Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
5.184.219 Votanți în România
28,79 %
449.256 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

„Veronica”, rolul pe care s-au „bătut” două fetițe. De ce a purtat perucă mica eroină a filmului?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.06.2024 - 17:46
„Veronica”, rolul pe care s-au „bătut” două fetițe - Foto: colaj Newsweek
„Veronica”, rolul pe care s-au „bătut” două fetițe - Foto: colaj Newsweek
veronica
veronica
cu margareta paslaru
cu margareta paslaru
lulu mihaescu
lulu mihaescu
harabor
harabor

„Veronica”, rolul pe care s-au „bătut” două fetițe. Filmul lansat în 1973 a luminat copilăria multor generații de copii români, iar eroina lui a devenit, pentru o vreme, o mică legendă autohtonă. Dar pentru rolul principal a mai existat o „rivală”, de aceeași vârstă,

SHARE

„Veronica”, rolul pe care s-au „bătut” două fetițe. Filmul care a încântat, în copilărie, milioane de români, a transformat într-o adevărată vedetă o micuță zgâtie de fată, ce avea doar 4 ani în anul lansării peliculei. Dar partitura principală ar fi putut fi jucată de o altă copilă, de aceași vârstă. cu păr bălai și ochii verzi

„Veronica”, rolul pe care s-au „bătut” două fetițe. De ce a purtat perucă mica eroină a filmului?

În aprilie 1973, atunci când s-a lansat în cinematogafe, publicul românesc a fost cucerit pe loc de filmul „Veronica” și, mai ales, de irezistibila puștoaică ce apărea în rolul principal, Lulu Mihăescu.

Aceasta a devenit peste noapte o adevărată „Shirley Temple” a României, un copil-actor minune care părea coborâtă chiar din poveste în lumea reală, măcar pentru o vreme.

Regia peliculei, dar și scenariul, i-a aparținut, probabil celei mai mari regizoare a filmelor cu copii, Elisabeta Bostan. Ea își dăduse deja măsura talentului regizoral, după ce realizare neuitatul „Amintiri din copilărie” (1965), dar și „Tinerețe fără bătrânețe”, în 1969.

În 1972, însă, i-a venit ideea ecranizării unui film-basm inspirat din fabulele lui La Fontaine. Iar mica eroină a producției trebuia aleasă cu grijă, așa cum se întâmplase și în cazul „Amintirilor din copilărie”.

Citește și: Recunoașteți personajul? Actrița iubită de mii de copii renunță la film la 14 ani. Astăzi e ziua ei

Cu atât mai mult, cu cât distribuția peliculei includea nume grele precum cele ale lui Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Angela Moldovan, Vsilica Tastaman și George Mihăiță.

Lulu Mihăescu, în „Veronica”, purtând peruca pe cap și traista magică pe umăr - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Cea care a fost găsită ca cea mai potrivită pentru rolul Veronicăi era o fetiță de doar 3 ani, la acea vreme, Luminița Mihăescu - cunoscută mai ales ca Lulu, după porecla pe care i-o dăduse chiar sora sa mai mare, „Lula, libelula”.

Dar e a avut o rivală pentru ocuparea „postului” în nimeni alta decât Manuela Hărăbor, viitoarea mare actriță, care, la acea vreme, avea și ea doar 3 ani și era o apariție diafană, cu păr bălai și ochii verzi.

Manuela Hărăbor povestea acum doi ani, într-o postare făcută pe contul personal de Instagram, de ce n-a fost ea aleasă pentru a fi Veronica.

Conform spuselor sale, motivul a fost legat de o....trăistuță, așa cum trebuia s-o poarte mica eroină după ce o primea de la Zâna cea bună.

Iar o a doua cauză a fost încăpățânarea de care a dat dovadă după proba susținută în fața regizoarei Elisabeta Bostan.

Citește și: Cum a fost ales copilul care l-a jucat pe Nică în „Amintiri din copilărie”? A fost singurul lui film

„Aveam mai puțin de trei ani când tatăl meu m-a luat cu el într-o vizită. La o doamnă frumoasă, blondă cu ochi albaștri, despre care mi-a spus că face filme cu copii.

Am plăcut-o din prima clipă de când am văzut-o, așa că de abia așteptam duminicile să mergem la ea.(...) Îmi aduc aminte de proba de filmare pentru ”Veronica”, a scris actrița

Lulu și Margareta Pâslaru într-o pauză de filmări - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Doamna Zizi (n.r. - Elisabeta Bostan) mi-a dat o traistă legată fedeleș în care zdrăngănea ceva. Am încercat din răsputeri să o dezleg, degeaba! După un timp am auzit ”Stop!” și doamna mi-a mulțumit si mi-a spus că pot pleca acasă.

