Supraîncălzirea convertorului, o cauză pentru care aerul condiționat dă rateuri. Ce soluții sunt?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.07.2025 - 20:42
Supraîncălzirea convertorului, o cauză pentru care aerul condiționat dă rateuri - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Supraîncălzirea convertorului, o cauză pentru care aerul condiționat dă rateuri - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Supraîncălzirea convertorului, o cauză pentru care aerul condiționat dă rateuri
Supraîncălzirea convertorului, o cauză pentru care aerul condiționat dă rateuri

Supraîncălzirea convertorului, o cauză pentru care aerul condiționat dă rateuri. Temperaturile ridicate ale verii pot crea probleme prețiosului aparat care ne asigură răcoare în casă. Dar, adesea, apar situații în care acesta nu mai funcționează așa cum ar trebui.

SHARE

Supraîncălzirea convertorului cu care aerul condiționat este dotat poate să ne „lase-n drum” exact când am avea nevoie mai mare de el: vara, mai ales pe caniculă. Sigur, există multiple motive pentru care aparatul începe să nu mai funcționeze la standardele normale, dar una ce se întâlnește destul de des este temperatura prea ridicată la care este expusă unitatea exterioară.

Supraîncălzirea convertorului, o cauză pentru care aerul condiționat dă rateuri. Ce soluții sunt?

Poate că vi s-a întâmplat ca, mai ales în zilele de vară foarte fierbinți spre caniculare, ca aerul condiționat să clacheze fix în perioada celei mai intense arșițe.

Dacă nu se oprește de tot, atunci jetul de aer expulzat în încăpere e departe de a mai fi răcoros, adesea devenind chiar călduț, spre groaza celor care sperau să se bucure de răcoare locuinței.

Atunci când aparatul de aer condiționat nu funcționează corespunzător, sunt defecțiuni pentru care trebuie neapărat să chemați un specialist de la o firmă acreditată, dar există și unele pe care le poți identifica și remedia singur.

Citește și: Cum reduci factura de energie la frigider? „Testul hârtiei”, metoda ce arată dacă se închide etanș

De fapt, înainte de a ajunge la problema supraîncălzirii unității exterioare a aparatului, e recomandabil să verificați mai întâi alte aspecte unde soluția vă este la îndemână, potrivit masif.ro.

  • curățarea filtrelor de aer – necesită un strop de răbdare și puțină pricepere, dar se poate face de orice meșter, in siguranță;
  • curățarea furtunului de condens sau orientarea lui spre exterior, pentru a nu se scurge spre aparat;
  • curățarea unității exterioare, dacă poziția acesteia îți permite.

Cu toate acestea, este posibil să observăm că există o altă problemă, mai ales dacă le-am „bifat” deja pe cele trei de sus. 

Este acea situație de care am pomenit, în care unitatea interioară se oprește ori expulzează aer la temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite, nerăcind suficient. Care poate fi problema?

Dacă restul a fost verificat, atunci, cel mai probabil problema este căldura prea ridicată din zona în care este instalat aparatul de aer condiționat.

Este ceva ce se întâmplă, de fapt, cu toate tipurile de aparate electronice, cum ar fi telefoanele mobile, computerele, televizoarele, echipamentele audio etc.

Citește și: Adio, aer condiționat? Sistemul revoluționar care scade factura la curent și oferă mai multă răcoare

Când se încălzesc prea mult, se pot bloca, reporni sau opri. Același lucru se întâmplă și cu aerul condiționat.

Cu toate acestea, modul în care aceste aparate ne avertizează îl reprezintă, pur și simplu, reducerea performanței sau oprirea atunci când depășesc o anumită limită de temperatură de funcționare a unității exterioare, cea instalată pe fațada locuinței.

Acest lucru se poate observa în zilele cele mai calde ale verii, mai ales dacă soarele bate direct pe aparatele exterioare, care pot atinge temperaturi atât de ridicate încât depășesc intervalul de funcționare.

Această temperatură excesivă face ca sistemele de prevenire a daunelor să se conecteze automat și să oprească complet sau să reducă capacitățile funcționale ale echipamentelor.

La ce temperatură se întâmplă acest lucru? Ei bine, acest lucru depinde de fiecare model în parte, dar producătorii includ de obicei această informație în specificațiile lor, într-o secțiune care face referire la „Intervalul de funcționare”, o valoare pe care noi, utilizatorii, nu o verificăm de obicei.

De exemplu, temperatura maximă este, de regulă, o valoare cuprinsă între 45 și 50 de grade, în funcție de gama aparatului de aer condiționat. Cele din gamele superioare, mai performante, suportă de obicei temperaturi de funcționare mai ridicate.

Dacă am cumpărat deja AC-ul, dar încă nu a fost instalat și pregătim locuința pentru venirea tehnicianului, este recomandabil să alegem o locație orientată spre zone umbrite.

Și asta pentru a nu fi expus direct la soare - chiar dacă este necesar să montăm țevi mai lungi - mai ales în intervalul orar în care intenționăm să îl utilizăm, de obicei după-amiaza și seara.

Dacă l-am instalat deja și avem această problemă de supraîncălzire, în mod normal putem apela la instalator pentru a muta unitatea exterioară, chiar dacă acest lucru va implica o cheltuială suplimentară, dar va fi mai ieftin decât achiziționarea unui echipament nou.

Citește și: Cum poți face răcoare în mașină fără să pornești aerul condiționat? Durează doar 30 de secunde

Dacă unitatea exterioară se află într-un loc accesibil (de exemplu, pe podeaua unei terase sau a unei curți) și este expusă direct la soare în anumite ore ale zilei, putem încerca să acoperim unitatea cu o pânză, carton sau alt material similar care să funcționeze ca un parasolar pentru a reduce temperatura cu câteva grade.

Pentru aceasta, nu trebuie să așezați aceste obiecte direct pe echipament, ci la o distanță rezonabilă, astfel încât să ofere umbră, dar fără a obstrucționa grilele de ventilație.

Astfel, așezat într-o zonă mai umbrită ori ferit cu ajutorul unui parasolar, există toat șansele ca aparatul să revină la parametrii normali și să vă puteți bucura, din nou, de o binevenită răcoare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te