De ce a murit Aurelian Andreescu, la 44 ani, lângă scenă, după un concert. Azi, ar fi fost ziua lui

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.05.2023 - 21:04
Aurelian.Andreescu - Foto: Arhiva
Aurelian.Andreescu - Foto: Arhiva

Aurelian Andreescu ar fi împlinit 82 de ani. A fost una din marile voci ale României. S-a stins la numai 44 de ani în condiții ciudate, la puțin timp după ce a terminat un concert. Prietenul lui Cornel Constantiniu știe cine a fost vinovat de moartea lui Aurelian

SHARE

Aurelian Andreescu a dat ascultătorilor unele dintre cele mai frumoase melodii printre care „Oameni” sau „Copacul”. A murit la o vârstă pentru care pentru alții cariera abia începea. Avea 44 de ani când, după un concert s-a prăbușit lângă scenă.

Încercările medicilor au fost zadarnice. Cornel Constantiniu spune că Aurelian nici nu trebuia să urce pe scenă. L-a rugat pe prietenul Geambașu să cânte câteva melodii. Câțiva rău-voitori i-ar fi dat să consume vin, iar asta i-a indus o stare de rău.

Citește și: Iubită de milioane de copii, Mica de la „Abracadraba” se stinge la 31 ani. „M-am măritat cu boala”

După concert, la nici 24 de ore va muri. De-a lungul carierei avea să înregistreze 200 de melodii. 

I-a indus o stare de rău

A debutat la "Festivalul Național de Muzică Mamaia" la prima ediție în anul 1963 cu melodia "În tot ce e frumos pe lume" de Elly Roman. Este unul din cei mai "curtați" interpreți de muzică ușoară de către compozitorii vremii. Aurelian Andreescu susține programe muzicale la cele mai selecte baruri și cluburi de noapte din București și de pe litoral. Din anul 1965 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe țări din Europa, precum și în Israel, Cuba, Turcia.

Citește și:  Ce urma să se întâmple cu Gogu, Patraulea și Trandafir în seria 4 din B.D. care a fost interzisă | Newsweek Romania

În turneele din străinătate a cântat alături alte voci minunate ale țării, între care Aura Urziceanu și Mihaela Mihai.

Interesant este că Aurelian a urmat cursurile Facultății de Arhitectură și nu a făcut Conservatorul. A avut un stil propriu și nu mai puțin de 200 de piese orginale.

Cânta pentru sine

„Aurelian Andreescu a fost probabil cel mai valoros interpret pe care l-a avut muzica ușoară românească din timpul său, și nu numai. Cânta pentru satisfacția sa . Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil.” îl descria compozitorul Temistocle Popa.

”A fost cea mai valoroasă voce masculină a muzicii ușoare românești. Avea un timbru și o culoare a vocii inconfundabile. Era singurul cu adevărat – o voce.” Mihai Constantinescu spunea că ”Aurelian avea capacitatea unică de a imprima oricărei melodii darul său, harul său, de aceea orice cânta el era hit sau devenea hit. A fost de neînlocuit”, a spus Titus Popovici 

Ce a regretat

Fosta sa soție, Mariella, declara că deși Aurelian era o vedetă a acelor vremuri, mașinistul care trăgea cortina la spectacolele sale avea un salariu mai mare.

Marea dramă a vieții lui Aurelian Andreescu a fost imposibilitatea de a face un copil. Asta, cel mai probabil, i-a ruinat și prima căsătorie, cu Ana Ciumetti, cu care s-a căsătorit în 1968. Ulterior divorțului, Mariella Anne Dumitru i-a devenit soție, în 1978, și i-a rămas alături până la tragicul sfârșit din 1986.

Andreescu și-a dorit tare mult să aibă un copil. Singura posibilitate prin care s-a putut înfăptui, într-o oarecare măsură, visul său, a fost adopția. El și Mariella l-au adoptat în 1980 pe Mirel, în vârstă de doi ani, de la o casă de copii.

Acest mare neajuns, faptul că nu era răsplătit la adevărata sa valoare, toate l-au împins spre alcool. Toate i-au grăbit sfârșitul.

„Niște nenorociți, așa-ziși admiratori, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Petre Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău. Imediat cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeași seară”, declara Cornel Constantiniu. 

Andreescu murea la numai 44 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te