rămași în Arad, unde a tocit  pianele Facultății de Muzică pe perioada universității și mai apoi a masteratului.

Ca artist, maturitatea avea să o atingă la Toronto, în Canada, acolo unde locuiește și acum.

„Primii 20 de ani în jurului pianului i-am investit pregătindu-mă și concertând în zona muzicii clasice. În anii finali ai facultății și pe perioada masteratului am început să cochetez și cu alte genuri muzicale, cum ar fi pop, rock sau smooth jazz.

Dar la vârsta de 30 de ani, la imboldurile și încurajările soției, am început timid să transform improvizațiile mele, cu care făceam«gălăgie» prin casă, în piese de sine stătătoare, cu început și final plus formă fixă.

Cu mare emoție și ușoară incertitudine mi-am adunat piesele primului meu album într-un concert, iar pe 26 iulie 2012 am avut plăcută surpriză să constat că piesele mele câștigaseră aprecierea instantă și aplauzele publicului în urma primului recital cu material propriu“, povestește Teo Milea.

Artistul spune că, datorită școlilor muzicale riguroase din România și a mentorilor foarte buni pe care îi au, românii, ca muzicieni, sunt pregătiți să puncteze la cel mai înalt nivel atunci când au oportunitatea de a păși pe scenă.

„Fiecare ieșire în fața publicului este pentru mine o realizare. Fiecare zâmbet sau mulțumire pe care o primesc îmi întărește încrederea că fac un lucru bun.

Mă bucur la fel de mult dacă am ocazia să cânt pentru două persoane sau pentru două mii de persoane. Datorită dăruirii am fost invitat de-a lungul anilor să concertez la Comandamentul NATO de ziua națio-nală a României, fiind primul pianist care susține un concert în acea fortăreață.

La gala internațională de balet din Dortmund am avut onoarea de a fi din nou primul pianist-compozitor care pășește pe scena operei alături de prim balerina operei din acest oraș și a partenerului său, interpretându-mi propria lucrare, „Agony and Ecstasy“ - pe care cei doi balerini au coregrafiat și dansat, momentul devenind punctul forte al galei.

Și pentru că nu am menționat nimic despre locul pe care-l numesc de patru ani «casa doi», vă spun cu mulțumire despre concursul «SearchLight» din Canada în care ne-am înscris 2107 muzicieni, doar cu creații proprii.

Datorită voturilor publicului am câștigat «Popular Vote»-ul competiției și am finalizat în top 4, fiind primul pianist din istoria competiției realizate de postul național de radio tv canadian CBC“, spune Teo Milea.

Pianistul roman a ajuns, în 2012, cu albumul său de debut „On white and... black keys“ pe locul doi în topul radio-ului SoloPiano.com din SUA, iar trei ani mai târziu a fost pe primul loc, la același radio, cu cel de-al doilea album „Open Minds“ (2015).

„O realizare recentă pe care doresc să o amintesc și de care sunt tare bucuros este că în ultimii trei ani am început să dau viață clasei mele de pianiști în Toronto, cărora le dăruiesc din tot sufletul toate informa-țiile muzicale dobândite de-a lungul vieții. Sunt tare mândru de piticii mei și trăiesc și savurez alături de ei și de părinții lor fiecare clipă de competiție, jurizare și decernare a premiilor“, adaugă pianistul.

Pentru iarna anului 2020 pregătește un turneu în România, Canada și America după care va intra într-un studio de înregistrări în Toronto pentru un nou album. 

„România rămâne locul meu de suflet în care m-am născut și m-am format ca muzician și, mai mult decât atât, aici am rădăcinile, aici îmi trăiesc părinții și tot aici am parte din publicul meu pe care abia aștept să vin să îl încânt ori de câte ori am ocazia“, mai spune Teo Milea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te