Vacanța fără restricții - 5 destinații de plajă de top din Albania

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 17.06.2021 - 21:30
Vlora și Peninsula Karaburun
Ksamil și Insulele Ksamil
Saranda
Durres
Himara

Albania este, deocamdată, în afară de Bulgaria, singura destinație externă pentru vacanța de vară, la mare, la soare, accesibilă din toate punctele de vedere pentru români, în care se poate ajunge fără niciun fel de documente sau proceduri legate de pandemie.

SHARE

Cu un litoral de aproximativ 480 de kilometri lungime, scăldat de apele azurii ale Mării Adriatice și Mării Ionice, și investiții susținute în ultimii ani în infrastructura de turism, precum și în cea de transport, Albania a devenit o destinație din ce în ce mai interesantă pentru vacanță.

Iar acum, în contextul COVID-19, Albania a urcat în topul destinațiilor preferate de români, accesul fiind liber, fără adeverință de vaccinare sau test COVID-19, și tarifele competitive. 

Albania este, deocamdată, în afară de Bulgaria, singura destinație externă pentru vacanța de vară, la mare, la soare, accesibilă din toate punctele de vedere pentru români, în care se poate ajunge fără niciun fel de documente sau proceduri legate de pandemie.

În toate destinațiile devenite deja tradiționale, precum Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația sau Cipru, cel puțin în momentul de față, este nevoie de prezentarea unei dovezi fizice sau digitale a vaccinării anti-COVID-19, a efectuării unui test COVID-19 cu rezultat negativ sau a trecerii prin boală. 

Cum se ajunge la plajă în Albania fără documente de călătorie COVID-19

Autoritățile albaneze nu solicită românilor alte documente în afara celor de călătorie la intrarea în țară, dar alte state o fac. Prin urmare, este foate important cum ajungeți în stațiunile albaneze de la Marea Adriatică sau Marea Ionică. 

Zborurile de linie directe sau cursele charter sunt, evident, cele mai rapide și mai confortabile. Dar se poate ajunge destul de ușor și cu mașina pentru cei care preferă libertatea de mișcare conferită de automobilul propriu sau grupurile de prieteni și familiile numeroase.

Drumul nu e foarte lung. Din București, de pildă, în funcție de rută și destinație, sunt circa 1.000 de kilometri, distanță ce poate fi parcursă în aproximativ 13-14 ore. 

Pentru a ajunge cu mașina pe litoralul albanez fără documente de călătorie COVID-19 nu trebuie să alegeți rutele care tranzitează țări care solicită astfel de dovezi, precum Grecia (drumul este același ca cel pentru a merge în Corfu, doar că la Ioannina faceți dreapta în loc să mergeți înainte către portul din Igoumenitsa), Serbia și Kosovo (în cazul rutelor în care ieșiți din România pe la Porțile de Fier sau Calafat).

Ruta fără documente de călătorie COVID-19 este București – Ruse – Sofia – Skopje – Ohrida – Tirana (apoi, stațiunea de desitnație), adică România – Bulgaria – Macedonia de Nord – Albania. 

Pont: La dus sau la întors, dacă mergeți cu mașina, merită să faceți un „pit stop” în Ohrida, mai precis la lacul Ohrida. Acesta este supranumit „Ierusalimul din Balcani”, datorită celor 365 de biserici construite în zonă, câte una pentru fiecare zi din an. 

Ksamil și Insulele Ksamil Situat pe un fel de peninsulă între continent și insula grecească Corfu, orășelul Ksamil este una dintre cele mai căutate destinații de pe litoralul albanez, datorită plajelor cu parfum exotic, atmosferei pitorești și Insulelor Ksamil. Pe cele trei insulițe aflate în apropierea coastei se poate ajunge doar cu barca.

Saranda Menționat pentru prima dată în jurul anului 1400, orașul Saranda este unul dintre cele mai frumoase din Albania, iar în ultimii ani s-a transformat într-o stațiune plină de viață.

În apropiere se află trei dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul albanez: Kakome, Pulebardha și Pasqyra.

Durres Orașul port Durres, fondat de greci în secolul al XVII-lea, este una dintre cele mai mari, mai aglomerate și mai cosmopolite stațiuni de pe coasta Albaniei.

Când vă plictisiți de plajă, puteți vizita, de exemplu, Amfiteatrul Roman, cel mai mare amfiteatru roman din Balcani, sau Turnul Venețian, ridicat în secolul al XV-lea, în care se află o cafenea cu o panoramă superbă. 

Himara Himara este o stațiune micuță și liniștită, aflată în apropierea unor plaje extrem de apreciate, precum
Filikuri, Llamani și Livadhi, datorită reliefului stâncos și apelor adânci.

Un obiectiv interesant este golful Porto Palermo, în care, pe o peninsulă, se află castelul triunghiular al lui Ali Pașa.

Vlora și Peninsula Karaburun Orașul Vlora este al doilea mare port al Albaniei, după cel din Durres, și o stațiune de top.

În zonă sunt numeroase plaje stâncoase și golfulețe, preferate mai ales de către amatorii de snorkeling sau scufundări, precum și, de pildă, plajele lungi, cu nisip, Orikumi și Rradhime.

Principalul punct de atracție este, însă, Peninsula Karaburun, o rezervație naturală spectaculoasă, cu plaje intime, peșteri și priveliști care îți taie răsuflarea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te