Top 100 Români de Pretutindeni: Mircea T. Sofonea, specialist în modelizarea bolilor infecțioase

DE Newsweek România | Actualizat: 14.01.2022 - 18:03
Mircea T. Sofonea

Mircea T. Sofonea este unul dintre specialiștii în modelizarea bolilor infecțioase din Franța care a avut o activitate științifică susținută de la începutul pandemiei de COVID-19, cercetările sale fiind preluate de către cele mai importante publicații de specialitate.

SHARE

Mircea T. Sofonea este lector de epidemiologie și evoluție a bolilor infecțioase la Universitatea din Montpellier și își desfășoară cercetările la laboratorul MIVEGEC (Infectious Diseases & Vector - U. Montpellier, CNRS, IRD), în cadrul căruia conduce echipa Theoretical & Experimental Evolution, specializată în analiza cantitativă pe mai multe niveluri a interacțiunilor gazdă-agent patogen. 

El este unul dintre specialiștii în modelizarea bolilor infecțioase din Franța care a avut o activitate științifică susținută de la începutul pandemiei de COVID-19, cercetările sale fiind preluate de către cele mai importante publicații de specialitate.

Munca sa de cercetare are ca scop înțelegerea și anticiparea mai bună a dinamicii bolilor infecțioase prin integrarea surselor de eterogenitate (polimorfism, structurare spațială, tratamente antiinfecțioase, prevenirea sănătății) în studiul agenților patogeni precum virusul Ebola, papilomavirusurile umane, bacteriile multi-rezistente și, mai recent, SARS-CoV-2. 

Una dintre recentele sale lucrări științifice este despre anticiparea capacităților de terapie intensivă în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 din Franța. 

La Universitatea din Montpellier, este responsabil cu epidemiologia cantitativă, procesele populației stochastice
și eterogene, analiza datelor spațiale, cursurile de sănătate și societate pentru studenții de masterat și cursurile de modelare, probabilitate și statistici pentru studenții cu licență.

A fost, de asemenea, implicat în biologia curriculum a École Normale Supérieure (Paris) ca lector. În plus, a fost implicat în mai multe activități de comunicare științifică, de la școala elementară și un public larg până la studenți nespecialiști.

Sunt născut pe malurile Dâmboviței și provin dintr-o familie de români cu adânci tradiții patriotice, având înaintași memorandiști, senatori în perioada interbelică și apărători ai gliei strămoșești în timpul Primului Război Mondial.

Nominalizarea mea în «Top 100 Români de Pretutindeni» mă emoționează până în adâncul ființei mele“, ne-a spus Mircea T. Sofonea. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.