Vacanța la plajă: QR în Grecia, formular în Bulgaria, test în Cipru/Muntenegru, ocol spre Croația

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 01.07.2020 - 09:04

În contextul în care pademia de COVID-19 continuă să-și facă de cap în Europa, dar și în întreaga lume, alternativele românilor pentru vacanța la plaja sunt limitate și depind de dinamica îmbolnăvirilor.

SHARE

În momentul de față, cei care nu vor, nu le place sau nu își permit să meargă în vacanță pe Litoral pot alege, fără prea multe bătăi de cap, un sejur la plajă în Bulgaria, Grecia, Croația, Muntenegru sau Cipru, țări aflate pe lista destinațiilor pentru care nu se impune izolare sau carantină la sosire sau la întoarcere în România.

Atenție, însă, înainte de a pleca la drum, trebuie să știți că fiecare stat are diferite reguli și proceduri în contextul COVID-19, iar acestea pot suferi modificări în funcție de evoluția pandemiei.

Vacanță Bulgaria

- Nu există limitări pentru turiști, care provin din Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, plus Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Andorra, Monaco, San Marino și Vatican. Turiștii, care provin din Portugalia și Suedia, precum și din Regatul Unit, sunt supuși la 14 zile de carantină. Țara din care sosește persoana este țara de origine a plecării sale, indiferent de șederea sau tranzitul său prin alte țări în timpul deplasării sale.

Turiștii care nu sunt supuși carantinei sau cei care tranzitează Bulgaria către o altă destinație trebuie să depună la inspectorii sanitari de la frontieră o declarație privind observarea măsurilor antiepidemice ale Ministerului Sănătății și recunoașterea riscurilor de COVID-19.

Declarația obligatorie la intrarea în Bulgaria:

Vacanță Grecia

- Autoritățile elene au anunțat un nou protocol pentru turiștii care intră în Grecia începând cu data de 1 iulie 2020. Aceștia trebuie să completeze online formularul PLF (Passenger Locator Form) și să prezinte codul QR generat, printat sau pe smartphone, la intrarea în țară. Pe baza codului QR, un sistem bazat pe algoritmi speciali va decide cine va fi testat și cine nu.

Formularul PLF este elementul principal al noului plan relaxare al Guvernului de la Atena. Toți turiștii sunt obligați să completeze formularul PLF cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra pe teritoriul Greciei. Trebuie furnizate informații detaliate în ceea ce privește țara din care provin, eventualele țări tranzitate până a ajunge la granița Greciei și adresa unde vor sta în Grecia (inclusiv locații multiple, dacă este cazul).

În funcție de modul de intrare în Grecia, cu mașina/autocarul, avionul sau pe apă, protocolul de acces diferă.

La intrarea în Grecia pe căi rutiere, polițiștii de frontieră vor verifica pașaportul și codul QR unic generat în urma completării formularului PLF. În funcție de QR, turiștii vor fi direcționați către o zonă de verificare suplimentară sau vor putea merge mai departe fără alte formalități. Turiștii pentru care se decide testarea pentru COVID-19 trebuie să stea 24 de ore în autoizolare la destinația din Grecia trecută în formularul PLF, până la sosirea rezultatelor testelor.

În cazul în care mergeți în Grecia cu avionul, pe aeroport, toți turiștii vor trece prin zona de verificare QR (printat sau pe smartphone). În funcție de QR, turiștii vor fi direcționați către o zonă de verificare suplimentară sau vor putea merge către zona de recuperare a bagajelor și către ieșire. Turiștii pentru care se decide testarea pentru COVID-19 trebuie să stea 24 de ore în autoizolare la destinația din Grecia trecută în formularul PLF, până la sosirea rezultatelor testelor.

Dacă ajungeți în Grecia cu yacht-ul sau vaporul, la fel, veți fi îndrumați către zona de verificare a codului QR. În funcție de QR, turiștii vor fi direcționați către o zonă de verificare suplimentară sau vor putea merge mai departe. Turiștii pentru care se decide testarea pentru COVID-19 trebuie să stea 24 de ore în autoizolare la destinația din Grecia trecută în formularul PLF, până la sosirea rezultatelor testelor.

- Atenție, indiferent de modul de intrare în Grecia, la graniță, în timpul interacțiunii cu lucrătorii vamali și poliția de frontieră, purtarea măștii este obligatorie! 

- Atenție, toate granițele terestre ale Greciei, în afară de cea cu Bulgaria, sunt închise în momentul de față. Autoritățile elene au anunțat că, de la 1 iulie, ar putea deschide, după efectuarea unor teste, și frontierele cu Turcia, Albania și Macedonia de Nord.

Vacanță Croația

- Atenție, Croaţia a reintrodus din data de 25 iunie carantina obligatorie de 14 zile pentru vizitatorii din Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord şi Serbia, în urma înmulţirii cazurilor de infectare cu coronavirus. Prin urmare, nu se poate ajunge cu mașina în Croația tranzitând Serbia, ci doar via Ungaria.

- La intrarea în Republica Croația, cetățenii Republicii Cehe, Ungariei, Austriei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Sloveniei, Germaniei și Slovaciei nu sunt obligați să furnizeze niciun motiv special pentru intrarea lor (afaceri, economice, turistice etc.). Aceștia pot intra în țară în aceleași condiții ca înainte de izbucnirea COVID-19, dar se află încă sub control epidemiologic și respectând recomandările emise de Institutul Croat de Sănătate Publică. Cetățenii altor țări din UE/SEE sunt obligați să își anunțe vizita completând un formular și prezentând dovada cazării.


Vacanță Cipru

- Cipru permite intrarea din două seturi de țări de origine, conform criteriilor epidemiologice. Vă rugăm să consultați listele de țări aici.

- Începând cu 20 iunie, persoanele care zboară din țările din categoria A nu se confruntă cu restricții. Persoanele care călătoresc din țările din categoria B, categorie din care face parte și România, trebuie să facă un test PCR în țara sursă, cu 72 de ore înainte de sosirea în Cipru.

Vacanță Muntenegru

- Începând cu 22 iunie, este permis accesul cetățenilor români în baza unui test PCR negativ pentru SARS-Cov-2 efectuat de un laborator acreditat și care să nu fie mai vechi de 48 de ore la momentul intrării în Muntenegru.

- Au fost redeschise punctele de frontieră cu Croația (Kobila – Vitina, pe drumul Herceg Novi – Vitina – Dubrovnik) și Serbia (Ranče – Jabuka, pe drumul Pljevlja – Prijepolje; Čemerno pe drumul Pljevlja – Priboj);

Citește și...

Harta alternativelor pentru vacanța la plajă 2020

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te