Iar lista de alternative pentru vacanța la plajă este destul de limitată.
Litoralul românesc pleacă vara aceasta, teoretic, din „Pole Position”, din motive precum distanța mai mică față de casă, lipsa riscului de a intra în izolare, dacă în timpul sejurului apare vreun nou focar de COVID-19 și se reimpun restricții la granițe, și, nu în ultimul rând, relansarea turismului autohton.
De la începutul lunii iulie însă, majoritatea frontierelor statelor UE vor fi deschise, așa că, pe principiul „distanței față de casă și a utilizării autoturismului personal”, harta alternativelor pentru vacanța la plajă 2020 se va extinde, în primul rând, cu Bulgaria, Grecia și Croația.
Iar cum Serbia a anulat deja toate restricțiile, se va putea ajunge și în Muntenegru, la Marea Adriatică, dacă și autoritățile din această țară vor decide relaxarea. De asemenea, Turcia, țară în care s-a dat drumul deja turismului medical, se pregătește susținut pentru reluarea vacanțelor din iulie.
Prin urmare, pentru început, există cinci destinații externe alternative principale de plajă în care se poate ajunge cu mașina: Bulgaria, Grecia, Croația, Muntenegru și Turcia. Dintre acestea, Grecia, Croația și Muntenegru figurează și pe lista regiunilor turistice cu risc scăzut de îmbolnăvire cu COVID-19 întocmită de EBD (European Best Destinations), o asociație care promovează turismul, susținută de Comisia Europeană.
Criteriile de selecție ale EBD au luat în calcul în primul rând numărul de cazuri de coronavirus, localitățile care au spitale dotate, procentual, cu un număr mai mare de paturi la mia de locuitori decât media, precum și regulile și protocoalele privind ingiena și siguranța impuse unităților de cazare, restaurantelor, magazinelor, etc.
Sigur, și alte destinații de plajă de top, precum Italia sau Spania, au fost deschise sau vor fi deschise total în curând, dar în aceste țări lovite puternic de pandemie încă este depășită cu mult media de cinci cazuri de COVID-19 la un milion de locuitori în ultimele 14 zile de raportare, medie luată în calcul și de autoritățile de la București pentru eliminarea izolării la sosirea pe teritoriul României.
De asemenea, în astfel de destinații aflate la mii de kilometri depărtare este mult mai obositor și dificil de ajuns cu mașina.
Pentru cei care nu vor sau nu au cum să plece în vacanță cu autoturismul personal, operatorii aerieni și touroperatorii au anunțat reluarea zborurilor și a charterelor, cu avionul sau autocarul, către Grecia, Turcia sau Cipru, de exemplu, în prima jumătate a lunii iulie, dacă pandemia va fi ținută sub control.
Atât în cazul avioanelor, cât și a autocarelor, purtarea măștii pe întreaga durată a călătoriei este obligatorie, iar operatorii de transport au introdus măsuri speciale de igienă și siguranță.
Provocarea tarifelor
Așa cum și în Bulgaria, Grecia, Croația sau în orice altă destinație pot fi întâlnite locații sau servicii care lasă de dorit, așa și pe litoralul românesc există hoteluri și restaurante de top. Dar, din păcate, în prea multe cazuri raportul calitate/preț/servicii este departe de cel întâlnit în țările în care turismul este un pilon puternic al economiei.
Concret, căutând pe booking.com sau analizând ofertele agențiilor de turism, tarifele de cazare cerute pe litoral sunt, de cele mai multe ori, mai mari decât cele din Bulgaria sau Grecia la aceeași categorie și în aceleași condiții.
Pentru perioada de test 20 – 26 iulie (2 persoane, 6 nopți cazare la hotel de 3 stele), de exemplu, în Eforie Nord tarifele pornesc de la 50 de euro/noapte și ajung și la peste 120 de euro/noapte.
În Mamaia, tarifele la 3* pleacă de la 65 de euro/noapte și depășesc 170 de euro/noapte. Iar la Neptun prețurile variază între 60 de euro/noapte și 100 de euro/noapte.
În aceeași perioadă, 20 – 26 iulie, în Halkidiki, de pildă, la Afitos, două persoane pot sta șase nopți în condiții similare începând cu 58 de euro/noapte, cu mic dejun inclus. Iar cel mai mare tarif găsit pe booking.com este la un boutique hotel de 3* din apropiere de Toroni, cu plajă privată: 173 de euro/noapte (cameră cu vedere la mare, mic dejun și acces la piscină).
La Nisipurile de Aur, în Bulgaria, tarifele la 3* pornesc de la 30 de euro/noapte și ajung la 108 euro/noapte în perioada aleasă, dar, atenție, în sistem All Inclusive. Iar în Croația, în regiunea Zadar, de exemplu, prețurile per noapte la hotelurile de 3* iau startul de la aproximativ 45-50 de euro/cameră și ajung la peste 160 de euro/noapte în sistem All Inclusive.
În ceea ce privește tarifele practicate de hotelurile de 4*- 5*, pentru perioada aleasă, 20 – 26 iulie, pe litoral acestea variază între 100-120 de euro/noapte la Neptun sau Costinești, de exemplu, și peste 230 de euro/noapte la Mamaia.
În Halkidiki, la Kriopigi, tarifele la 4* pornesc de la 70-80 de euro/noapte și ajung, este adevărat, și la 400 de euro/noapte. Iar la Albema poate fi găsită cazare la 4* de la 115-120 de euro/noapte, în timp ce la Nisipurile de Aur tarifele la 4* încep de la 65-70 de euro/noapte.