Eu i-am răspuns că vreau să mai stau. M-au rugat în fel și chip, a intrat tata, promițându-mi că ne vom întoarce mâine, eu nu și nu. În cele din urmă m-au luat "de-o aripă" și am ieșit de acolo plângând.

Ani mai târziu, doamna Zizi mi-a mărturisit că motivul pentru care nu m-a distribuit în rolul principal a fost încăpățânarea mea teribilă, că i-a fost teamă că într-o zi m-aș putea supăra și i-aș putea spune că nu mai vreau să filmez și că plec acasă.

Lucru dovedit ceva mai târziu, în timpul filmărilor”, a mai adăugat, printre altele, Manuela Hărăbor, în postarea sa.

Până la urmă, micuța Manuela a inteprtat un rol mai micuț, al unuia dintre copiii ce apar în film, dar gloria partiturii Veronica i-a revenit lui Lulu Mihăescu.

Aceasta avea să dezvăluie peste ani, într-un interviu, că părul buclat, numai bun de pampoane, care i-a creat și imaginea de neuitat, nu era al ei, care nu se preta la așa „frizură”.

În schimb, au omandat o perucă din păr natural la Paris, de la cel mai bun peruchier din Franța”, a explicat, în 2004, mama lui Lulu Mihăescu, Didina, pentru Libertatea.

Lulu Mihăescu s-a stabilit, din 1996, în orașul canadian Vancouver - Foto. Arhiva

Dar cea care a trebuit să se sacrifice a fost micuța Lulu, care fost tunsă foarte scurt, pentru a putea folosi peruca destul de mare.

Citește și: Recunoașteți personajul? Un copil-minune care se retrage la 14 ani. O mare artistă care fuge în SUA

„A tuns-o scurt și-a fost așa supărată că a venit acasă și a tuns, la rândul ei, păpușa, zicând că de ce să fie doar ea chilugă”, și-a mai amintit mama micii eroine, în același interviu.

Dar gloria cinematografică n-a fost pe placul lui Lulu Mihăescu. E drept, a mai apărut, în următorul an, în continuarea cu „Veronica se întoarce”, apoi a mai jucat în trei filme, între anii 1976-1986: „Mama”, „Saltimbancii” și „Un saltimbanc la Polul Nord”. Toate au fost regizate de aceeași Elisabeta Bostan.

Dar adolescența a îndreptat-o căte altă pasiune a sa: muzica. La doar 16 ani a fost invitată să devină membră a formației „Timpuri Noi”, condusă de vocalistul Adrian Pleșca „Artan” și chitaristul Dan Iliescu, în care a cântat la clape.

Dar, surprinzător, visul ei a fost să învețe limba laponeză. Dar cum nu se organizau examene la această specializare decât din patru în patru ani, a intrat, mai înâi, la Conservator.

Manuela Hărăbor a împlinit 56 de ani pe 2 aprilie, anul acesta - Foto: Facebook/Manuela Hărăbor

După Revoluție, a aflat că s-a înființat o secție de română-japoneză în cadru Universității Hyperion și s-a dus acolo.

Însă tot muzica avea s-o ajute în viață, ulterior, pentru că, ani la rând, n-a putut niciun job cu japoneza.

Dezamăgită, a plecat definitv în Canada, în 1996, stabilindu-se în Vancouver, unde a devenit profesoară de pian, oferind meditații celor care vor să dea examen la Conservatorul din Toronto.

A devenit Luminița Petre, după numele soțului cu care s-a căsătorit acum peste trei decenii, și are o mândrețe de fată, Ana, ajunsă deja la 33 de ani.

Citește și: „Pistruiatul” s-a însurat la 18 ani. De ce n-a vrut să-și mai vadă fiul? Costel Băloiu, la 65 de ani

Paradoxal, cea care a pierdut rolul Veronicăi, Manuela Hărăbor, a fost cea care și-a cnstruit o carieră actoricească remarcabilă, atât în cinematografie - în pelicule ca „Pădureanca” (1987) sau „Rochia albă de dantelă” (1989) - cât și pe scena teatrelor, mai ales pe cea a Teatrului Mic.

Dar, în urma amândurora va rămâne mereu magia filmului „Veronica” și mâna regizorală la fel de magică a Elisabetei Bostan, care, pe 1 martie, a împlinit 93 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te