Test de cultură generală. Cine a fost soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza? Românii o adorau

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.09.2023 - 08:36
Test de cultură generală Foto: Newsweek

Că propunem un test de cultură generală din domeniul Istoriei, mai precis din viața domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Soția acestuia era adorată de români însă nu și de el. Cu toate acestea a fost de acord să-i adopte copiii amantei soțului.

SHARE

Testul de cultură generală de azi aduce în prim-plan viața amoroasă a lui Alexandru Ioan Cuza domnitorul care a unit principatele Moldova și Țara Românească. Evenimentul din 24 ianuarie 1959 este cunoscut drept Mica Unire.

A fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Test de cultură generală. Cine a fost soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza? Românii o adorau

Întrebarea testului de azi este următoarea:

Cine a fost soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza?

a) Maria Obrenovici

b) Elena Rosetti

c) Doamna Stanca

d) Elisabeta

Sigur știți răspunsul. Soția lui Alexandru Ioan Cuza a fost Elena Rosetti, devenită Elena Cuza.

Citește și: Test de cultură generală: Ce rude erau Ștefan cel Mare și Vlad Țepes? Dușmani de moarte și aliați

Elena Cuza, adorată de români, respinsă de soț. I-a crescut copiii amantei

Elena Rosetti, fiica postelnicului Iordache Rosetti şi a soţiei sale Catinca, s-a născut pe 17 iunie 1825. Şi-a petrecut copilăria la moşia părinţilor de la Soleşti, Vaslui.

A primit o educaţie aleasă, făcând studii particulare cu guvernante şi profesori străini. La 15 ani a fost introdusă în înalta societate şi s-a mutat la Iaşi. Aici l-a cunoscut pe Alexandru Ioan Cuza.

L-a întâlnit pentru prima dată în 1844 şi se spune că s-ar fi îndrăgostit pe loc de tânărul arătos. Deşi aveau firi complet diferite, cei doi au decis să se căsătorească. Elena era introvertită, stângace, restrasă şi timidă.

Citește și: Test de cultură generală: De unde provine denumirea staţiunii Mamaia? Nu toți care merg la mare știu

Cuza era un bărbat galant, cuceritor şi impulsiv care avea deja o faimă de afemeiat. S-au căsătorit pe 30 aprilie 1844 şi s-au stabilit în casa casă părinţilor lui Cuza, în Galaţi, scrie adevarul.ro.

Deşi a fost soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe tot parcursul vieţii acestuia Elena Cuza a fost întotdeauna cea de-a doua femeie din viaţa domnitorului.

În viaţa amoroasă a domnitorului, primul loc l-a ocupat amanta Maria Obrenovici, în vreme ce Elena a rămas soţia modestă, nevoită să-i accepte infidelităţile, care a stat departe de lumea politică şi s-a dedicat actelor caritabile.

A reuşit să câştige dragostea şi respectul poporului român, graţie actelor sale de caritate şi iniţiativelor care au vizat ajutorarea celor sărmani. Nu a câştigat însă niciodată dragostea soţului Cuza.

Citește și: Test de cultură generală. Cine l-a asasinat pe Mihai Viteazul? I-au tăiat capul cu propria-i sabie

Amanta i-a dăruit lui Cuza doi băieţi, pe Alexandru şi Dimitrie. Domnitorul i-a cerut Elenei Cuza să adopte copiii amantei. Pusă în faţa umilitoarei cereri, soţia domnitorului s-a gândit pentru prima dată la divorţ.

A plecat o perioadă la Paris şi, revenită în ţară, a acceptat în final să adopte copiii amantei. A renunţat la viaţa de la Curte şi la obligaţiile ce îi reveneau ca soţie de domnitor şi s-a dedicat creşterii celor doi copii.

În noaptea loviturii de stat din 1866, Cuza a fost prins în pat cu amanta Obrenovici, în vreme ce Elena Cuza avea grijă de cei doi copii. Domnitorul a plecat în exil cu amanta.

Elena şi-a urmat soţul în străinătate. A locuit cu Cuza la Viena, apoi la Florenţa şi a a avut în continuare grijă de cei doi copii.

Citește și: Test de cultură generală. Cum se numea de fapt Alexandru Lăpușeanu până să urce pe tronul Moldovei?

Relaţia lui Cuza cu Maria Obrenovici a continuat şi în exil. Elena i-a rămas alături domnitorului după ce acesta s-a îmbolnăvit.  Ea a fost cea care i-a stat la căpătâi  lui Cuza în ziua morţii.

Maria Obrenovici îl părăsise cu ceva vreme înainte şi plecase doamnă de onoare la curtea împărătesei Augusta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te