33 ani de la uciderea Mihaelei Runceanu. Părinții cred că există un al doilea criminal. Nu am iertat

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.11.2022 - 19:25
Mihaela Runceanu și ucigașul - FOTO: Playtech

Mihaela Runceanu a fost ucisă cu cruzime la final de 1989. Părinții au plâns-o ani de zile neconsolați și cred că adevărul nu s-a spus pe deplin.

SHARE

Pe data de 28 octombrie 1989, Mihaela Runceanu a participat la spectacolul-maraton de mare succes „Start Melodii’89”, care are loc la Sala Radio. Are un succes fantastic fiind bisată de trei ori. Cântăreața a îngenuncheat la aplauzele publicului. Acesta a fost ultimul spectacol susţinut de Mihaela Runceanu. Pe 30 octombrie 1989, a apărut la Electrecord, „Pentru voi, muguri noi”, cel de-al treilea disc al artistei.

Citește și: FOTOREPORTAJ Mamaia, fără turiști. Meniul, 25% redus și șezlongul gratuit nu îi aduce înapoi

Pe 1 noiembrie, în jurul orei 1.00 Mihaela Runceanu este asasinată la doar 34 de ani, în garsoniera sa.

Ancheta judiciară a stabilit în timp record cum a fost ucisă Mihaela Runceanu.  Criminalul obișnuia să vină să vadă filme la cântăreață acasă. Era un tânăr de 21 de ani, care-i furniza artistei casete video cu cele mai noi filme și concerte. Când a observat că Mihaela adormise, a ucis-o prin strangulare.


”A tăiat o bucată din cablul de la telefon și în câteva secunde a încercat s-o stranguleze. Mihaela s-a trezit din somn și s-a apărat cât a putut. După ce și-a definitivat oribila crimă, criminalul a luat tot ce era mai de preț din casă. A mers în balcon, acolo unde cântăreața avea depozitate mai multe canistre pline cu benzină. A turnat peste cadavru și apoi i-a dat foc. A părăsit locuința și a mers la iubita lui din acel moment.”

La doar 36 de ore de la crimă, cercul suspecţilor s-a restrâns la o singură persoană, anume Daniel Cosmin Ştefănescu. Era un tânăr de 21 de ani care îi furniza cântăreţei discuri, casete cu muzică și filme video.

Potrivit anchetatorilor, scopul crimei a fost jaful. Probele o dovedeau, iar criminalul și-a recunoscut fapta. Daniel Cosmin Ştefănescu furase din casa Mihaelei Runceanu mai multe lucruri, găsite ulterior în locuința pe care o împărțea cu concubina sa.

Dan Cosmin Ştefănescu avea 21 de ani când a primit pedeapsa de 25 de ani pentru crimă. În 2004, a fost eliberat din eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă, după care a fost eliberat pentru bună.

Părinții cred că e o crimă nerezolvată

Părinţii Mihaelei Runceanu spun că tot nu au aflat întregul adevăr. Cred că, pe 1 noiembrie 1989, în garsoniera fiicei lor nu a fost un singur criminal.  

"Am plâns zece ani zi de zi", spun bătrânii care n-au găsit nici acum iertare pentru uciderea unicului copil, povesteau acum 4 ani pentru observatornews.

Durerea părinţilor ei nu s-a stins, însă, niciodată. "N-avem puterea şi nu ne-am gândit vreodată la o posibilitate de răzbunare.

Lucrurile ei, de care n-au putut să se despartă, le vorbesc despre tot ce s-a întâmplat în urmă cu aproape trei decenii. Părinţii le-au aşezat cu grijă într-o casă muzeu. 

Pianina a ajutat-o să ajungă una dintre cele mai iubite cântăreţe de muzică uşoară. Azi, însă, doar un festival pentru tinere talente îi mai poartă numele.

Și-a căutat norocul în altă parte. Libertatea s-a dovedit a fi mai grea decât detenția


După 17 ani de pușcărie și încă 10 în care a încercat să își găsească de lucru în România, despre Ștefănescu se știa în 2017 că s-a angajat la un depozit lângă Londra. În primă fază, el a încercat să se angajeze la un magazin de haine din București, numai că lumea a început să îl recunoască, iar curiozitățile erau din ce în ce mai multe în ceea ce privește decesul Mihaelei Runceanu. S-a retras în liniște, în casa părintească, într-o localitate de lângă Capitală.

Salvarea lui a venit câțiva ani mai târziu, din partea unor prieteni care au rămas alături de el în tot acest timp și care i-au oferit posibilitatea de a lucra departe de România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te